magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. október 10. 16:16 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Pártkarrierem

1997-ben elhatároztam, hogy politikai karriert fogok építeni.

Ekkor már túl voltam két párttagságon (1988-1995 között a Fidesz tagja voltam, 1989-1993 között pedig az SZDSZ tagja). A 90-es évek közepén megváltoztak addigi politikai nézeteim, ezért léptem ki mind a kettőből.

Ekkor érdeklődni kezdtem a fasizmus iránt (hozzáteszem, a német náci verzió sosem vonzott, engem inkább a spanyol változat érdekelt). Az egyik szomszédom a MIÉP helyi vezetője volt, ráadásul igencsak kellemes ember, így adott volt, hogy a MIÉP-pel lépjek kapcsolatba.

El is mentem pár MIÉP-gyűlésre, részben jó volt, részben nagyon nem. A döntő negatív mozzanat az volt, hogy elmentem meghallgatni személyesen Csurka István előadását. Jól emlékszem, a Budakeszi Művelődési Házban tartott Csurka egy kb. egyórás előadást.

A bevezető szavakat Győri Béla. a MIÉP elnökségének tagja tartotta. Annyira demagóg volt, hogy hirtelen egy 80-as évekbeli kommunista tömeggyűlésen éreztem magamat. Aztán jött Csurka: mondott pár érdekes dolgot, ez tény, de áradt belőle a felsőbbrendűség érzete a jelenlévőkkel szemben. Na, ekkor döntöttem el, hogy nem akarok MIÉP-tag lenni, mert minek legyen az ember olyan párt tagja, melynek vezetője hülyének nézni a saját tagságát.

Közben kapcsolatban álltam a KDNP-vel is – ez még nem a mai Fidesz-részleg KDNP voltam, hanem a Giczy-féle független KDNP, mely akkoriban félig-meddig baráti viszonyban, amolyan hallgatólagos szövetségben állt a MIÉP-pel.

A KDNP-nél is voltam pár gyűlésen. Itt egy egészen más szintet láttam a MIÉP-hez képest, nem volt se demagógia, se félrebeszélés, se lenéző hozzáállás. Viszont a helyi tagság szinte teljesen nyugdíjasokból állt, így nem igazán éreztem magamat jól. Bár még fontolgattam egy ideig, ne lépjek-e be, ez sosem történt meg. Aztán 1998-ban a KDNP eleve szétesett részekre, s már nem volt hová belépni. Illetve lehetett volna belépni a fideszes új KDNP-be, de nem tartottam hitelesnek a Fideszt.

Szóval végülis 1999-ben eldöntöttem: mégsem szeretnék politikai karriert. Ekkor ismét változtattam politikai nézetemein, de már nem volt egyetlen olyan párt, mellyel valóban egyet tudtam volna érteni. Hozzáteszem: ilyen mind a mai napig nincs. Tudtam: politikai karrierhez el kell hallgatnom valódi véleményemet bizonyos esetekben, de ez meg taszított, nem bírtam volna ezt megállni.

Címkék: politika élet
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr587954520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toadwart66 2015.10.10. 16:34:55

Jó kis írás. Franco a háború után már nem volt fasiszta. Nem volt ideológiája, rasszista se volt, de keményen leszámolt azokkal, akik lázadtak ellene. Totalitárius vezető volt. Keményen elnyomta a baszkokat és a katalánokat. Juan Carlos állított vissza a demokráciát és a spanyol gazdaság is fejlődésnek indult, persze nem német mértékkel mérve, hanem spanyollal. 1980-ig. Utána a történet kissé zavaros. Ez a cikk érdekes. Nem tudom, mi az igazság belőle, de majd utánanézek. Beszélek spanyolul. Érdekes téma.
nepszava.hu/cikk/1016049-a-kiraly-allt-a-csendorpuccs-mogott

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.10. 17:42:48

@Toadwart66:

Franco esete érdekes: átvette a fasizmust, de közben erősen meg is változtatta azt. Az igazi fasiszták árulónak is tekintették.

Toadwart66 2015.10.11. 23:51:27

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Franco esete érdekes: átvette a fasizmust, de közben erősen meg is változtatta azt. Az igazi fasiszták árulónak is tekintették.
Egy fasisztának, vagy egy kommunistának munkaköri kötelessége, hogy mindenkire gyanakodjon. Sztálin ebbe bele is halt, mivel nem mertek bemenni hozzá, ő meg nem volt olyan állapotban, hogy szóljon. Pechje volt. Pár millió ember sajnos abba halt bele, hogy ez nem fiatalkorában történt meg vele.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása