magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A politikus is ember

Hosszú évek óta tudom: a politikust legjobban akkor lehet megismerni, amikor nem politizál.

Ami nem csak magánéletet jelent, hanem olyan alkalmakat is, amikor nem kifejezetten politikai beszédet mond, pl. kis közönség előtt szólal meg és nagyobb keretben beszél, mint az éppen aktuális politikai helyzet.

Annak idején, a 90-es évek végén, akkor döntöttem el, hogy nem lépek közelebbi kapcsolatban a MIÉP-pel, miután személyesen hallgattam meg Csurka Istvánt egy 80-fős közönség részeként.

Hasonló élményem volt két bolgár párttal is még 1990-ben, de később, 1991-ben is.

Pont 20 éve, 1999-ben döntöttem el, nem akarok egyetlen pártba se belépni, aktivista lenni, sőt törzsszavazó se lenni. Azóta soha, sehol, semmilyen formában sincs kedvenc pártom, viszont mindig elmegyek szavazni és mindig van véleményem.

Szóval a napokban megnéztem az Új Egyenlőség műsorát a YT-on, melyben az MSZP és a Párbeszéd elnöke szerepelt. Röviden: Berci buta mint a szar, Geri meg egy intelligens gazember. Az előbbinek fogalma sincs miről van szó, csak rutinos profi politikusként ismételgeti a semmit, utóbbi viszont tökéletesen érti miről van szó, de mivel érdekei mást mutatnak, így inkább idomul a semmihez.

Mert azt legalább észre kellene venniük az álbaloldali ballibeknek, hogy a baloldaliság nem azt jelenti, hogy kimondjuk a szót, hanem konkrét dolgokat. Pl. a Fidesz baloldali intézkedéseit jobbos szemszögből kritizálni biztosan NEM baloldaliság.

Az MSZP, a legjobb jóakarattal is számolva, 1991-től egy jobboldali liberális párt, s a nemzetközi nagytőke kedvenc magyar pártja. S ezen az nem tud változtatni, hogy tavaly óta megpróbálnak egyes ügyekben baloldali érveket hangoztatni.

Egyébként jó is ez. A volt állampártok sorsa a megszűnés vagy a hiteles működés lett mindenhol. Lássuk:

  • Szovjetúnió: az állampárt be lett tiltva 1991-ben (a mai orosz kommunista párt NEM utódpárt, hanem új alapítás),
  • Lengyelország: az állampárt feloszlatta magát 1991-ben, majd a tagjaiból szervezett új párt gyakorlatilag ismét feloszlatta magát 1999-ben, aztán az abból szerveződött új párt pedig 2015-ben megsemmisült, miután kiesett a parlamentből,
  • Romániában ez még 1989-ben lezajlott,
  • Csehszlovákia:
    • Csehországban a párt maradt kommunista, ma is létező, kis parlamenti párt.
    • Szlovákiában létezett kis pártként 2004-es megszűnéséig,
  • NDK: feloszlás 1989-ben, a tagokból szervezett új párt ma is létezik (Die Linke), viszont az ma is szélsőbalos.

A teljesség kedvéért a 2 volt európai, de szovjet tömbön kívüli ország adatai is, bár az ott más helyzet volt:

  • Albánia: feloszlás 1991-ben. A tagokból szervezett új párt ma is erős párt.
  • Jugoszláviában a feloszlás 1990-ben volt, a szervezett 6 új párt (minden új államban 1-1) ma is létezik, különböző pozíciókkal, de mindenhol voltak már kormányon (a legerősebbek jelenleg Macedóniában és Montenegróban).

Ami a lényeg: az a helyzet, hogy a párt megmaradt, átnevezve magát, ideológiát váltva, majd máig fontos tényező csak Bulgáriában és Magyarországon van. S ezek közül is csak a magyar párt az, mely egyértelműen és határozottan liberális. Ma a ballibaizmus csak Magyarországon erős tényező még.

Egyébként meg sok sikert kívánok Gerinek, valószínűleg sikerülni fog neki lerombolni akaratát kívül az MSZP-t. Az intellgigens szélhámosok se képesek ugyanis a történelem menetén változtatni.

Egy másik videót viszont egyetértőleg ajánlok. Nem véletlen, Tölgyessy volt annak idején az emberarcú SZDSZ,

Címkék: politika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr314678574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása