magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Honnan ez a nyugatellenesség?

Honnan ez az általános nyugatellenesség Kelet-Európában? 30 éve senki se hitte volna, hogy ez lehetséges.

A mai általános kelet-európai nyugatellenesség fő oka gazdasági. Mára kiderült: nem igaz, hogy felzárkózást hoz, ha odaadjuk gazdaságunkat a nyugatnak, sőt az ellenkezője az igaz, ez az állapot lehetetlenné teszi a felzárkózást.

Mert mit mondtak az elején? Mindegy kié a tulajdon, lényeg, hogy adózik, fejleszt, munkát ad. S milyen jó, hogy tőkét hoznak be! Mi a valóság: alig adóznak, mésodrendű dolgokban fejlesztenek, alacsony bérezésű munkákat teremtenek. Mára, az elmúlt majdnem 30 év alatt hatalmas károkat okozott mindez.

A politikai harc alapvetően a fentiek alapján jött létre. S a legérdekesebb: egyszerre több országban, teljesen eltérő módon. A kivétel: a három balti állam, ahol akkora a hisztérikus rettegés Oroszországtól, hogy bármit hajlandók lenyelni a nyugattól.

Címkék: politika
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1512913631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2017.10.01. 06:38:11

Szegény balti államok, talán rosszak a tapasztalataik Oroszországról. Talán jobb érzik magukat nyugati "gyarmat"-ként a "pénzszivattyú"-val együtt, mint az oroszok igazi gyarmataként. Mindkettőt próbálták, tudnak választani.

Amúgy mi lenne a megoldás a "pénzszivattyú"-ra?
Én naívan azt feltételezem, hogy a rengeteg ember, aki a multiknál dolgozik, nem tenné ezt, ha lenne jobb lehetősége.
Kb. ezek a főbb munkalehetőségek:
- vállalkozol
- magyar cégnél dolgozol
- a közszférában dolgozol
- multinál dolgozol
Ezek közül átlagosan a multik nyújtják a legjobb kompenzációt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.01. 07:59:34

@vergyula:

Itt nem az egyéni szintről van szó. Nyilván ezen a szinten jobb multinál dolgozni.

vergyula 2017.10.01. 08:19:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Akkor mégis mit kéne tenni? Józan paraszti ésszel nézve ha én egy multinál dolgozom, és jobb lehetőségem nincs, akkor nem nagyon akarom cseszegetni, mert esetleg kivonul és oda az állásom.

vergyula 2017.10.02. 07:16:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ezt esetleg kifejthetnéd bővebben, egy külön posztban. Különös tekintettel a gyakorlati megvalósításra.

2017.10.02. 09:06:50

Mivel hogy egyik libsiblogra sem irok - de olvasom oket "elvezettel" - itt valaszolok az egyik spanyolorszagi (kataloniai) valasztasokkal kapcsolatos hozzaszolasodra:
"Most nagy bajban vannak a magyar ballibák! Még nem jött le az ukáz Soroséktól, hogy mi az egyetlen helyes és demokrata álláspont, így 2 tábor alakult ki:
- szemét nacionalista katalánok, akik hittek a demagóg politikusoknak, az olyanoknak, mint a cigány Zorbán, meg az oroszok által pénzelt hamis híreknek,
- szemét spanyol rendőri erőszak, ugyanazt fogja csináni a cigány Zorbán is, ha a nép leváltja őt jövőre.
Nem lennék most a ballibák helyében!"
Most az egyszer tevedsz Max! Semmi uj nem tortenik, csak a tortenelem szokasahoz hiven ismetli onmagat. A "Hodolat Katalonianak" ujrajatszva 2017-2020 (Homage to Catalonia Reloaded 2017-2020). Szinte pontosan ugyan az tortenik, mint 1936-39-ben, csak a szereplok nevei valtoztak es az elojelek*, esetleg a "rendezo" egyedi modon eli ki muveszi hajlamait. De a lenyegen ez nem valtoztat, szinti ordogi modon ugyan az jatszodik le, mint a spanyol polgarhaboru idejen. Most nincs idom reszleteiben elemezni ill. leirni a folyamatot, a parhuzamot, a szereploket, stb. De lehet, hogy sort keritek ra hamarosan.
No Peace! No Love! God Bless the Proletariat.
* Szerintem peldaul az Unio es a libsik kepviselik most a reakciot, a fasizmust. :(
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása