magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. október 06. 07:07 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Ateista téveszmék III. - ne ítélkezz!

Ne ítélkezz!

Ne ítélkezz, azaz minden olyan keresztény, aki rosszat mond másról, az nem igazi keresztény, hiszen az igazi keresztény nem ítélkezik.Ez az ember emellett nem szereti felebarátját sem, azaz ebben is megsérti  a keresztény tanítást. Így szól ez a népszerű téveszme.

Lássuk azonban mi a valóság!

Egyrészről a vélemény kinyilvánítása és az ítélkezés két különböző dolog. Ha azt mondjuk, hogy XY butaságot mond,  azzal nem ítélkezünk XY lelke felett.

Másrészről, éppen a felebaráti szeretet követeli meg, hogy ellent mondjunk tévedésben élő felebarátunknak. A szeretet parancsával ellentétes éppen az lenne, ha tévedésben hagynánk a másik embert.

A nem ítélkezés mindig csak a másik ember lelkére vonatkozik, sosem jelent tilalmat arra, hogy a másik ember cselekedeteiről és álláspontjáról negatív véleményt mondjunk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr887888766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.10.06. 09:15:58

Ha tehetek egy apró megjegyzést, az ítélkezés és a megítélés között jelentős retorikai különbség van (szerintem). Talán a cikkben taglalt téma is cizelláltabb képet mutat, ha ezt a kettőt különválasztjuk.
Ítélkezni annyit tesz, mint "objektíven" értékelni valamit. Azért paradox, mert objektív a maga abszolút értelmében csak Isten lehet, az emberek, még ha földi helytartónak is tartják, csupán valamilyen szocializáció szemszögéből tudnak véleményt alkotni. Ezért az ítélet, bármi jószándék esetén is szükség szerűen valamilyen mértékig hiteltelen.
Megítélni valamit viszont már eleve szubjektíven tudunk, például úgy ítélem meg, úgy látom, az a véleményem, hogy... . Ebbe a kifejezésbe már eleve benne van a szubjektum, tehát a kifejezés használata az előzővel ellentétben sokkal hitelesebb, mert a véleménnyilvánító kifejezi, hogy a véleményét a saját nézőpontja szerint alkotta.

Az írásoddal kapcsolatban: Érdekes adalék, hogy a magukat a kereszténység letéteményeseinek tartó egyházi személyek a történelem egy meglehetősen jelentős részében nem annyira az emberek, mint azok lelke felett ítélkeztek, arról mondták ki, hogy szerintük épp hová tartozik (éghez/pokolhoz). Na nem mintha ennek lett volna létjogosultsága, de egy egész történelmi korszak szerveződött ezek köré.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása