magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hisztizés Marxszal

Műbotrány, ezuttal a Fidesz oldaláról.

Egyetlen dologban van igaza a fideszes tiltakozóknak a brüsszeli hivatalos EU-megemlékezés kapcsán, de ott se pontosak.

Ez az egy dolog: vicces, amikor liberálisok éljenzik Marxot, miközben Marx éppen a liberalizmus ELLENÉBEN működött. De ugyanolyan vicces, amikor "jobboldaliak" komolyan elhiszik, hogy lenne bármilyen kapocs a baloldal és a liberalizmus között. Mert nincs ilyen kapocs. Az ugyanis nem kapocs, hogy ex-marxisták liberálisok lettek. Ne adjuk már a lovat az álbalos liberálisok hazugságai alá, ha lehet...

Nem kell ennek felismeréséhez marxistának lenni, én se vagyok az. Azonban Marx demonizálása hazug érvekkel abszurdum.

Sokszor elmondtam már: a liberális eszménél nincs gyilkosabb eszme, a liberalizmus megvalósítása során sokkal több ember halt meg, mint a létező kommunizmus összes áldozata. Ezen az alapon akkor démonizálni kellene a liberális eszme megalkotóit?

Szóval tessék bátran kritizálni a marxizmust, de értelmesen, s ne hisztivel.

Egyébként meg van olyasmi a marxizmusban, ami máig maradandó. S ez a maradandó éppen olyasmi, ami a liberális rend ellen szól.

Címkék: politika
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7013893996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.05.07. 11:17:04

Most olvasom Werner Sombarttól az A szocializmus és szociális mozgalom című 1908-as könyvet, nagyon szellemes marxizmuskritikát ír.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 11:40:48

@Deak Tamas:

Ez pozitívum. Az illető könyvet nem ismerem.

Számomra a marxizmus alaptévedése, hogy az eligenenedés és a magántulajdon közé egyenlőségjelet tett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.05.07. 11:58:20

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ez is benne van egyébként, a kritika nagyobb lélegzetű tartalma az, hogy a marxizmus vallásként funkcionál, kvázi a Robespierre-féle Legfőbb Lény kultusza mintájára, illetve megmagyarázza, hogy a marxizmus által képviselt eszmék miért értelmiségi körökből, miért nem a munkásságtól indult ki (szerinte azért, mert a munkásság jövedelemnövekedése sokkal nagyobb és jelentősebb mint Marx hitte)
Írok róla majd egy cikkecskét, hiszen a könyv értéke tényleg az, hogy 1908-as, tehát még a bolsik előtt megvilágítja mindazt, amit lehetetlen megvalósítani ...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.07. 12:14:29

@Deak Tamas:

A marxizmus pótkereszténység, azaz jó rá a vallás szó.

Viszont a liberális eszmének nem folytatása, hanem inkább ellenzése.

Mr. Hyde 2018.05.09. 09:55:20

@Deak Tamas:

Nem a munkásság jövedelmének abszolút növekedése számít, hanem a társadalmi össztermékhez viszonyított aránya, ami tendenciálisan csökken. Ez eredményezi az egyenlőtlenségek abszolút növekedését és a munkásság relatív elnyomorodását.
Ennek nem felismerése pedig a "marxológia" nyomorúságát.

A munkabér társadalmi összterméken belüli aránya kizárólag abban a időszakban növekedett amikor világszinten is komolyan fennállt a veszélye annak, hogy a burzsoázia a történelem gulágjára kerülhet. Ezek az adatok még az IMF és a Világbank kutatásaiból is visszaköszönnek.

Mr. Hyde 2018.05.09. 10:00:25

A történelmi materialista nézetrendszert azért nem egy gyakorló munkásosztálybeli személy dolgozta ki, mert az emberiség civilizációs örökségét tudományos szinten elemezni elég nehéz a napi 10-12-14 órás műszakok után.

A munkásmozgalom és az osztályharc egyébként a marxi tudományos nézetrendszer megjelenésétől függetlenül létezett és létezik, mert az egyetlen kiváltó oka a kapitalista osztálytársadalom s nem pedig valami kreált ideológia.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása