magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2018. november 21. 12:12 - max bir ca

Spanyolországi helyzet

A spanyol kisember mércéje mindigis Németország volt. Ami abszurd alap.

Spanyolország népének liberális befolyásoltságban szunnyadó többségi része álmokban él. Azt hiszik, hogy az ország felemelkedése, az életszint erőteljes növekedése a 70-es és a 80-as években valamiféle természetes folyamat volt, amit aztán valakik "elrontottak": a balosok szerint a Néppárt, a jobbosok szerint pedig a Szocialisták. A következtetés: csak akarni kell, s ehhez vissza lehet térni.

A valóságban Spanyolország úgy tudott félperifériából magállammá válni a 80-as évek végére, alig 15-20 év alatt, hogy ennek oka külső és politikai volt: még működött a hidegháborús logika.

Amint azonban a SZU elvesztette a hidegháborút, megszűnt mindennek az oka, s lassan elindult Spanyolország visszaminősítése félperifériává, ez a folyamat máig zajlik.

Sajnos a spanyol populizmus gyenge, a megjelelent balos populista párt nem volt képes kiépíteni magát, túl langyosan politizált, s mára beépült a liberális táborba. Jobboldalon pedig meg se jelent hasonló erő.

Így mára Spanyolország kimaradni látszik forrongó kontinensünk napjainkban zajló populista fordulatából. Ami persze csak növeli a spanyol társadalom gondjait.

Plusz, a szellemi háttér vacak, züllött. A hatalmas erejű, korábban világhódító spanyol kultúra minden fronton vesztésre áll magában Spanyolországban. A társadalom végletesen liberális, atomizált, meztelen.

Lassú ébredés azért tapasztalható a spanyol kisemberek egy részében - elég a fő spanyol médiák kommentszekcióit olvasni -, de ez még nem tudott kikrisztályosodni semmilyen ökölvívásra kész szellemi folyamban, egyelőre csak piciny erdei patakok vannak sok helyen, egymástól elszigetelve, a liberális rend drótkerítéseitől szétszaggatva.

Címkék: politika
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7014384990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.11.21. 13:29:40

Érdekes amit mondasz, én arra járva a katalán bohócnépséget leszámítva kifejezetten azt tapasztaltam, hogy a spanyolok normálisak, barátságosak, kifejezetten keresztény életet élnek, akár hétköznapokban, akár a vallásosságban. Katalóniát leszámítva sehol nem láttam magyar dimenzióban is értelmezhető ballibaságokat.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása