magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szimuláció

A Qubit cikket írt a szimuláció témáról.

Ma ez nagy divat, kb. mint 100 éve a relatvitás, vagy 200 éve a több dimenzió.

A gond az, hogy a kérdésnek nincs semmilyen gyakorlati jelentősége. A szimulációban élőnek ugyanis mindegy, hogy szimulációban él-e.

Mert mit változtat bármin is, hogy ez a világ szimuláció-e. Eleve mi a különbség a szimuláció és a valóság közt? Szerintem minden szimuláció, ami nem örök létező, s azt ami nem örök létező az mind az örök létező általi szimuláció. Ezt más szóval úgy mondják: Isten megteremtette a világot.

Szóval nyilván a világ teremtve lett, azaz szimuláció, ez a teremtés módszere. De nem mindegy ez minden gyakorlati szempontból?

Sok vallás és filozófia eljutott ide. A keleti és a nyugati gondolkodás csak abban tér el, hogy a keleti arra hajlik, hogy maga a szimuláció is része Istennek, míg a nyugati arra, hogy a szimuláció Istenen kívüli. Azaz panteizmus és semmiből teremtés. De a benne élő szempontjából ez mindegy.

Szóval tessék oszolni, nincs itt semmi látnivaló.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1614762016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2019.04.14. 08:00:21

Azért vannak kérdések. Ha szimuláció, vajon tökéletesen működik, vagy fellelhetők hibák, melyek a szimuláció tényére utalnak? Lehetséges-e kilépni belőle? (nyilván nem a halálra gondolok) Tegyük fel, hogy igen. A "kinti" világban vajon mikor merül fel, hogy az is csak egy szimuláció?
Egyébként egyetértek, jelenleg nem látom a kérdés gyakorlati jelentőségét.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.04.14. 08:03:52

@vergyula:

A kinti világ az eszmék világa, Isten tere. Igen, ki lehet menni, ez a kereszténység fő célja: egyesülés Istennel.

A kinti világ nem szimuláció.

Mr. Hyde 2019.04.19. 08:40:14

A szimuláció elmélet csak egy elvont idealista nézet, amely az objektív valóság létét próbálja megkérdőjelezni, igen sikertelenül.
A szimuláció létezése nem az objektív valóság létezésének cáfolata, pusztán annak kihelyezése a szubjektív szemlélő által nem èrzékelhető síkra. Ez pedig nem zárja ki annak az elméleti lehetőségét, hogy az egyszer valóban érzèkelhető legyen valamilyen módon a szubjektív szemlélő szàmára is.
Hovatovàbb összhangban van a materializmus világmegismerésre vonatkozó állításával, miszerint a valóság megismerésének függvénye a logiaki gondolkodàs mellett a rendelkezésre àlló műszerek technikai fejlettsége.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása