magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A ballib böszmeség csúcsfotója

Megláttam tegnapelőtt azt a képet, ami kiválóan jelképezi a ballib hazugságot.

Íme ez:

Nos, nem kell Che Guevarát se kedvelni, se utálni ahhoz, hogy az ember értelmezze ezt a helyzetet.

Che Guevara kommunista volt, azon belül is radikális, kb. Pol Pot későbbi vonala.

Jól ismerve a latin-amerikai helyzetet, el tudom azt is mondani, amit sokan Magyarországon nem tudnak.

A latin-amerikai baloldal sokban más az európainál manapság. A fő eltérő jellemző, hogy nem vallásellenes. A második: nacionalista. A harmadik: gazdaságpolitikiailag sokkal kevésbé fertőzött a liberális eszme által. Ami azonos az európai baloldallal, hogy az előbbiek mellett kulturálisan is balos, ez viszonylag új fejlemény, de ma már általános tény. A vallásosság és a kulturális balosság között persze ellentét feszül, ezt az egyes latin-amerikai balosok más-más módon oldják meg, a fősodrot jellemzendő elmondható, hogy a 2 legnagyobb etikai kérdésben általános, hogy a homoszexualitást illetően a latin-amerikai balosok inkább a megengedő, míg az abortuszt illetően inkább a tiltó álláspontot támogatják.

A párhuzam kicsit sántít talán, de ami Latin-Amerikában baloldal az magyar szemmel sokkal inkább LMP - az eredeti, schifferi - mint az, amit Magyarországon baloldalnak  szokás mondani. Latin-amerikai szemmel a Momentum, az MSZP, a DK, az Együtt tipikus liberális jobboldal.

A latin-amerikai kommunizmus ma már gyenge. Helyét átvette a populista újbal, mely csak részben merít a marxizmusból. Még a térség egyetlen
kommunista diktatúrája, Kuba is igyekszik módosítani a hivatalos politikán, bár nagyon óvatosan.

Miért is mondtam el ezt most? Mert egy argentín kommunistától hallottam, amikor a korábbi balos-populista Kirchner-féle korméányzatról mesélve azt mondta "nem az, hogy annyira jó lenne, de az ellenzéke annyira szemét, hogy nem tudom nem támogatni az elnököt". Egy mai Che Guevara hívő mondta ezt. S nem abban az értelemben Che-hívő, ahogy sok latin-amerikai szimplán nacionalista - értsd: USA-ellenes - hőst lát benne, nem beszélva a Che-pólós debilekről, hanem abban az értelemben, ahogy ezt olyan valaki mondja, aki egyetért a Che-féle radikális marxizmussal.

Szóval egy dolog biztos: ha ma élne Che és Magyarországon tüntetne, soha az életben nem állna ki a magyar ballibek oldalán. A mai latin-amerikai balos azt mondaná: a Fidesz a kisebb rossz, mert szemben próbál állni a nyugati erőközpontokkal és igyekszik nemzeti tőkét létrehozni a nemzetkőzi tőkével szemben.

Címkék: politika
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8313899576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.05.09. 12:14:08

És hogy ez mennyire így van, itt van egy cikk, amelynek a zárómondatát a nagy szekuláris baloldal le nem írná:

Qué Dios nos cuide de que algo así ocurra, ya que definitivamente, sería el fin de la humanidad.

www.juventudrebelde.cu/opinion/2018-04-16/la-peligrosa-demonizacion-de-rusia

(A Juventud Rebelde a "kubai ifjúság" lapja)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.09. 13:09:10

@Deak Tamas:

Igen, a kubai rendszer ezt megkezdte már az ezredforduló után.

Olyanokat lehet néha olvasni kubai, teljesen hivatalos helyeken, amiért a 80-as évek börtön járt még. Egy helyen láttam kb. 15 éve olyan szöveget, hogy Marx európacentrikus volt, így nem értette a latin-amerikai viszonyokat. Valahogy tehát a marxizmus nem univerzális igazság, csak annak része.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása