magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kis János

Amiért érdemes olvasni az okosabb liberális megmondóembereket. Sajnos maga az esemény nincs fent sehol a neten, így a HVG beszámolójára vagyok utalva, de az is tartalmaz fontos megállapításokat.

A liberális elit szerint is lassan vége a liberális demokráciának. A valódi okokat jól ismeri mindenki, szerintem ők is, de nekik kötelességük úgy tenni, mintha nem ismernék őket. Mert a valódi ok leredukálható 2 fő tényezőre:

  • a liberális gazdasági rendszer (leánykori nevén: kapitalizmus) nem képes jólétet teremteni, kívülről kell a forrásokat biztosítani, s egyre kisebb a lehetőség erre,
  • a valóságteszt súlyosan korlátozza a liberalizmus esélyeit, s mivel egyre csökken a narratívamonopólium az elit kezében, egyre nehezebb eladni a mesét.

Kis óvatosan vázolja is: nem demokratikus a népszuverenitástól független hatalom, ezt kicsiben az alkotmánybíráskodással példázza. (S igen, nem véletlen, hogy a legrégebbi nyugati demokráciák máig nem tudnak megbékülni az alkotmánybíráskodással, Hollandia egyenesen tiltja alkotmányában az alkotmánybíráskodást.) Pedig éppen mindig ezt akarta a liberális elit. Mindig azt hallottuk, vannak valamilyen lebegő elvek, melyek csak úgy, automatikusan kötelezőek, minden választói akarat nélkül.

Aztán csak kibújik a szög a zsákból: az információs forradalom a fő oka a liberális demokrácia zuhanásának. Magyarra fordítva:

  • nincs már minden média egy kézben,
  • bárki, akár egy alsóközéposztálybeli is képes saját médiát működtetni. túlságosan lement a vagyoni belépési küszöb,
  • hiába minden cenzúra és tiltás a fő internetes hatalmasságok részéről (Facebook, Google, stb.), ennek nincs elegendő hatása ahhoz, hogy az alternatív médiákat, véleményeket teljesen elnyomja, sőt sokszor éppen az elnyomási kísérlet teszi ezeket népszerűbbekké

Azt is mondják a megmondóemberek, hogy "a demokrácia értékei olyan értékek, amiket ha jól értelmezünk, automatikusan kizáródik az illiberális demokrácia", a jól ismert nóta, tehát minden ellenvélemény antidemokratikus. Ásít a kisember.

Címkék: politika
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2014916054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2019.06.30. 09:58:22

Hát, azoknak a "lebegő elveknek" a keresztény morálnak kellene lenniük. De épp a hvg-s beszámolóban van, hogy Kis nagyra értékeli a Sólyom-féle jogrendszert és alkotmánybíróságot (emlékeztetőül: ez biztosította a kommunisták TELJES erkölcsi és anyagi felelősségrevonásának lehetetlenségét, kvázi teljes kegyelmet adott minden tettükért) így nem világos, hogy miért csodálkozik a(z esetleges) szélsőségek erősödésén ...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása