magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A következő 100 év

Most, hogy eltelt 10 év a múlt évtized egyik liberális slágerkönyvének megjelenése óta, érdemes elővenni újra.

Friedman György (született Budapesten, 1949-ben) magyar-amerikai futurulógus A következő 100 évcímű könyvére utalok.

Kicsit olyan ez a könyv, mint a Cion bölcseinek jegyzőkönyve. Az ilyesmik ritkán jósolják meg a jövőt, sőt leginkább tévednek, s ha valamiben igazat is írnak, az se úgy lesz, ahogy azt leírták. Aki nem hiszi, próbálja komolyan venni Jókai Jövő század regénye művét, pedig azt a szerző se gondolta komolyan. Szóval az ilyen irodalom másra jó: arra, hogy a szerző, ill. azok a körök, melyeknek tagja a szerző is milyen vágyakat táplálnak a jövőt illetően.

Friedman az egész XXI. századot igyekszik megjósolni, de alig telt el 10 év a könyv megírása óta, már látszik, nagyon nem jönnek be a megjósolt trendek.

Lássuk a könyv főbb jóslatait!

Európa súlypontja keletebbre kerül, az USA fő támasza Lengyelország lesz, s – rettegve Oroszország agrssziójától – a V4-ek másik 3 tagja és Románia lesznek Lengyelország fő szövetségesei. Az USA és Lengyelország össze fogja roppantani Oroszországot egy második hidegháborúban, Oroszország nemcsak elveszti befolyását határain túl, de maga is részekre fog esni. Törökország ki fogja használni az űrt, s megszerzi a mai Kaukázust, annak orosz részével együtt, de egyéb orosz vidékek is független államok lesznek (a muszlim többségű régiók), de pl. Karélia is el fog szakadni. (A könyv magyar kapcsolódású vicces jóslata, hogy a magyar hadsereg megszállja Kijevet.)

Így Törökország nagyhatalommá válik, mint az oszmán időkben, csak immár nem Európa, hanem Közép-Ázsia és a Kaukázus felé.

Közben Kína a világ legerősebb gazdaságává válik, de ennek mellékhatása az országon belüli belső ellentétek kiéleződése lesz, aminek következtében Kína szétesik. A széteső Kína és az ezzel párhuzamosan széteső Oroszország ázsai részeiben Japán lesz képes nagyhatalmi szerepre szert tenni.

Amerika támogatni fogja Japánt és Törökországot, hiszen ezek legyőzik az addigi 2 fő ellenséget, Oroszországot és Kínát. Azonban 2050-re Japán és Törökország olyan erősek lesznek, hogy szakítanak az USA-val. A helyzet III. világháborúig fajul. Az egyik oldalon az USA és Lengyelország, a másikon Japán és Törökország. Egyes kisebb hatalmak is csatlakoznak, többek között India, Anglia, a már sokkal gyengébb Kína az amerikai-lengyel oldalhoz állnak, Németország viszont a japán-török oldalhoz csatlakozik. A török-japán szövetség 2050. november 24-én megtámadja az USA egyik Holdon lévő katonai támaszpontját, ez lesz a világháború kezdő pillanata.

Kezdetben a japán-török-német erők komoly győzelmeket érnek el, többek között egész Magyarország török uralom alá kerül, de végül a lengyelek visszaverik a támadást, s – amerikai segítséggel – nyernek az európai fronton. Japán totális vereséget szenved Ázsiában, kiszorul a kontinensről, csak volt-orosz részeit tartja meg. Törökország visszavonul, de Amerika nem rombolja le Törökország erejét, félve immár a túl erős Lengyelországtól. A világűr az USA kizárólagos tulajdonává válik.

A háború nem fog sok áldozattal járni, a felek egyike se fog ugyanis totális atomháborút folytatni. Be lesznek vetve atomfegyverek is, de kizárólag kis erejűek, így nem lesznek jelentős következményei a sugárzásnak.

A világ 3 fő hatalma tehát az USA, valamint Lengyelország és Törökország, az előbbi hivatalosan az USA szövetségese, az utóbbi pedig mint volt legyőzött állam, mely kénytelen elismerni az USA hatalmát.

Ezután az USA számára az egyetlen komoly veszély Latin-Amerika lesz. Mexikó a világ egyik legerősebb gazdasága lesz, ráadásul az USA területén sok rágióban a lakosság immár többségében mexikói szármázasú lesz, akik szimpatizálni fognak Mexikóval.

A XXI. sz. végén Amerika és Mexikó lesz a két szuperhatalom, háború nem lesz köztük egyelőre. A világ két kisebb hatalma – Lengyelország és Törökország – titokban Mexikót fogja támogatni.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5414541156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2019.01.07. 10:36:02

Márhogy a szerző ezt 2008-ban jósolta? Hallott ez valaha a neutronbombáról?

Madarász Henrik 2019.01.07. 18:00:36

Nem sok jött be a jóslataiból, de érdekes ötletei voltak :)

littke 2019.01.07. 20:29:03

Totalis marhasag....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása