magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Technikai fejlődés

Van egy mítosz, hogy felvilágosodás és liberalizmus nélkül nincs tudományos-technikai fejlődés. Ennek enyhített verziója szerint mindig van fejlődés, de üteme a felvilágosodás és liberalizmus miatt lett gyors.

Ebből egy szó se igaz azonban. Alapvetően a technikai fejlődés üteme ilyen: nagy ugrásokkal nő, egyre kisebb szünetekkel köztük. Minden társadalmi rendszerben, azoktól függetlenül.

Erre pár példa:

  • 1 millió év kellett a tűzcsináláshoz, előtte az emberek csak a kész tüzet hordták,
  • aztán kellett félmillió év az első csinált eszközökhöz, előtte csak a készen talált tárgyakkal dolgoztak az emberek,
  • kellett 50 ezer év az állatok honosításához, az edénygyártásig, a ruhakészítéshez, előtte csak vadászat volt, kész edények használata, szimpla bőrök használata,
  • kellett 10 ezer év a mezőgazdasághoz, előtte csak szedegették a vad termést,
  • kellett 5 ezer év a bronzhoz, majd csak 2 ezer a vashoz, majd még 1 ezer az üveghez.

Lehetne nagyon sok további példát felsorolni még. A modern kort illetően pl. gondoljunk csak arra, hogy alig 70 év a különbség az elektromágneses erő és a rádióaktivítás első gyakorlati felhasználása között.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1314783482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2019.04.24. 17:14:35

A gazdasági-jogi rendszer ebben az esetben is többet nyom a latban, mint bármilyen ideológia - ami csak egy szubjektív leképeződése a valós viszonyoknak.
A technika fejlődésében jelentős szerepet játszott gyarmatosításból kiinduló kereskedelem, amivel a magországok helyi termelői nagyon erős konkurenciát kaptak és ez eredményezte végső soron azt, hogy a tudományos ismereteket és a technikai felfedezéseket a nagyüzemi termelési rendszerekre kezdték hasznosítani ami így a későbbiekben a további fejlődés alapja lehetett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2019.04.25. 07:37:08

Ahogy Max írja, úgy van. A légnyomásos gőzgép ősét 1687-ben alkotta meg D. Papin, Savery az első gőzgépet 1699-ben mutatta be, a bólogató Newcomen-gőzgép 1712-es. Az elektromossággal körülbelül a XVIII. század eleje óta foglalkoznak, Gray 1730-as években fedezi fel a dörzselekromos jelenségeket, a leydeni palack 1745-ös (P. v. Musschenbroek), Franklin villámhárítója 1754-es. Az első léghajó 1706-os (B. Gusmao) amivel valószínűleg, Krakutnoj 1735-ös léghajójával meg biztosan repült is. Az első gőzhajó 1736-os (J. Hulls), az első gőzkocsi, ami megtekinthető a párizsi Aarzenálban, 1770-es (J. Cugnot)
Az évszámok magukért beszélnek, nem kell semmi extrát hozzámagyarázni.

Mr. Hyde 2019.04.25. 17:22:36

@Deak Tamas:
A légnyomásos gőzgép mechnikai modelljét az alexandriai Hérón készítette el az i.e. 1. században.
Ilyen elszigetelt egyedi találmànyok szinte minden műszaki területen léteznek, de a valódi fejlődést mindig az adott technológia tömeges elterjedése és a termelésben rendszeresített alkalmazása jelenti. Ez pedig történetileg leglátványosabban az ipari forradalom óta érzékelhető.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2019.04.26. 08:08:10

Amely ipari forradalom a Max által tárgyalt korszak után volt, de istenigazából nem is ez a lényeg, hanem maga az igény megjelenése.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása