magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A nemzetközi szakértő

Az egyik kedvenc liberális figurám a "külföldi szakértő". Ha nem láttam volna a valóságban, el se hinném. Ezzel a figurával először még a kommunizmusban találkoztam, apám egyik ismerőse volt ilyen. Akkor azt hittem, ez egyedi dolog, azóta rájöttem: ellenkezőleg, ez egyre gyakoribb.
Különösen a 90-es években szaporodott el a külföldi szakértők populációja.

Különos ismretetőjelei:

  • nem ország vagy cég, hanem valamilyen sóhivatal alkalmazottja, pl. IMF, ENSZ, EU, UNICEF, stb.,
  • havi fizetése minimum az 5-szöröse, mint az átlagfizetés a leggazdagabb nyugati államokban,
  • kizárólag első osztályon utazik és csak ötcsillagos szállodában lakik,
  • korlátlan reprezentáció kerete van, s azt se kell elszámolnia soha sehol,
  • 50 ezer dollár érték alatti autóba nem ül,
  • heti valós munkaideje 3-4 óra.

Jellemző tevékenység: megérkezik x országba, ahol kijelenti, hogy a helyi 45 dolláros havi átlagnyugdíj iszonyúan magas, azonnal csökkenteni kell 35 dollárra, mert veszélyben a versenyképesség és a költségvetési egyensúly, majd miután ezt elmagyarázta elmegy fél órára rákos árvákat simogatni, aztán nagylelkűen átad egy 1000 dolláros adományt az intézmény vezetőjének (nem a saját pénzéből).

Címkék: közélet
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1512165885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IT Knight 2017.02.05. 14:32:40

Némi irigységet vélek felfedezni a cikkben. :) Magam is sokszor találkozom ezzel: aki kevesebbet keres nálam (az emberek 99%-a), annak mind van egy elmélete, hogy én miért nem érdemlem meg, ahol vagyok.

Birca, legyél te is külföldi szakértő!

2017.02.09. 07:46:51

@IT Knight: a külföldi szakértő nem piaci igényeket elégít ki, hanem felmászott egy hivatali ranglétrán, ki-networkingelte magának a pozícióját (magyarul felfelé nyal, lefelé tapos mentalitás és protekció juttatta a posztjára). Egy mérnök, programozó, hentes, pék, építési vállalkozó, fogorvos jellemzően valóban a piacról él, aki tőlük irigyli a jövedelmüket, az irigy. A külföldi szakértő olyan here, mint a közszolga, köztisztviselő, csak nem helyi politikusok az urai, hanem egy szupranacionális szervezet. Ennek megfelelően nagyságrendekkel többet keres, mint egy polgármesteri hivatalban dolgozó szociális előadó, aki ha egy éhező nyugdíjas segélyt kér tőle, ugyanúgy okoskodik és széttárja a kezeit: "tessék jobban spórolni, harmincezer forintnak elégnek kell lenni mindenre, nagyon sajnálom, nem jogosult többre".
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása