magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sztálin antiszemitizmusa

A Sztálin-kori antiszemitizmus egy hatalmas mítosz.

Sztálin állama másodikként ismerte el Izraelt, rögtön az USA után. S mindig voltak zsidók a szovjet vezetésben.

Az tény, ogy egy rakás Lenin-korabeli zsidó kommunista vezért likvidált Sztálin, csak hát nem az illetők nemzetisége miatt volt ez. Lenin idejében a zsidók a vezetés harmadát tették ki, azaz eleve felülreprezentáltak voltak. (Ennek oka, hogy az oroszországi kommunisták zöme városi értelmiségi volt, s a zsidók is ebben a rétegben voltak a legnagyobb számban.)

Sztálin ugyanígy likvidálta a más nemzetiségűeket is, ha azokat veszélyesnek tartotta, s a veszélytelennek tartott, hozzá hű zsidókat meg nem bántotta.

A szovjet antiszemitizmus jóval Sztálin halála után jelent meg. S persze akkor se jelentett többet mint karrierbeli diszkriminációt hivatalos szinten. Természetesen népi antiszemitizmus mindig volt - talán ma a leggyengébb ez, de ma is létezik -, de az akkor is volt, amikor tilos volt.

Szóval Sztálin sose folytatott antiszemita politikát, végig voltak közeli körében zsidók.

Sztálint a nemzetiség nem érdekelte, sose ilyen alapon cselekedett. Kivéve a II. vh. idejét, amikor egyes népeket nácikollaboráns-gyanúsnak minősített, s ellenük kollektív büntetést alkalmazott, de ezek közé nem tartoztak a zsidók.

A valóságban Brezsnyev alatt kezdődött a zsidók diszkriminálása az SZU-ban, egyes területeken a zsidó nemzetiség negatívumnak kezdett számítani, pl. a hadseregben, a legfelsőbb pártvezetésben. A zsidók számára csak a tudományos karrier maradt meg nyitva.

Tegyük hozzá: a 60-as évek végétől már minden nem szláv ellen volt ilyesmi. Különösen a legmagasabb pozíciót illetően. Közismert Aliyev esete, a későbbi független Azerbajdzsán "alapítója", akit mindenki alkalmasnak tartott utódnak Brezsnyev után, de mivel azeri és muszlim volt, nem lehetett belőle soha első ember. (Pedig egyébként nyertek volna vele, Aliyev a kínai típusú utat akarta a gorbacsovi helyett.)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7814783552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2019.04.26. 08:09:27

A Brezsnyev-időszaknak kevéssé ismert része a maradék kárpátaljai zsidók Izraelbe "szekálása" finomabb vagy kevésbé finomabb eszközökkel, egy rahói néni egyszer sokat mesélt nekem erről ...

bankvezér 2019.04.27. 22:27:01

" (Pedig egyébként nyertek volna vele, Aliyev a kínai típusú utat akarta a gorbacsovi helyett.)"
:DDD Mindjárt eldobom az agyam, csak utána fog valaki segíteni, megkeresni? :))

Mr. Hyde 2019.05.01. 16:50:55

Miután a nagyhatalmak gyámságával megalakult Izrael a szovjet támogatásnak köszönhetően élte túl az 1948-as arab háborút, majd miután Izrael külpolitikailag egyértelműen az USA mellett kötelezte el magát a szovjet fegyverszállítmányok már az arab államokba indultak útnak. Lényegében a Szovjetunió antiimperialista-anticionista külpolitikai vonala ihlette kommunistákat antiszemitázó kritikákat.

@Deak Tamas:
A 70-es években az ún. "enyhülési időszak" alatt az USA kongresszusa fontolóra vette, hogy megadján a SZU-nak a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt, azzal a feltétellel, hogy a SZU területén élő zsidókat elengedi Izraelbe.
Az akkoriban már korrupt piacpárti funkcionáriusokból álló szovjet politikai elit eleget is tett ennek a kérésnek és megkezdte az USA által a zsidók részére kért szabad kiutazás végrehajtását a kereskedelmi egyezmény fejében.
Ezt látva az USA arra szólította fel a SZU-t, hogy a rendeletet törvényben is rögzítsék, aminek a SZU már nem tett eleget, hiszen mégsem diktálhatják Washingtonból a szovjet jogszabályokat. Így bár nagyon sok zsidó ment abban az időben Izraelbe, a kereskedelmi megállpodásból mégsem lett semmi.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása