magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2014. április 10. 11:11 - maxval a gondolkodó birca

A magyar pártok jövője

Kik a fő vesztesek? Ez nyilvánvaló: az Együtt, a PM, és a Liberálisok. Ők mennek a szemétdombra. Ezek eleve saját tábor nélküli fantompártok voltak.

Az MSZP és a DK szakítanak. A DK lesz a fő liberális erő, a szoclib verzióban. Az MSZP meg nyitni fog balra és enyhén zárni a liberális oldal felé, különösen a nemzeti kérdésben lesz antiliberális, ez a folyamat már tavaly elkezdődött.

A Fidesz marad prefasiszta, populista erőként. Lassan ki fog hullani az Európai Néppártból. Emiatt ki fog alakulni a Fidesznek egy jobboldali vetélytársa, a konzervatív-liberális térfélen.

A Jobbik össze fog menni. Egyrészt a balra tolódó, antiliberálissá váló MSZP vissza fogja hódítani a híveit, akik jobb híján a Jobbikra szavaztak eddig. Más részről nem fog bírni a Fidesszel. Emiatt a Jobbik kénytelen lesz jobbra tolódni,

A másik forgatókönyv, hogy a Fidesz megy össze, s a Jobbik – balrább tolódva – átveszi a helyét. Ezt szerb forgatókönyvnek nevezném, Szerbiában gyakorlatilag ez történt: a szélsőjobb párt a centrum felé tolódott és mára a fő konzervatív-liberális erő lett.

Ezzel kapcsolatban esélyes Mo-n még a lengyel forgatókönyv. Ez akkor fog bekövetkezni, ha az MSZP mégsem képes balra tolódni, s marad zagyva ballib párt. Ez esetben marginalizálódni fog. Lengyelországban ez történt: a két fő erő a Fideszhez sokban hasonlító, helyi prefasiszta, populista párt és a konzervatív-liberális jobboldal, miközben a posztkommunista párt marginális lett..

Az LMP sorsa bonyolult. Vagy tisztán zöld párttá válik vagy akár a polgári baloldal oldalán is jelen lehet. Az is lehet, hogy nem marad hely neki, ez a többiektől is függ. Jóslatom: a PM megmaradt emberei vissza fognak kéredzkedni az LMP-be pár hónapon belül, ideértve egyetlen parlamenti képviselőjüket is.

*

U. i.: Aki a kevés jó magyar politikusok egyikének nagyszerű elemzését szeretné hallani, annak a www.atv.hu/videok/video-20140410-friderikusz-2014-04-09 videót ajánlom.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr736010130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.06.09. 17:29:50

Lehet Minden Paraszt politikus?
2000 éves tudás, a lomtárba?
Ciceró a politikusokról!
„Ha azt állítják, hogy az állam ügyeivel való foglalkozásra rendszerint azok adják magukat, akik semmiféle tisztességes tevékenységre nem alkalmasak, hogy még a velük való versengés is szégyenteljes dolog, a velük való küzdelem pedig szánalmas és veszélyes. Ennél fogva nem az a bölcs ember feladata, hogy kezébe vegye a gyeplőt…és az sem illik a szabad emberhez, hogy szennyes és embertelen emberekkel vívott harcban akár szidalom áradatnak, akár a bölcs számára elviselhetetlen jogtalanságoknak tegye ki magát. Mintha nem éppen a jó szándékúakat, a bátrakat és a nemes lelkűeket illetné meg az, hogy a közügyekben részt vegyen? S mivé lesz, Az elvetemülteknek kelljen engedelmeskedniük, és eltűrniük, hogy az államot ezek az emberek marcangolják szét, miközben ők, még ha, akarnának, se tudnának segíteni”

Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós
"A hazafiasság a gazemberek utolsó menedéke" Samuel Johnson
"Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása