magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A kétfordulós választási rendszer

A kétfordulós választási rendszer mint a demokrácia letéteményese, halljuk gyartan.

Mi a valóság?

Parlamenti választásokon kétfordulós rendszer gyakorlatilag csak Franciaországban és pár a francia modell által ihletett volt
francia afrikai gyarmaton van. Ezeken kívül még Iránban és a cseh felsőház választásakor alkalmazzák ezt a módszert.

Ráadásul ezekben az országokban mindenhol csak egyéni választókerületek vannak, azaz nem kompenzálja az aránytalanságot semmilyen lista. A francia elnök pártja pl. tavaly a leadott szavazatok 28 %-ával (azaz az összes szavazásra jogosult szavazatának 14 %-val)  megszerezte a parlamenti mandátumok 54 %-át. Miközben a Nemzeti Front a szavazatok 13 %-ával alig a mandátumok 1 %-át kapta, a szocialisták pedig a szavazatok 7 %-ával megszerezték a mandátumok 5 %-át.

A francia választási rendszerben az aránytalanság sokkal nagyobb, mint a magyarban. Tényleg ez kellene a demokratizmus növeléséhez?

Címkék: politika
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1813613779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2018.02.02. 07:49:23

Először is a Fidesz nem azért vezetett be egyfordulós rendszert, mert szinte mindenhol így van, hanem mert ez neki jobban megfelel.
Másodszor szerintem olyan rendszer kéne, ahol a szavazatok 28%-ával a parlamenti helyek 28%-át lehet megszerezni. Az 50%-os kormányalakítási határhoz meg kössenek koalíciót, ha kell. Vagy ismételjék meg a szavazást, szóval jól jönne az a második forduló.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.02. 09:10:11

@vergyula:

Azaz arányosnak nevezett, tisztán listás, egylistás, küszöb nélküli rendszert akarsz.

Vedd észre: az is aránytalan, csak másképp. Hiszen túlhatalmat ad a legkisebb pártoknak.

2018.02.02. 17:30:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: túlhatalmat? Hisz pont arányosan osztja el a mandátumokat.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.02. 19:12:00

@karandash:

A kis pártok befolyása hatalmas a nagyokkal szemben, mert tőlük függ egy-egy koalíció megléte.

2018.02.03. 00:58:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: vagy a nagy pártok szereznek elég szavazatot és önállóan alapítanak kormányt. Vagy két nagy párt koalíciót alkot és a kicsik labdába se rúghatnak.

@Sexual Harassment Panda: vagy a KDNP

Azért mert volt egy belpesti idegenszívűek által irányított magyarellenes törpepárt Magyarországon, még nem kellene minden kisebb pártot egy kalap alá venni.
Szerintem az arányos rendszer jobb lenne.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.02.09. 19:16:03

A tisztán listás rendszer csak akkor ad túlhatalmat a kispártoknak amikor nagyon sok az 5% alatti elveszett szavazat.

Vicces ahogy a sok 1%-os libsipárt mind úgy nyilatkozgat mintha valami tényleges pártok lennének tényleges szavazókkal, miközben amikor ballib oldal volt hatalmon, a tizenszázalékos jobbikot is kompletten elhallgatták, mondván akkor majd megszűnnek létezni.

Az 1%-os libsipártok csak akkor veszélyesek, ha találnak egy gazdatestet amin élősködhetnek. Ők sohasem akarnak tényleges politikai erővé válni, csak politikai elitté. A sok-sok farok ami mind arra vár hogy egy kutyát csóválhasson.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása