magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2014. december 22. 07:07 - maxval bircaman felelős szerkesztő

Idegen táblák

Az André Veesenmayer Badfriend által összehívott, múltheti, budapesti, 2-3 ezres tüntetés kapcsán ismét felmerült bennem egy kérdés, melyen sokszor gondolkodtam már: mi az oka annak, hogy olyan országokban, ahol az angol se nem hivatalos nyelv, se nincs széleskörű használatban, a tüntetéseken gyakori látvány az angol nyelvű tábla, felirat, kitűző, zászló, stb.? Mi az értelme annak, hogy pl. a magyar kormányzat ellen tiltakozó magyar tüntetők angol nyelven fogalmazzák meg követeléseiket? Miközben persze ez csakis az írásos követelésekre vonatkozik, egyetlen szónoknak se jutna eszébe angolul szónokolni ugyanezeken a tüntetéseken.

A magyarázat nyilvánvaló. Maguk ezek a tüntetések nem azt a célt szolgálják, amire formailag összhívták őket. A cél a médiák befolyásolása, s elsősorban a nemzetközi médiáké.

A nemzetközi mainstream médiák meghatározó befolyást képviselnek, s bizonyos érdekek mentén hatnak az eseményekre. Amit ezek a médiák közölnek, az létezik, amit pedig nem, az érdektelen. Úgyszintén fontos a közölt hírek sorrendisége: ami nincs a vezető hírek között, az nem lényeges esemény.

Az USA által kiprovokált ukrajnai puccs esetében láthattuk: a nyugatpárti hírek mindig a vezető hírek közé kerültek, a nyugatot meg nem erősítő hírek pedig a „futottak még” kategóriában kerültek közlésre. Pl. amikor az volt a hír, hogy az ukrán állambiztonsági erők lövik a tüntetőket, ez fő hír volt, míg amikor pár hét múlva kiderült, hogy a lövések ismeretlen fegyveresektől származnak, akkor ez már alig volt hír.

De emlékezhetünk Líbiára is. Amikor a gonosz Kadhafi erői harcoltak a nyugat által támogatott, állig felfegyverzett iszlamista fanatikusokkal, s naponta meghalt pár tucatnyi ember, ebből mindig főhír lett „a kegyetlen kormányerők gyilkolják a békés tüntetőket” stílusban. Amióta Kadhafit meggyilkolták és nyugatpárti hatalom van Líbiában, naponta meghal ugyanennyi, sőt több ember hasonló körülmények között, de ez már nem főhír. Ugyanígy Szíria esete. Amikor az USA hadigépezete lecsapni készült Szíriára, naponta számoltak be jelentések az áldozatokról. Amint az USA letett a szíriai beavatkozásról, a halottak száma csepet sem csökkent, mégis, azóta ez már nem kerül be a hírekbe.

A kommunista propaganda sosem volt ennyire profi. Ott a szakemberek csak fekete-fehérben voltak képesek látni, így magukat tették nevetségessé. Hiszen a fekete-fehér propaganda miatt még a rendszer hívei se vették komolyan a rendszer médiáit. A nyugati propaganda sokkal fejlettebb: a manipulációt mesterfokra emelte, s az átlagember még észre se veszi ezt.

S visszatérve az eredeti kérdésre: miért angolul tüntetnek a nem-angolok? Mert tudják mi a lényeg, s igyekeznek bekerülni a nyugati propagandamédiák fő hírei közé, ehhez pedig segítség az angol nyelv.

Címkék: politika nyelv
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr86991911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.25. 11:36:27

Pont azert tuntetnek a magyar ellenzekiek angol nyelvu transzparensek alatt, amiert muszlim orszagokban is arab vagy farszi, pashto es mas helyi nyelvek helyett angolul tiltakoznak peldaul az aktualis izraeli bombazas, zsidok, az USA ellen. Mert a cimzett nem a sajat, helyi nep, hanem a kulfold, a zsidok, amerikaiak. Lattam valahol a neten ilyen izraeli es amerikai zaszloegetest vagy egyeb ossznepi muszlim szajhabzast, szakallas muszlim faszi kezeben levo transzparensen a szoveg: "Death to all Juice". Jews helyett Juice... Nyilvanvaloan nem az anyanyelve volt az illetonek az angol. De o a zsidoknak es a medianak akart uzenni.

A magyar tunteto is tudja, hogy ok ennyien vannak, par ezren. Maguknak nem kell transzparenst irni, ok tudni velik miert vonulnak ki az utcara. Azt is tudjak, hogy a magyarok tobbseget ez nagyon nem erdekli.
A transzparens egy igazolas a nyugat fele, hogy ok teszik a kotelesseguket, hogy meggyozodesbol vagy megrendelesre, az most lenyegtelen.
Ok a nemzetkozi medianak es a kulfoldi tamogatoiknak uzennek ezzel.
Ami magyarul hangzik el, annak nem lesz nyoma a BBC-n es CNN-en. Marpedig az ellenzek sehonnan nem remelhet ma tamogatast, csak kulfoldrol, a magyarok nagy reszet ugyse fogjak maguk melle allitani. A norvegok peldaul egeszen jol beszelnek angolul :) Ok ertik az uzenetet.

A bekemenet meg a sajat tabornak szol, osszecsoditik a sajat szavazoikat, megerositik az osszetartozast, ezert ott inkabb magyarul megy a propaganda. A kulfold tojik ra, ugyse veszik oket komolyan, de ok is tojnak a kulfoldre.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása