magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. március 02. 16:16 - BircaHang Média

Matolcsy pofátlansága

Ez az emberke a jelenlegi kb. 8 ezer eurós bruttó havi fizetését szeretné a duplájára felvinni.

Az indok: alkalmazkodni kell a központi bankok elnökeinek fizetéséhez.

Után néztem direkt, egyes országokban a helyi nemzeti bank elnöke a helyi átlagbér hányszorosát kapja.

Az EU két szélsősége Horvátország és Bulgária. Horvátországban a nemzeti bankelnök fizetése a nemzeti átlag alig 4-szerese,  míg Bulgáriában a 20-szorosa.

Magyarországon jelenleg a szorzószám 9 körül van, hasonló a helyzet az EU-n belül a legtöbb országban. A skandináv EU-tagállamokban, Görögországban, Ausztriában és az USA-ban a bankelnök szerényebb: alig az átlag 6-szorosát keresi. A kelet-európai EU-tagállamok között a már említett Bulgária mellett csak Csehországban és Litvániában magasabb arányosan a nemzeti bank elnökének fizetése a magyar bankelnökénél. A nyugati tagállamok közül magasabb a fizetés arányosan Belgiumban és Angliában, valamint az Európai Központi Bank elnökének az esetében.

Én már a 9-es szorzót is túlzásnak tartom, az emelést pedig abszurd ötletnek. Szerintem a mindenkori MNB-elnök fizetésének a mindenkor miniszterelnök fizetésével kellene egyeznie. Nincs semmilyen értelmes ok, hogy egy nemzeti banki elnök az átlagfizetés közel 20-szorosát keresse.

Vicces viszont a ballib halálgágogás a téma körül. Jól emlékszem, hogy a ballib MNB-elnökök esetében a ballib megmondóemberek éjt nappallá téve hörögtek, hogy a bankelnöknek hatalmas fizetés kell, mert ez biztosítja függetlenséget, meg meg kell fizetni határtalan szakértelmét, továbbá a magánszektorhoz kell mérni a bérét, meg a piac láthatatlan keze elviszi az Óperenciás tengeren túlra a rosszul fizetett bankelnököt, s hasonló liberális bugyutaságok.

Akkor is megjegyeztem: furcsa módon a szent USA-ban NINCS a magánszektorhoz mérve a központi banki elnök fizetése, az ottani központi bankelnök fizetése jelenleg 200 ezer dollár bruttó évente, ami eltörpül minden nagy amerikai bank elnökének többmilliós – sőt többtízmilliós - éves fizetéséhez képest – vajon nem kellene-e Magyarországon is az amerikai példát követni? Erre sosem kaptam választ, csak halálgágogást, mely szerint ellenezni az MNB-elnök fizetését kódolt antiszemitizmus – a logika a következő: bank = zsidó, kis fizetés = zsidók kifosztása = 1944 = Auschwitz, tehát aki nem akar magas fizetést az MNB-elnöknek az Horthyék cinkosa a zsidók deportálását illetően.

Akkoriban tehát antiszemitizmusnak számított ellenezni az MNB-elnök magas fizetését, de ez a legjobb esetben is gusztustalan és romboló populizmusnak minősült. (A “populizmus” a liberálisok kedvenc szava mindenre, amit nem lehet rögtön lefasisztázni.)

Van egy kérdésem: azóta mi változott?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr888439058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.03.02. 16:30:10

Én sehol nem láttam olyan írást, ahol az antiszemitizmust beleszőtték volna a témába.
Szerintem, az akkori jegybank elnökének a fizetése meg sem közelítette Matolcsyét, amit aztán Orbán nagyon soknak talált, és maximálta 2 millió Ft-ban.

Gondolom, Matolcsy jutalomra és prémiumra kapható pénze is megduplázódott.

Lehet, hogy ez a kisebbik baj, de az, hogy nem kell közölnie az elköltött pénzeket az alapítványaira, meg egyebekre is, az nagy disznóság. Igaz, eddig is azt csinált, amit akart. Most már valami borkereskedést is nyitnak, lehet, hogy ezért volt sürgős a szavazás. Már csak a masszásszalon következik.

2016.03.02. 19:56:52

A baj az Max, hogy ez nem egyedi eset, és nem is az első 2010 óta.
Orbán már egy jó ideje buborékban él, amit a Matolcsy félék fújtak kőré, elszakítva őt a valóságtól. És ezért nagy árat fog fizetni. Túl sok a számító, seggnyaló hülye körülötte. A bevándorlási kérdésben képviselt álláspontja az, ami miatt még tart a Fidesz népszerűsége. Ha ettől megtisztítod őket, már közel sem annyira vannak a toppon. Ami még nagy szerencséjük, hogy az úgynevezett ellenzékük még tőlük is idiótább. Talán az LMP kivételével.
Nem lehet a Fideszt leváltani? Dehogy nem. Csak nem a gyurcsány féle majmoknak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.03. 05:26:56

@Quercus erdész:

Nem a leváltásuk a gond, hanem az, hogy ki jön a helyükre.

2016.03.03. 20:11:26

@BircaHang Média:

Annak sincs semmi jelentősége Max. Ezt az egész országot, úgy ahogy van nem szabad komolyan venni.

2016.03.04. 08:57:33

@Quercus erdész: szerintem Matolcsy szakértelme minden pénzt megér. Ne garasoskodjanak, adják meg neki, amit kér, már annyiszor bizonyított ez a remek szakember, nem lenne szabad hagyni, hogy a nagy bankok elszívják az ilyen pénzügyi lángelméket az MNB-ből.

Hasonlóképpen azt gondolom, hogy Orbán gázszerelője is megérdemelten lett milliárdos. A Tiborcz-család is. Simicskáról is azt hittem, hogy tehetsége miatt lett dúsgazdag, de mióta kiesett a nemzeti együttműködésből, nem tűnik már olyan tehetségesnek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása