magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Numerus clausus

Kevesen tudják, a magyar 1920-as numerus clausus típusú, a többséget pozitívan diszkrimináló rendelkezés ma is létezik egyes országokban.

Legjobban a malájziai változatot ismerem, de hasonló van Indonéziában és Bruneiben is.

Malájziában ez a 60-as évek óta létezik, Az oka ugyanaz, mint Horthy 1920-as numerus claususa esetében. Azaz mivel az ország történelme miatt egyes kisebbségek erősebb pozíciókat foglaltak el, mint a maláj többség - Maláziában kb. 60-65 %-a a lakosságnak maláj -, így a kormányzat pozitív diszkriminációt léptetett életbe a malájok számára. Magyarországon a numerus clausus csak a felsőoktatásra vonatkozott, Malájziában szinte mindenre: még az állami lakáshitel programra is: aki maláj, az kedvezményesebb hitelt kap lakásvásárlásra. De még a tőzsdére is vonatkozik ez: nem szerepelhet a tőzsdén olyan cég, melyben nincs elegendő arányú maláj főrészvényes, s ez a külföldi cégekre is vonatkozik.

Mint ez közismert, Magyarországon a hasonló rendelkezés leginkább a zsidókat érintette negatívan, míg Malájziában a kínaikat.

Az egyébként kétségtelen tény, hogy Malájzia az olyan muszlim országok egyike, ahol nagyfokú a vallási és nemzeti kisebbségek szabadság, de azért ne essünk át a ló túlsó oldalára. Ha egy maláj keresztény lesz, az botrányosnak számít ma is, s bár nem börtönzik be, súlyos diszkrimináció fogja érni. A törvény szerint aki maláj létére keresztény, az kisebbséginek számít, s nem élvezheti a fentebb leírt kedvezményeket se. A malájziai keresztények zöme kínai vagy indiai kisebbségi.

Címkék: politika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3914590692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása