magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Herüxiasz

Vagyon és erény - ez a téma.

Az a vagyonos, akinek nagyobb értékei vannak. Jobb egészségesnek és gazdagnak lenni, mint betegnek és gazdagnak. De jobb szegénynek és egészségesnek lenni , mint betegnek és gazdagnak.

Van-e valami, ami értékesebb az egészségnél? Ha van, az aki birtokolja, lesz a leggazdagabb. Ez a boldogság. Aki boldog, az a lehető legkevesebb hibát követi el, mert ismeri mi a jó és mi a rossz. Ehhez bölcsesség az, azaz a legbölcsebbek a leggazdagabbak.

De hogyan lehet valaki a leggazdagabb, ha esetleg annyira híján van anyagiaknak, hogy koldulnia kell?

A gazdag gonosz ember rossz célokra használja vagyonát. A szegény gonosznak erre nincs lehetősége, tehát ebben az esetben jobb a szegénység. A gazdagság csak a jó embereknek van hasznára, mert tudják hogyan használják azt helyesen.

Mi a pénz? Az, amit az emberek egy adott közösségben értéknek tekintenek. Ez népenként változik. (Akkoriban ez legalábbis így volt.)

A vagyonnak hasznosnak kell lennie. A haszon szükségleteink kielégítése. Ha nem lennének szükségleteink, nem létezne vagyon se. Ha pedig szükségleteinket ki tudnánk elégíteni vagyon nélkül, ismét nem létezne vagyon. Abszurdum, hogy valami egyszerre hasznos és haszontalan ugyanabban a tekintetben, így a következtetés: a vagyon haszontalan.

Azonban lehetséges, hogy valami rossz útján jót érünk el? Pl. valaki aki beteg tisztességtelenül vagyont szerez, majd ezt felhasználva egészségessé válik? De ez nem lesz erényes, mert az erényes dologhoz erénytelen eszköz nem használható fel. A rossz nem lehet eszköze a jónak, viszont lehet előzménye, ez nem ellentmondás.

Ki a boldogabb ember, akinek sok szükséglete van, melyeket ki kell elégítenie, vagy az, akinek kevés szükséglete van? Az egészséges embernek pl. kevesebb szükséglete van, mint a betegnek. Az alkohilistának szüksége van sok italra, de vajon boldogabb-e ő annál, akinek nincsenek ilyen vágyai?

A szükséglet mindig arra irányul, amiben hiányt szenvedünk, márpedig a hiányérzet rossz dolog.

Minél gazdagabb valaki, annál több szükséglete van, azaz annál több dolog hiámyzik neki, tehát a leggazdagabb emberek a legboldogtalanabbak.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9413173212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.04. 19:46:57

Megannyi kérdés.

Nagy pénz,nagy gond és nagy felelősség.

2018.04.04. 19:53:16

Az a boldog,aki nem vágyakozik semmi után.
A többség igénytelenne nevezi ezeket az embereket, pedig....

Például Grigorij Jakovlevics Perelman egy valószínűleg boldog ember,mert őt egyáltalán nem érdekli a gazdagság, sőt a hírnév sem. Egyszerűen boldogan él egy orosz lakótelepi lakásban a mamájával és az teszi bodoggá, ha megfejthet valamit,amit senki nem tud megfejteni.

vergyula 2018.04.04. 20:27:45

@Diorella Queen: Szerintem ő vágyakozik arra, hogy megfejtse a matematika titkait. A "nem vágyakozni semmi után" csak elméletben létezik, a Nirvana meglehetősen kihalt lehet. De tegyük fel, hogy van ilyen. Nem vágyakozom semmi után, mindenem megvan, minden szükségletem ki van elégítve. Boldog vagyok? Nem hiszem. Ha nincs vágy, nincs motiváció, és jön az unalom. Az unalom pedig nem férhet össze a boldogsággal.

2018.04.05. 13:51:19

@vergyula:
"Ha nincs vágy, nincs motiváció, és jön az unalom. Az unalom pedig nem férhet össze a boldogsággal."
Pedig az edes semmittevesnel nagyobb boldogsag nincs! Valahol a tropusokon, kave es cigi mellett, fuggoagyban ringatozva.:)
www.youtube.com/watch?v=HrM5YxV_QOM Locomotiv GT - Mondd, mire van
"mondd el, mire van az ágy, ha nem fog el a vágy,
mondd ell, mire van a hit, mikor rajtam nem segít,
mondd el, mire van az ész, hogyha válaszolni félsz,"
BTW: a "motivacio" a poszthuman korszak legundoritobb propaganda fogasa a "demokracia" es a "Gym" szavak mellett.
Vilag proletarjai egyesuljetek! :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.05. 14:01:21

@vergyula:

Nyilván csak megközelíteni lehet ezt az állapotot, nem lehet elérni ténylegesen is. Ha más nem, hát biológiai okokból: pl. enni kell rendszeresen, aludni, tisztálkodni.

Platón ebben sokkal mérsékeltebb, mint mondjuk a cinikusok, akik ténylegesen egyfajta semmi-állapotot tűztek ki célul-

2018.04.05. 15:51:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nyilván csak megközelíteni lehet ezt az állapotot, nem lehet elérni ténylegesen is.

Tévedsz!
El lehet érni, csak az a baj, hogy ez az állapot, azaz a tökéletes boldogság, mindig csak nagyon rövid idő. Pár év, hónap,nap vagy csak óra.De elérhető az állapot, nagyon is elérhető!

2018.04.05. 15:56:04

Természetesen Perelman is vágyakozik valami után nyilván, csak olyan dolgok után,mint az átlag ember.
Mivel a pénz egyáltalán nem érdekli maximum addig a szintig, hogy a megélhetése ne legyen veszélyben. A hírnév sem érdekli, hiszen nem vette át a díját sem, a vele járó pénzjutalommal együtt. Nem fogadta el a nagyszerű állásajánlatokat sem. De valami nyilván érdekli, az pedig a rejtvények megfejtése. Őt ez teszi boldoggá,ami számunkra furcsa és érthetetlen. De egy horgász is az, mert ugyan mi a jó abban, hogy valaki ül a Duna partján és nézi a hömpölygő vizet a hidegben vagy a dög melegben?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása