magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Novocserkasszk

Kevéssé ismert esemény az 1962-es oroszországi felkelés, mely Novocserkasszkban zajlott le.

Az esemény háttere a hruscsovi gazdasági reform. A rubelt demoninálták a tizedére, azaz 10 régi rubel 1 új lett, azonban ez önmagában nem jelentett volna semmit, ha az értéke arányosan megmaradt volna. Viszont az USA-dollárhoz kötött árfolyam nem 10-szeresen lett csökkentve, ahogy kellett volna, 1 USA-dollár korábban 4,4 régi rubel ért, míg a reform után 0,9 rubelt. Magyarul: a szovjet pénz le lett értékelve 2,2-szeresen az aranyhoz és az USA-dollárhoz képest (a kettő ugyanazt jelentette 1973 előtt). Azaz minden külföldi termék hirteken 2,5-szeresen többe került a szovjet átlagember számára.

Ezzel együtt egyes élelmiszerek - különösen a hústermékek - ára 30 %-kal növelve lett. Továbbá a hatékonyság nevében  a gyári normák növelve lettek 35 %-kal. Mindezt összevetve az egyébként is alacsony szovjet életszínvonal átlagban a felére esett a reformok hatására.

A legnagyobb ellenállás Novocserkasszkban robbant ki, 1962. június 1-jén, az ottani Mozdonygyár munkásai spontán sztrájkba kezdtek, melynek következtében leállt az egész gyár. Délutánra a munkások a gyárból kimenve elfoglalták a vasútvonalat, mely a Kaukázusból Közép-Oroszország felé vezető 2 fóvonal egyike, megbénítva a vasúti közlekedést a térségben.

Kirendelték  a rendőrséget, melyet azonban a szovjet zászlókat és Lenin-képeket magasba emelő tömeg elkergetett, 3 rendőr meghalt. Kivezényeltek a helyi katonai erőket, azok azonban a helyszínre érve csak  a levegőbe lőttek, majd látva, hogy nincs hatás, visszamentek a laktanyákba.  Ekkor Matvej Saposnyikov vezérezredes lett kiküldve tankokkal, aki azonban a helyszínre érve megtagadta a személyesen Hrucsov által kiadott támadási parancs teljesítését, majd visszavonult, kijelentve, hogy nem lát ellenséget, mely ellen indokolt lenne tankcsatát indítani.

Végül június 2-én estére sikerült helyreállítani a hatóságoknak a rendet, a KGB belső haderejének egy csapata géppuskákkal megtámadta a sztrájkolók központját, 26 embert megölve, 240 embert letartóztatva. Közülük 7-et az elkövetkező bírósági eljárás után halálra ítéltek és kivégeztek, 100 főt pedig börtönbüntetésre ítéltek.

Saposnyikov tábornokot az mentette meg, hogy volt fronharcosként rendelkezett a Szovjetúnió Hőse kitüntetéssel, így csak nyugdíjazták és kizárták a pártból.

nem az eredeti esemény képe, hanem az eseményről készült 2012-es orosz filmből való kép

a felkelés népszerű jelszava: "kolbászt Hruscsovból!"

1996-ban az összes kiadott ítéletet visszamenőlegesen hatályon kívül helyezték. 2002-ben múzeumot alapítottak a helyszínen az 1962-es eseményekre emlékül.

az 1992-ben a helyszínen emelt emlékmű

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9814365961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.11.12. 10:57:25

De ez nem Jevgenyij Saposnyikov volt? Mert a világháborús Saposnyikov (Borisz) 45-ben meghalt. Nemrég Kun Miklós is feldolgozta ezt az ügyet, csak sokkal rövidebben.

Mr. Hyde 2018.11.13. 00:25:23

Sok átfogòbb elemzés összefüggésbe hozza a szocialista irányultságú országokon belül kialakult ellenállási mozgalmakat a kormányok ténylegesen szocializmus ellenes intézkedéseivel.
A fenti események is jó példát szolgáltatnak erre, de nem meglepő, hogy az 56-os felkelők között is voltak a hruscsovi vonulatot ellenző sztálinisták, csakúgy mint a lengyel szolidaritás mozgalomban, ahogyan a tienanmen téri tiltatkozásokhoz is a teng hisziao pinghez köthető piaci reformokkal szembeni elégedetlenség vonzott tömegeket.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.22. 16:41:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kun Miklós most halad Hruscsovval a sorozatában, és kiderült, hogy gyakorlatilag minden páros évben volt felkelés, egyébként épp úgy ahogy Hyde írja.
Kun azt mondja hogy a sztálinisták és az antikommunisták (ezek jellemzően a balti államokból) 10-10%-t tettek ki, a közép értelemszerűen a melós volt, akinek az életszínvonala romlott.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása