magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A rejtélyes orosz lélek mítosza

Vannak ilyen népszerű magyarázatok, hogy a különös orosz lélek, meg hasonlók.

Csak hát ezeket erősen el szokták túlozni.

Mert tényleg vannak sajátos orosz vonások, de abszolutizálni, hogy az orosz ember valamiféle lebegő fénylény, aki köp az anyagi valóságra, nos ez abszurd és nevetséges.

Aki élt oroszok közt tudja ezt jól. A szovjet időkben is nagyon így volt. Az orosz gimnáziumomban, ahová jártam annak idején én amolyan celeb voltam, csak mert volt nyugati rágógumim, nyugati zeném, s mert jártam nyugaton, s tudtam 2 nyugati nyelven. Folyamatosan hozták nekem a kazettákat az iskolatársak, hogy másoljak át nekik nyugati zenéket. Ez 1980-1985.

A legnépszerűbb zenekar az AC/DC volt egyébként, csak érdekességként mondom.

Szóval az orosz ember UGYANÚGY anyag és szellem, ahogy mindenki más. Az lehet, hogy a szellem más, mint az európai átlag, de az anyagi rész tök ugyanolyan: szereti az anyagi javakat.

Szóval ha Putyin nem emelte meg volna drasztikusan az életszínvonalat, már nem lenne elnök. Nem arról van szó, hogy a sajátos oroszok kitartanak az elnökük mellett, hiába tartja az őket nyomorban, ahogy ez szerepel sok liberális médiában.

Most valóban igaz az: a nyugatiak nem értik, miért nem fordul az orosz ember a vezetés ellen, hiszen az utóbbi 3 évben csökkent az életszínvonal 20-25 %-kal. Pedig ez a tipikus orosz reakció idegen támadás esetében. Ahogy a XIX. sz. elején az orosz arisztokrácia, melynek zöme mélyen lenézte a népet és demonstratívan franciául beszélt orosz helyett, a francia agresszió után alig produkált pár árulót - sok arisztokrata még önkéntesnek is képes volt beállni a jobbágyok közé. Aztán kiverték a franciákat, bevonultak Párizsba, majd hazamentek és folytatták a francia nyelvű beszélgetéseket, meg a nép lenézését, de az idegen veszély esetében eszükbe se jutott nem ellenállni az ellenségnek, hazaárulovű válni. S még a legrosszabb időkben - Sztálin véres uralma - is csak alakosság kis százaléka szövetkezett a bevonuló ellenséggel az elnyomó vezér ellen.

Csak hát ez most nem alkalmazható. Mások a keretek. Ma senki se meri nyíltan támadni Oroszországot annak atom-béke
pajzsa miatt. Csak közvetett támadások vannak, azok is csak 2008 óta, erősebben meg 3 év óta.

De az anyagi elem ott van ma is: hiába csökkent az életszínvonal 20-25 %-kal, előtte nőtt 500 %-kal. A 90-es évek végén az orosz élet szintje India körül volt, 2014-ben meg MAGYAR szinten, ez olyan ötszörös különbség. Na, ezt nem érti a nyugat. Putyin népszerűségének fő oka a viszonylagos anyagi jólét.

Mert hát, bárhogy is hihetetlen ez az átlag magyar számára: világösszehasonlításban a magyar életszínvonal jóval az átlag felett van, a világ lakosságának 80-85 %-a rosszabbul él az átlag magyarnál.

Címkék: politika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8513569095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása