magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2014. október 06. 13:00 - maxval a bircaman

Választási eredmények

Mivel írtam a témáról már, íme az eredmények.

A tegnapi előrehozott bulgáriai választásoknak több érdekes eredménye született.

A GERB párt totális győzelmet szerzett. 33 %-os eredményével többet szerzett mint a második és a harmadik helyezett.

Ezen kívül az összes etnikailag dominánsan bolgár választókerületben is első lett.

Második helyen a középbal posztkommunista Bolgár Szocialista Párt, harmadikon a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért nevű formailag liberális, valójában török etnikai párt. Mindketten 15 % körüli eredményt értek el. A török párt immár 5 választókerületben az első párt.

A szocialisták veresége ezúttal katasztrofális, egy sor választókerületben még a második helyezést sem tudták elérni. A három fővárosi választókerület közül kettőben csak a harmadik helyet érték el, csak egyben sikerült a második hely megszerzése.

(Bulgáriában összesen 31 választókerület van. A 28 megyéből 26 megye 1-1 választókerületet alkot, Plovdiv megye 2-t, a fővárosi megye pedig 3-at.)

Óriási sikert aratott, 9 %-ot elérve a jobbközép Reformista Tömb. A nagyvásárokban sok helyen második helyet ért el. Második lett a 3 fővárosi választókerület közül kettőben.

Bejutott két nacionalista párt is, a radikálisabb párt, mely eddig is bent volt a parlamentben éppen bejutott, kicsivel 4 % feletti eredménnyel, a mérsékeltebb új párt pedig azonnal 7 %-ot szerezve jutott be.

Az új, meghatározatlan ideológiájú populista párt (BBC – “Cenzúramentes Bulgária”) is bejutott 6 %-kal. Jelenleg a párt egyetlen EP-képviselője az EP konzervatív frakciójában ül, de ez nemigen jelzi, hogy valójában mi is a párt ideológiája, mivel az egyszer nacionalista, egyszer liberális, egyszer konzervatív, időnként baloldali.

Végül bejutott, kicsivel 4 % felett az ABV párt, ez egy új párt, melyet a volt szocialista államfő alapított idén, miután kilépett a szocialista pártból. Ez a párt kicsit balrább áll a szocialista pártnál, de ezzel együtt nem kommunista párt.

Még két párt lépte át az 1 %-os határt, de ezek nem jutottak be a parlamentbe, mivel nem érték el a 4 %-ot.

A korábban reménységre okot adó szélsőbalos, a görög Sziriza mintájára létrehozott modern marxista párt alig 0,2 %-ot kapott. (Az EP-választásokon még 0,5 %-ot értek el.)

8 párt a parlamentben, ilyen sosem volt még 1989 óta Bulgáriában.

Bulgáriában a parlamenti választásokon a választási rendszer kizárólag listás, a bejutási küszöb 4 %. Így a kapott szavazatok aránya nagyjából arányosan megfelel a mandátumaránynak.

bgprov2014

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr236763833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása