magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kommunista többpártrendszer

Gyakori hamis érv, hogy Magyarországon pártállam van, s nem számít, hogy van választás és több párt, mert egyes kommunista diktatúrákban is így volt ez.

Nézzük a kérdést részletesen.

Nem számítva az instabil, rövid életű kísérleteket, eddig a világ 25 országában volt marxista típusú, kommunista diktatúra:

  • Európa: Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, Magyarország, NDK, Románia, Szovjetúnió;
  • Ázsia: Afganisztán, Dél-Jemen, Észak-Korea, Kambodzsa, Kína, Laosz, Mongólia, Vietnám;
  • Afrika: Angola, Benin, Etiópia, Kongó (Brazzavile), Mozambik, Szomália;
  • Amerika: Grenada, Kuba.

Ezek közül ahol egypártrendszer volt jogilag, az úgy alakult ki, hogy a kommunista párton kívüli többi pártot betiltották, vagy kényszerítették beolvadásra a kommunista párttba, vagy kényszerítették beolvadásra valamilyen kommunista vezetésű szervezetbe.

Ennek a módszernek a jellemző példája pont Magyarország. A szocdem pártot beolvasztották a kommunista pártba 1948-ban, A radikális párt, a parasztpárt, a kisgazdapárt - és annak elszakadt részei - pedig kényszerűen beléptek 1949-ben a Magyar Függetlenségi Népfrontba (későbbi nevén: Hazafias Népfront), mely önálló politikai tevékenységet egyáltalán nem fejtett ki, Minden többi párt pedig be lett tiltva. Egy lett Magyarországon egypártrendszer.

A magyar rendszerhez hasonlóan egypártrendszer volt még a következő országokban: Afganisztán, Albánia, Angola, Benin, Dél-Jemen, Etiópia, Grenada, Jugoszlávia, Kambodzsa, Kongó (Brazzavile), Kuba, Laosz, Mongólia, Mozambik, Románia, Szomália, Szovjetúnió, Vietnám.

De 6 országban másképp volt.

Csehszlovákiában maradt 4 nem-kommunista párt. Ezek részei lettek ott is a helyi Népfrontnak, de nem szűnt meg jogilag a tevékenységük. Az NDK-ban ugyanez: 4 egyéb párt megmaradt. Bulgáriában maradt 1 darab nem-kommunista párt, ezt történelmi okokból hivatalosan nem szűntette meg a hatalom. Kínában egyenesen 8 ilyen párt van máig, ahogy Észak-Koreában is működik 2 nem-kommunista párt. Lengyelországban is 2 nem-kommunista párt jogilag megmaradt.

Az azonban nem valódi többpártrendszer, ha minden párt egynek van alárendelve, s még nem is kampányolnak egymás ellen. A kommunista többpártrendszerek csak technikai megoldások voltak ugyanarra, amire az egypártrendszer.

Mindenhol népfrontok voltak, s ezek belül lehettek az egyes formailag önálló pártok. Tehát egyes országokban, mint Magyarországon az összes nem betiltott pártot beolvasztották egy külön társadalmi szervezetbe, míg máshol beolvasztás helyett belépés volt, ami nem járt a jogi önállóság felszámolásával. De a gyakorlatban a helyzet azonos volt, a népfrontok programja az volt, hogy támogatják a szocializmus építését a kommunista párt vezetése alatt.

A közös mindegyik esetben:

  • nem volt választási kampány,
  • a pártok nem küzdöttek egymással, előre ki volt osztva az "ellenzéknek" adott mandátumszám,
  • a pártok, ill. a népfront a kommunista párt irányítása alatt álltak.

Azaz szimpla formalitás volt a többpártrendszer fenntartása.

Címkék: politika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5614906280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása