magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Országjelentések a háttérhatalomtól

A Freedom House nem a demokráciát, hanem a liberális demokráciát méri.

A legérdekesebb adatsor Oroszország esetében található meg. A kommunista években Oroszország értékelése a FH listáján 6 és 7 között ingadozott (csak a 70-es évek elejétől néztem meg az adatokat, a korábbi adatokat irrelevánsnak gondolom jelen cikk szempontjából) - tudni kell, hogy a FH-nál az 1-es a legjobb szám, a 7-es a legrosszabb.

1987-ben lett Oroszország adata 5,5, majd 1990-ben 4,5, ezzel először kerülve át a "nem szabad" csoportból a "részben szabad" csoportba. Az orosz liberális kormányzás időszakában (1990-1999) a szám 3 és 4,5 között mozgott, a legjobb eredmény az 1991-es: 3. A putyini korszak 4,5-tel nyitott, majd 2004-re 5,5-re lett lerontva, ekkor lett Oroszország ismét "nem szabad", azóta lassan csökken, a legfrissebb adat immár 6,5, ami alig marad el a lehető legrosszabb 7-től.

Gyakorlatilag párhuzam látható a FH számadata és az orosz állam helyzete között, csak éppen a józan ésszel fordított arányban. Amikor az ország éppen szétesett, a központi kormányzat tényleges hatalma Moszkva határáig se terjedt ki, s gyakorlatilag az egész államot különféle egymással is harcoló oligarchák és maffiavezérek uralták, egyes megyék saját pénzt nyomtattak, fontos katonai egységek meg saját fegyvereik eladogatásával kerülték el a éhhalált, valamint a kormány még saját embereinek se tudott bért fizetni, nos ekkor volt Oroszországnak a legjobb a pontszáma. Akkor ezen az alapon a világ legdemokratikusabb állama Szomália: ott a kormányzat a saját épületének távolabbi helyiségeit se képes befolyása alatt tartani, csak ha előtte egyezséget köt az éppen ott tartózkodó katonai egység tagjaival.

Amikor még Jelcin kicsit javított a helyzeten, ami nem volt jelentős javulást, kb. annyit jelentett, hogy elkezdtek fizetést kapni a katonák, már lement a pontszám, amjd amikor az orosz állam szembeszállva a nyugati igényekkel, fegyvetesen lépett fel a kaukázusi iszlamista terrorizmussal, még esett egy kicsit, függetlenül attól, hogy egyébként ezt a harcot Jelcin elvesztette. Igen, olyan rettenetesen "erős" volt az akkori orosz hadsereg, hogy képtelen volt leverni párezer főnyi, rosszul kiképzett hegyi partizáncsoportot, de ez már FH-szempontból állami erőszaknak számított.

A jelcini liberális kormányzás vége után a pontozók kezdtek pánikba esni. Ahogy kezdett visszállni a normál államiság Oroszországban, pl. az oligarchák hatalma le lett törve, a maffiák pedig vissza lettek szorítva arra a területre, ami nyugaton is az övék (prostitúció, narkókereskedelem, stb.), az már kiverte a Freedom House-nál a biztosítékot: 2004-től Oroszország már "nem szabad", egyre rosszabbodó pontszámmal. Az ukajnai puccs elleni szembeszállás mínusz fél pont volt, a nyugati szankciók hatástalansága még mínusz fél pontot hozott.

Továbbá megfigyelhető, hogy a jogállamiságot a FH igencsak szelektíven nézi. Amikor puccs zajlik, de nyugatbarát erők által, az a jogállamiság erősödése, amikor viszont demokratikus úton nyernek a szuverenista erők, akkor az a jogállamiság gyengülése. Lásd, Jelcin 1993-es puccsát, emlékeztetőleg: Jelcin elnök ekkor tankokkal lövette a demokratikusan megválasztott parlamentet, mivel az nem fogadott szót neki, a halottak száma 200 körül volt, mindez a nyugat elismerő tapsa mellett - nos ez a "bátor reformok" része volt. Ellenben Putyin sokadszori megválasztása demokratikus választáson, egy puskalövés nélkül - ez pedig a diktatúra rettenetes nyomulása.

Most Oroszország 6,5 pont, ami fél ponttal marad el a lehető legrosszabb eredménytől. Aki ismeri kicsit is az orosz helyzetet, az nagyot nevet azon, hogy a FH szerint Oroszország alig fél ponttal jobb, mint Észak-Korea és azonos helyzetű Kubával! Persze mindez valóban helyes értékelés, ha a nyugati érdekeknek való szófogadás mértéke az adatpontok alapja. Csakhát akkor nevezzük FH KFJSZN (ki fogad jobban szót nekünk) indexnek…

Címkék: politika
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3314614936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2019.02.08. 23:41:41

Igen, ennyi a lényege az egésznek.

vergyula 2019.02.09. 06:04:55

"Gyakorlatilag párhuzam látható a FH számadata és az orosz állam helyzete között, csak éppen a józan ésszel fordított arányban." - akkor legyen a 7 a legjobb, és az 1 a legrosszabb.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása