magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Orbán politikai útja

A dolgok magyarázata sokszor pofonegyszerű.

Természetesen vicces, hogy egy párt képes 20 év alatt az ellenkezőjére jutni, de egy ember esetében ebben semmi furcsa nincs. S a Fidesz Orbán pártja. Ha holnap kivonulna a politikából, megszűnne a párt.

A Fideszben minden vezető Orbán mellett szimplán végrehajtó, ez alól csak pár régi ember a kivétel, akik viszont szinte azonos módon gondolkodnak, mint ő, pl. Kövér és Szájer erre jó példa, ők tényleg autonóm emberek, s autonóm módon hisznek ugyanabban.

Nyilván az alapvető világnézet eléggé állandó a legtöbb embernél, ez csak nagy katarzisok mentén (pálfordulás) szokott nem így lenni. S ez Orbánnál is így látszik, szerintem alapvető mozgatóereje, hogy mint elsőnemzedéki értelmiségi haragszik azokra, akik lenézik szülei, nagyszülei osztályát, a vidéket, utálja a budapesti liberális megmondóembereket. S míg korábban úgy próbált harcolni, hogy felemeli a vidéket a a budapesti liberális megmondóemberek igényeihez, s maga is belépett ebbe a körbe, része lett a budapesti agytrösztnek, lassan azonban rádöbbent, hogy a budapesti liberális megmondóemberek minősége nem valóságos, sőt ez egy megvetendő értékrend, s átállt: most már anyagba verni szeretné a budapesti liberális megmondóembereket.

Alapvetően ez a személyisége alapja: a falusi elitgyerek, aki kis kitérő után hazatér, az apja ellen lázadó kamasz, aki aztán rádöbben, az apjának volt igaza. Így lett Orbán urbánusból népi, újmagyarul baloldaliból jobboldali, mert Magyarszágon a "bal" és a "jobb" semmi mást nem jelent.

Címkék: politika
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9914313531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.10.25. 13:28:00

"Természetesen vicces, hogy egy párt képes 20 év alatt az ellenkezőjére jutni, de egy ember esetében ebben semmi furcsa nincs. "

Ellenkezőjére? Nem biztos! Idézd fel, hogy akkor mit gondoltál a liberalizmusról, mit jelentett és mivé tették, mi derült ki azokról akik annak vallották magukat. Emlékezz, a szocialisták, a "munkások" pártja hogyan dobta le álarcát és lett a globalizmus hű bérence.
Ha belegondolsz, akkor a Fidesz változott itt a legkevésbé. Látszik hogy begyűjtöttek rengeteg élettapasztalatot, tetteiket sokszor befolyásolja észrevehetően a fennálló erőstruktúra, de az alapelvekhez, értékrendjükhöz hűek tudtak maradni.
A bal-jobb definíció, már rég érvényét vesztette, különben is a tettek beszélnek bárminek is nevezik magukat az egyes pártok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.25. 13:34:47

@Helga Beauty Salon:

Nézd meg azonban: a liberalizmus megoldásnak tekintették, nem prtoblémának.

Ugye te se gondolod komolyan, hogy 30 év alatt teljesen más lett a liberalizmus?

S ez rám is igaz, csak én ezt bevallom.

Mr. Hyde 2018.10.26. 10:33:15

Orbán politikája társadalmi-kulturális tekintetben valóban jobboldali, konzervatív, bizonyos kérdésekben kifejezetten intoleráns és kirekesztő, gyakran kifejezetten emberellenes és fölöslegesen agresszív.

Gazdaságpolitikai téren viszont arra használja a végrehajtóhatalom erejét hogy a legszélsőségesebb neoliberális viszonyokat autoriter módon tartsa fel, így vàsárolva meg a kegyelmet, a félrenézést a sleppje és udvaroncai országdúlàsával kapcsolatban.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása