magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Csőd

A liberális demokrácia csődjének fő jele, amikor a hatalom maga se bízik már meg a rendszerben, saját rendszerében.

Mi is a polgári demokráciának is nevezett liberális demokrácia alaplogikája? Az, hogy az állam a nagytőke kiszolgálója, ügyintézője.

A választások jelképések. A korai szakaszban eleve csak a tőkések és más megbízható elemek szavazhattak, majd akkor lett bevezetve az általános választójog, amikor minden információs és befolyásolási eszköz a tőke kezében állt. Így kizárható volt, hogy bármikor is olyan kormány lehessen, mely elbontja a rendszert magát. S ha mégis hatalomra kerül "rossz" kormányzat, ott van végszükség esetében a puccs vagy az idegen katonai beavatkozás eszköze ellene. A szófogadatlan vezetést megbuktatják katonai puccsal, színes "forradalommal", tüntizéssel, esetleg "korrupcióellenes" küzdelemmel.

Az utóbbi 20 év fejleménye, hogy az internet széleskörű elterjedése miatt a befolyásolás képessége lassan, de biztosan kicsúszik a hatalom kezéből. A hagyományos médiák hatalma a töredékére csökkent a korábbihoz képest. A harc már megindult, az internet cenzúrázása fontos terve a hatalmi tényezőknek.

Más módon pedig lassan jön a szakértőzés. Az egyik Soros-közeli blogon már bölcsek tanácsát is szerveznek, ezek tényleg komolyan veszik a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvét, megáll az ember esze?!

De máshol, nem ennyira nyílt és ostoba formában, ahogy ezt a bulváríró Benediktyi hörgi, az új liberális vezérelv az, hogy a nép hülye, nem is ért hozzá, meg korrupt, könnyedén megvehető. Ilyenkor mindig azt kérdezem: ha ilyen könnyen megvehető mindenki, akkor miért nem veszik meg az embereket a hatalmasok? Nyilvánvaló tehát, ez nem megvétel kérdése, hanem az emberek gondolkodása erősödött a nagyobb véleménypluralizmus hatására.

A közeljövő kérdése a nyílt diktatúra bevezése lehet. Ez ellen fel kell lépni időben.

Címkék: politika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5714356327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása