magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kognitív disszonancia a Kettős Mércén

A ballibek egy része úgy döntött, baloldalit játszik. Pedig a valóságban a ballib táborban alig van baloldali, s aki az, az is ötödrangú pozícióban van.

Két kedvencem a magyar ballib álbalosok közül Jámbor András és Gulyás Márton. Utóbbi különösen vicces alak, legutóbbi színpadi alkotásai figyelemreméltóak, pl. amikor többnemzedékes budapesti polgári értelmiségi létére mérges és harcos gyári szakszervezeti aktivistát alakít, miközben valószínűleg akkor látott életében eddig munkást, amikor kijött hozzá a vízvezetékszerelő a fürdőszobájába megjavítani valamit.

Jámbor szelídebb alak, ő azért nem akarja kiröhögtetni magát, így marad a hagyományos nyugatról pénzelt ultraliberális aktivista szerepében, aki úgy baloldali, hogy követeli, legyen kvótájuk a nőknek, a homokosoknak, a pedofileknek, s a gyíkember identitásúaknak a nagytőkések között, továbbá minden magyar tőkés vagyona legyen azonnal odaadva a nyugati tőkének, mert így hatékonyabb.

Kalmár Szilárd azonban tényleg baloldali, mégpedig kommunista. Minenképpen hiteles ember, aki nem aszerint mond valamit, hogy a háttérhatalom vagy annak magyar szekciója, a ballib agytröszt miről milyen utasítást ad ki éppen. Szóval ha hülyeséget is beszél, azt autonóm módon teszi. Tehát, hogy igaza van-e vagy sem, most nem ez a kérdés, de Jámbor lapjában cikkezik éppen ezen a héten.

Kalmár helyesen meg is jegyzi: “Az áprilisi kudarc legfontosabb következménye a „liberális” értelmiségi ellenzéki alternatíva bukása.” – valóban ez a legfontosabb eredmény. Majd tetézi azzal, hogy “A legfontosabb jelenleg az, hogy a hazai (neo)liberális ideológia tovább gyengüljön“, persze ehhez hozzáteszei “és a helyét fokozatosan foglalja el egy Orbán-ellenes, radikálisan baloldali gondolatrendszer.” – amin lehet vitázni már. Amit azonban Szilárd nem vesz észre: Orbán éppen ugyanazért sikeres, amiért ő, a kommunista átkozza a liberális rendet.

S a gyakorlat is alátámaszja ezt. Ahol hatalmat tudott szerezni az újbal, mely talán legközelebb áll ahhoz, amit Kalmár Szilárd vall, ott éppen azzal az újjobbal együtt kormányoz, melynek eszméi a legközelebb állnak ahhoz, amit Orbán vall. Lásd akár Görögországot, akár Olaszországot. (Igen, Portugáliában nem így van, de ott eleve nincs újjobb.)

Szóval 2 lehetőség van a Kalmár-félék számára. Az egyik, hogy mint mindig eddig, alaposan összefognak a ballibekkel és minden más liberóval a közös ellenség, a gonosz Zorbán ellenében. Ez esetben elvesztik ismét minden hitelességüket.

S van a másik út. Elhatárolódnak a liberálisoktól, s megpróbálnak önálló szereplővé vélni. Ez viszont oda fog vezetni, hogy ugyanaz lesz az ellenségük, mint Orbánnak. Ahogy ez a mostani olasz kormányzat esetében be is következett.

Címkék: politika
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8814387378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2018.11.23. 10:22:27

A nemzeti baloldalnak egyszerre kell küzdenie a globális nagytőke, a helyi komprádorburzsoázia és a hazai úrhatnám oligarchia ellen is.

A stratégiai iparágak társadalmi ellenőrzésére van szükség, közösségi alapon valamint jelentős források biztosítására az egészségügy, az oktatás és a közszolgáltatások területén.

Az orbán kormány által folytatott neoliberalizmus elleni retorikai takarásában végrehajtott országkiárusítás gyakorlatát le kell leplezni és meg kell szüntetni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása