magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az orbánizmus legnagyobb ellentmondása

A 2010-es fordulatnak van egy alapvető belső hibája.

Orbán helyesen felismerte az 1990-2010 közti gazdaságpolitikai modell - a liberális görénykurzus - tarthatatlanságát.

Az országot lassan vissza kell szerezni, le kell törni a nyugati rablótőke szarvát, bivalyerős államot kell kialakítani. Ez mind helyes cél. Egyes lépések meg is történtek.

A nyomás viszont az országon hatalmas. A nyugati liberális elit éjjel-nappal támad. Az ország még a V4 keretein belül sem rendelkezik e támadás leállítására elegendő erővel. A liberális elit hatalma csökken ugyan nyugaton, immár van 3 nyugati állam, mely a szövetségesünknek tekinthető, de ez még nagyon kevés.

Orbán azt a módszert alkalmazza, hogy a magyarországi nyugati tőke egy részét bőkezűen segíti (lásd emelkedő adókedvezmények), amit ez a tőke azzal viszonoz, hogy otthoni kormányaikat féken tartja. Ez a legnagyobb részben a német tőkével látható. Paks 2-nek pl. Brüsszel azután adott zöld fényt, miután Orbánék bevonták a német nagytőkét is a projektbe.

Innen az ellentmondás: egyrészt a cél a nyugati tőke visszaszorítása, másrészt ugyanez a nyugati tőke véd meg minket a nyugati politikától.

Nehéz ügy ez. Arra emlékeztet, mint amikor Horthy egyszerre próbált jóban lenni az angolokkal és a németekkel.

Címkék: politika
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5214143107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2018.08.02. 07:53:42

"Arra emlékeztet, mint amikor Horthy egyszerre próbált jóban lenni az angolokkal és a németekkel." - és tudjuk, mi lett a vége. Talán Viktor ügyesebb lesz, annyi szerencséje mindenesetre van, hogy most nincs - hagyományos értelemben - háborús helyzet.

Mr. Hyde 2018.08.02. 12:04:53

Attól tartok, hogy Orbán valójában ál-antineoliberális retorikával adja el a ténylegesen neoliberális gazdaságpolitikáját, ami máshogy nem is lehetséges, hiszen az emberek - jogosan- minden nyomorukat a neoliberalizmusnak tulajdonítják és idegesítette őket, hogy a politikai elit a neoliberális ideológiát ünnepli felvállaltan. Ezért aztán választottak egy olyan kormányt ami legalább szavakban küzd a népnyomorítók ellen. "Nem baj, ha továbbra is nyomorultak maradunk, azt megszoktuk már, de legalább nem tolják az arcunkba még azt is, hogy a melegházasság a legjobb dolog a világon" - így van vele a nép.
A Nagytőke pedig hálából-jutalomból, amiért Orbán ezzel a vezércsellel stabilizálta a profitszivattyút a periférián, kezeskedik a nyugati politikai gazdáinál, hogy a koncból hizlalhatja az udvartartását.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása