magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A liberalizmus hamis erkölcse

A mai, modern, agonizáló liberalizmusban gyakorlatilag a hatalmasok folyamatosan elnyomják a dolgozó kisembereket, azok közéleti szereplése egyre nehezebb. Csak kicsit mond mást, mint a amit "kell", már ki is van rúgva.

S mindezt szólásszabadságnak csúfolják.

Sokkal nagyobb gond, hogy mindezt magáncégek csinálják, nem az állam! Az állam ellen ugyanis lehet fellebezni, tüntetni,
tiltakozni, míg a "munkaadó" - helyesebben: profitlopó - ellen nincs pofázás.

Mindez kombinálva a liberalizmus másik nagy paradoxonjával: egyrészt belenevelik az emberbe, hogy jó dolog a pénzéhség, viszont hozzáteszik, ez csak a tőkések szent joga, míg a kisembereknek valahogy becsület dolgának kell tekinteniük kényszermunkájukat.

A változás szele már elkezdett halkan duruzsolni, íme pár alapvető elv a gazdaságpolitika terén, mely követendő az új populista
államiság esetében, kiválasztottam a 8 legfontosabbat:

  • a gazdaság felett erős állami kontroll,
  • az ofsór övezetek felszámolása,
  • a független jegybanki rendszer megszüntetése,
  • a közszolgáltatások államosítása,
  • az ásványi kincsek államosítása,
  • a hitelpénzrendszer felszámolása,
  • biztosított alapbér munka nélkül mindenkinek,
  • a profitorientáltság erős csökkentése, majd megszüntetése.

Minél előbb, annál jobb! De ki kell várni a megfelelő pillanatot. A liberalizmus - hála Istennek! - agonizál, ez tény, viszont ez
nem egy egyenletes folyamat, vannak csúcsok és esések. A liberalizmus még képes csatákat nyerni, de a háborút már elvesztette. Mint Hitler 1943-ban.

Címkék: politika
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3812921319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2017.10.03. 16:23:17

Az lehet, de a mi életünkben még marad a luberalizmus.

Mr. Hyde 2017.10.03. 17:12:17

A következő gazdasági válság leszámol majd a gazdasági liberalizmussal és az állami intézmények szerepe jelentősen növekedni fog ezen a területen.
A dolgozó emberek politikai célja az kell legyen, hogy az államot a munka érdekében használják fel a tőkével szemben.

Máskülönben a tőkések fogják felhasználni azt a munkával szemben.

vergyula 2017.10.07. 07:27:33

1. Erős állami kontroll minden felett - ez tényleg jó dolog, abban az esetben, ha az államot valami földöntúli, tökéletes, minden körülmények között jószándékú entitásnak tekintjük, aminek a legfontosabb az emberek jóléte. Ezzel szemben az igazság az, hogy az állam minőségét a kormány határozza meg, ami emberekből áll, akik gyarlók és önzők, elsősorban a saját profitjuk érdekli őket. Tisztára mint a multik, csak a multiknál ez egyértelmű, az állam viszont játsza a jófiút, meg a gondos gazdát, és ezt sokan elhiszik.

2. Alapjövedelem - szintén jó dolog, ha úgy gondoljuk, hogy a munkaképes emberek ettől függetlenül mind dolgozni fognak, hogy megteremtsék az alapjövedelem fedezetét. Ezzel szemben az igazság az, hogy még több lenne a henyélő kolonc, akiket a többiek tartanak el.

3. Mi a gond a profitorientáltsággal? Szinte mindenki a profit reményében megy be a munkahelyére. A vállalkozások nagyrészét sem karitatív célokból alapítják, hanem hogy megélhetést biztosítson a belőle származó profit. Így volt ez már a cserekereskedelem idején is, és ha valaki ügyesebben termelte a gabonát, több lett a termés, többet ehetett a család, többet tudott elcserélni bármire, tehát nagyobb volt a profitja, és jobban élt. A mocskos kis kapitalista :)

Max, amit te írsz, azt már próbáltuk. Úgy hívták: szocializmus, és nem működött. Persze jó lenne utópista kommunizmusban élni, kár, hogy az ember erre természeténél fogva alkalmatlan.

2017.10.11. 01:23:14

@vergyula:
"1. Erős állami kontroll minden felett...stb."
Most akkor szukseg van az allamra vagy nincs? Ha igen, hol huzzuk meg a hatart az allam szerepenel, az az meddig mehet el az allam, mibe szolhat bele es mibe nem? Ha nem, mi legyen helyette? Mi szabalyozza akkor a tarsadalomat es egyaltalan kell e szabalyozni? Vagy csak egyszeruen az onszabalyozasban kell bizni?
"2. Alapjövedelem - ... Ezzel szemben az igazság az, hogy még több lenne a henyélő kolonc, akiket a többiek tartanak el."
Kire gondol itt? A leisure classra? Vagy a latastol vakulasig gurizo prolira es muzsikra, aki meg igy is fazik, izzad, ehezik, farad es helyzete egyre kilatastalanabb lesz? Az allatvilagban is van un. here vagy kitartott reteg, lasd mehek, hangyak, stb. Ez leginkabb a tulnepesedett fajoknal fordul elo. Ja, es mi legyen a gepesites, automatizalas, robotok miatt a valos, termelo munkabol egyre jobban kiszorulo tomegekkel? Vagohidra veluk vagy mi? Peldaul ki is lehetne a ferfiakat herelni, ha ugy tetszik, az is egy megoldas, nem? :)
"3. Mi a gond a profitorientáltsággal? Szinte mindenki a profit reményében megy be a munkahelyére. ... "
Tevedni tetszik, nem mindenki a profit remenyeben megy be a munkahelyere. Sok olyan ember van, aki szereti is azt, amit csinal es leszarja a profitot. De olyan is van sok, akinek van annyi vagyona, haza, erteke, stb. hogy nyugodtan elhetne munka nelkul is elete vegeig - esetleg nyugdijas peldaul - aki csak azert dolgozik, mert mast nem tud kezdeni az eletevel, workaholic, munkamanias, nincs hobbija, nem szeret kurvazni, inni, szerencsejatekot uzni, kabszerezni, olvasni, artatlan emberekre lovoldozni vagy csak egyszeruen "nothing to do" :) Ja, olyan is van, aki tudja, hogy mi az ELEG! :D
"4. Persze jó lenne utópista kommunizmusban élni, kár, hogy az ember erre természeténél fogva alkalmatlan."
Igen???? Erre csak annyi a valaszom, hogy amit - lehet ordas nagy hazugsag is - sokat hangoztatnak, azt elobb vagy utobb el is hiszik az emberek. Propaganda 101.Raadasul aki ilyet mond vagy terjeszt, nem is ismeri az emberi termeszetet. Ettol fuggetlenul sokan eltek es elnek munkakozossegekben, ha nem tudna. De sikeres, prosperalo szovetkezetekben is sokan eltek es elnek. Millio pelda van ra, soroljam oket? Peldaul a magyar rendszervaltas legfontosabb huzasa az volt, hogy megszuntette a szovetkezeteket, mint munkaszervezeti format es kihalasra karhoztatta a magyar falut, mint kozosseget. Miert? Mert ez az egyik legnagyobb versenytarsa a kapitalista rendszernek. Sot, a kozossegi tulajdont is nagyon megszabalyozta, lasd kozbirtokok, kozlegelok, erdobirtokossagok, stb.
Toil and Peaceful Life!
(a doukhoboroknak - akik egy kereszteny munkakozosseget alkottak - a tortenete is megerne egy tanulsagos miset. :)

vergyula 2017.10.12. 06:12:24

@Cascabel:

1. Nyilván szükség van az államra. Betartatja a törvényeket, megakadályozza a monopóliumok kialakulását, a kartellezést stb. (ideális esetben)
Csak arra próbáltam célozni, hogy hiba az államot jóságos óvónéninek tekinteni, aki majd igazságot tesz, és mindent és mindenkit a helyes irányba terel. Ott is csak emberek ülnek, akik ugyanúgy lehetnek kapzsik, mint bármelyik multi.
2. A "henyélő kolonc"-ról hogy juthat eszedbe a proli vagy a muzsik!? Azokra céloztam, akik jelenleg is inkább segélyekből élnek munka helyett.
Az automatizálás miatt a termelő munkából kiszorulók helyzete tényleg probléma, de egyrészt létezik nem termelő munka is, másrészt talán tényleg az alapjövedelem a megoldás. Nem vagyok ellene, csak igyekeztem rámutatni a veszélyeire.
3. Ismerem a munka látens funkciót, és fontosnak is tartom őket, ezért írtam, hogy "szinte" mindenki. A tömegek elsősorban a megélhetésért dolgoznak. Ha valaki élvezi is a munkáját, az bónusz.
Persze, van olyan, hogy "ELÉG". De hát ha workaholic az a "szegény" mágnás, hogy hagyhatná abba!? :) "Elég pénzem van, bezárom a gyárakat". (a dolgozók meg mennek az utcára)
4. A tömegekre nem jellemző az "igazságos" munkaközösségek világa.
A hajdani zsellérnek talán hátrányára vált a TSZ-ek megszüntetése, de akik visszakapták a II.vh után elvett vagyonukat, vagy legalábbis kárpótlást, azok bizony örültek neki.

Hangsúlyoznám: nem a frankót mondom, nincs nálam a bölcsek köve. Csak igyekszem a dolgokat mindig másik szemszögből is nézni.
Ha szereted Orbánt, ellenzéki vagyok, ha szidod, megvédem. :)

2017.10.14. 14:04:24

@vergyula: "Betartatja a törvényeket, megakadályozza a monopóliumok kialakulását, a kartellezést stb. (ideális esetben)"

Monopóliumok, kartellek csak azért létezhetnek, mert az állam monopóliumokat osztogat meg az egyes piaci szegmensekbe való belépést engedélyekhez köti.
Tegyük fel, hogy eltöröljük az államot, vele együtt a jogot és az állami engedélyezést is. Így a piacra bárki beléphet, szabad lesz a verseny, ha egy kartell felveri az árakat, már másnap jön egy versenytárs, aki olcsóbban adja a terméket.
Mindenki nyerne az állam nélkül.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2017.10.15. 08:46:01

@karandash: "Így a piacra bárki beléphet, szabad lesz a verseny, ha egy kartell felveri az árakat, már másnap jön egy versenytárs, aki olcsóbban adja a terméket."

Persze. Hanyas voltál töriből?

vergyula 2017.10.15. 09:03:56

@karandash:
Azért ez így elég abszurd. Ha egy kartell felveri az árakat, nem jön semmilyen versenytárs, mert a kartell azonnal kinyírja. Lehet, hogy szó szerint.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása