magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nemzetellenes baloldal

Miért jellemzően nemzetellenes a magyar baloldal, s miért nem az a szlovák vagy a román baloldal?

Több oka van, de a következőket emelném ki:

  • csak Magyarországon lett az a jelenség, hogy a baloldalt nagyon nagy arányban kisebbségiek - zsidók és németek - dominálták a kezdetekben, ezért számukra nyilván nem volt érdekes a magyar nacionalizmus semmilyen formában,
  • Magyarországon Trianon előtt a kisebbségektől való félelem fontosabb volt az elnyomásnál, az alsóbbosztálybeli magyar inkább volt szolidáris a magyar elnyomójával, mint az idegen alsóbbosztálybelivel, így amikor megszűnt a kisebbségi probléma Trianonban, a helyzet torzult a lelkekben,
  • a magyar baloldal sokkal liberálisabb a más kelet-európai baloldaloknál, a magyar baloldal de facto klasszikus jobboldali liberális, míg a magyar jobboldal de facto harmadikutas, balos, emiatt a magyar baloldal hagyományosan elitista, sose populista, az elit pedig nyugatos.

Ez Puzsér egyik beszélgetésének hatására jutott eszembe, ahol - tévesen - azt a magyarázatot adják, hogy a liberalizmus és a nacionalizmus csak Magyaroszágon szakított egymással, pedig ez nagyon nem igaz: a szakítás mindenhol meglett a XIX. sz. második felében. Egyébként a beszélgetés érdekes, ezt leszámítva nemigen hangzanak el egyéb hibás állítások. A másik, ami miatt írok erről az a higetetlen hisztizés, ami a mai magyar ballib törzsközönségben uralkodik a magyar focicsapat sikerei miatt.

Címkék: politika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr10014894026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása