magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

1989 nem volt 1956

A rendszerváltozás egyetlen oka: a szovjet visszavonulás. A folyamaot meg alapvetően a kommunista elit csinálta végig, önként. Nem volt semmilyen ellenzéki nyomás, az ellenzék csak másodszereplőként vett rész, a nép meg sehogy.

Én személyesen is ott voltam az akkori legnagyobb ellenzéki tüntin (falurombolás elleni), ez egy teljesen békés, szolíd felvonulás volt, mely nemigen hatott semmire. Csak annyit mutatott meg: van valamilyen tömeg az ellenzék mögött, amire aztán az ellenzéki kerekasztal hivatkozni tudott a kerekasztal-tárgyalásokon. Semmi egyéb.

De nehogy már bebeszéljük magunkat, hogy a párezres tagságú Fidesz, SZDSZ, MDF harcolta ki a rendszer bukását!

Ami pedig a rendszer végét illeti, politikai akarat kellett hozzá: a vezetők direkt nem oldották meg a problémákat.

Apám ott volt az 1982-es zárt KGST-ülésen, ahol a közelgő összeomlásról vitáztak, s 2 út is fel lett vázolva, majd nem döntöttek semmit.

A magyar embereket illetően pedig: egyetlen vágyuk az osztrák életszínvonal volt. A politikai szabadság csak pár diákot és értelmiségit izgatott. A nagy többségnek elég volt az utazási szabadság (ezt már Grósz megadta) és mondjuk még a cenzúra eltörlése izgatta, lásd a nyugati filmek azonnal jöjjenek be az országba.

Abban az időszakban egyszerre éltem Bulgáriában és Magyarországn: Bulgáriában többszázezezres tüntik voltak, sokszor, Magyarországon alig. Még a szintén anyagi érdeklődésű bolgár kisembert is jobban izgatta a politika, mint a magyart. Persze erre nyilván azt lehet mondani, a magyar kommunizmus már laza alakjában dőlt meg, míg a bolgár verzió a végéig keményebb volt.

Címkék: politika
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6614312031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.10.24. 10:24:36

Erről a 82-es ülésről tudható több? Mi volt a két alternatíva?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 11:06:04

@Deak Tamas:

Kínai modell, azaz teljes gazdasági nyitás contra vassfüggöny ismét. Magyarul kapitalizmus a politikai rendszer fenntartásával vagy vissza a sztálini gazdasághoz ismét a politikai rendszer fenntartásával.

Az előbbi mellett szavazott: Mo., Románia, Lengyelország, Vietnám.

Az utóbbi mellett: BG, Csehszlovákia, Mongólia, Kuba, NDK. Az NDK azzal a kiegészítéssel, hogy az NSZK-val való kapcsolatot különlegesnek tekinti (lásd "belnémet"), így az maradna számára.

A SZU tartózkodott, így nem lett meg a többség egyik verzió mellett se. 6 szavazat kellett volna, plusz, hogy a SZU is benne legyen.

Akkoriban a szovjet vezetésben káosz volt, félhalott öregemberek irányítottak, s az se érdekelte őket mi lesz másnap reggel, így azon az állásponton voltak, hogy nem szükséges semmilyen radikális változtatás, azaz egyik modell se indokolt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.10.30. 18:48:27

@maxval balcán bircaman: Erdekes, hogy a csehek mire akartak szavazni ... ez meg a szlavomania resze lett volna ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.31. 06:15:48

@Deak Tamas:

A vezetésük kemény volt, s tudták, a nyitás eltávoltíná őket a hatalomból.

Míg a jóval keményebb román vezetés nem félt ettől.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása