magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. augusztus 04. 07:07 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Vannak-e Magyarországon oligarchák?

A válasz egyenesen és röviden: Magyarországon nincsenek semmilyen oligarchák, se fideszesek, se ballibek.

Persze mindkét tábor a másik gazdagjait oligarcháknak mondja, de ez csak hazug propaganda.

Mi is az oligarcha? Olyan ember, aki vagyona, gazdasági hatalma révén képes alapvetően és meghatározóan képes befolyásolni a politikát. A hangsúly az alapvetően és a meghatározóan szavakon van, mert nyilvánvaló, hogy a több pénz mindig, mindenhol nagyobb befolyást jelent, kivéve a totális diktatúrákat.

Szóval az oligarcha nem a “nagyon gazdag ember” szinonímája. Hanem olyan embert jelent, aki irányítja a politikát.

Magyarországon ez a jelenség sosem alakult ki. Se ballib, se fideszes oligarchák nincsenek. A két nagy magyar politikai tábor túl erős ahhoz, hogy a gazdasági szereplőknek lapot kellene, hogy osszon. Magyarországon a nagy gazdasági hatalommal rendelkezők függenek a politikától, s nem fordítva.

Oligarchák léteztek pl. Oroszországban a 90-es években, a liberális demokrácia alatt. Volt 20-30 ember, akiktől minden függött. Ha egy politikus nem tetszett nekik, leváltották. Putyin nagy államreformjának egyik eleme éppen az volt, hogy az oligarchákat felszámolta: ma az orosz politikát csakis a választott politikusok irányítják, nem a milliárdosok.

Ma Magyarországon mindent egy ember dönt el, Orbán, s aki kicsit is ismeri Orbánt, tudja, hogy ha bárki milliárdos utasítani próbálná őt, az a milliárdos hamarosan jól megnézhetné magát. Esetleg másnap hirtelen jönne egy új jogszabály, mely éppen az adott milliárdos üzleti érdekeit sújtaná. Az oligarchák esetében ez pont fordítva van: ha a politikus nem táncol az oligarcha akarata szerint, a politikusnak esik bántódása.

A nyugati liberális demokráciában szintén nincsenek oligarchák. Minek lennének, mikor maga a rendszer eleve a leggazdagabbak érdekei alapján működik. Olyan ez, mint a szerencsejáték – minek csalna a játékszervező, ha a játék szabályai eleve csillagászati hasznot hoznak neki.

Címkék: mítosz oligarcha
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr927676802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.04. 07:51:56

Rosszul tudod.
Magyarországon vannak oligarchák, mert megmondták a megmondók.
Magyarországon nincs sajtószabadság, mert megírták az újságok. Magyarországon felszámolták a demokráciát, mert a választásokon a győzelmi arány lehetővé tette egy pártszövetségnek, hogy hatékonyan hozzon törvényeket (most nem azok bármilyen értékére gondolok).
Magyarországon dictator uralkodik, mert a saját elképzelései szerint alakítja a dolgokat azért, mert megnyerte a választásokat.
Magyarországon meghekkelték a választási rendszert, mert módosították. Az most mindegy, hogy az um. fejlett demokráciákban ugyan ilyen szavazati aránynál nem 2/3, hanem 4/5 eredmény született volna, ezt az adatot most ne firtassuk.
Magyarországon diktatúra van, mert ha egy maroknyi tüntető betör egy pártszékházba, akkor kihívják a rendőrt, ha egy maroknyi begőzölt idióta nyilvánosan ledönti az aktuális minisztekelnök nikecell szobrát, akkor annak nem tapsikolnak.
Magyarországon gyűlölik a melegeket, mert bár a kutyát sem érdekli, hogy ki kivel bújik ágyba, de józanabb erkölcsű családos emberek megkérdőjelezik, a szexulális hovatarozás demonstrálásának a puszta értelmén túl annak módját is, nevezetesen a bőrtangából kilengő löttyedt fütykösök lóbálását a főváros legszebb sugárútján.
Még elég sokmindent kihagytam, de most más dolgom van.
Szóval Birca, van még mit tanulnod! :-)

kilincs ami nincs 2015.08.15. 07:28:31

Szerintem ez egy jó rendszer, Orbán igazságosan a kisemberek és a Magyarság érdekét szem előtt tartva, ha kell keresztbe tesz egy új jogszabállyal bármilyen nagyvállalatnak, banknak, cégnek. Azaz ez egy kiszámítható, jól tervezhető jogállami szisztéma, az ország felvirágoztatásának záloga.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása