magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Komcsi volt-e Gyurcsány?

Gyakran kommunistázzák Gyurcsányt a fideszes médiák? De van-e ennek bármi alapja?

A későkádári technokrata réteg masszívan liberális és nyugatpárti volt. Belülről ismerem ezt. Átéltem. Gyurcsány pedig pont úgy néz ki, mint ez a réteg, csak jelentősen fiatalabb a nagyobbaknál. Mondjuk ő lett volna Németh vagy Medgyessy, ha kicsit idősebb lett volna.

A KISZ, legalábbis a 70-es évektől - korábbról nincs személyes tapasztalatom, de pl. anyám azt állítja, már 1960-ban is így volt -, egy ideológiamentes ifjúsági szervezet volt. Alapszinten (ahol mondjuk Orbán volt iskolai titkárként) az volt a szerepe, hogy szerveztek programokat a diákoknak. S mivel ez volt az egyetlen szervezet, sokan tagok voltak, akár önkéntesen is.

Az ideológiát nagyon óvatosan nyomták, csak ízesítőként. Kádár politikája volt ez: a kisembert neveljük politakamentességre, akkor nem lesz baj vele, s ne nagyon akarjuk kommunistává nevelni a népet,hanem inkább adjunk neki szórakozást. Szóval a kötelezőt el kellett darálni - április 4-i menet, november 7-i ünnepség, stb. -, de a KISZ-foglalkozások 95 %-a szimpla bulizás volt.

Magasabb szinten - városi, kerületi bizottság, megyei bizottság - meg a KISZ egy afféle káderképző iskola volt. Ott tesztelték az ifjakat, akik politikai pályára készültek. A legjobbak bekerültek aztán KISZ KB-ba, s onnan ment az út az igazi hatalmi pozíciókba.

Jó példa Gyurcsány élete, 23 évesen már városi KISZ-bizottsági tag, ráadásul egy megyeszékhelyen, 1988-ben pedig KISZ KB-tag és az apparátus fontos tisztviselője. Egyszerűen pechje volt, hogy karrierje nem folytatódhatott a KISZ megszűnés és a rendszerváltozás miatt. Ha mondjuk a rendszerváltozás 10 évvel később lett volna, Gyurcsányt ez már valószínűleg az MSZMP KB apparátusának dolgozójának érte volna. (Aki nem élt akkor, annak: az MSZMP KB akkor a kormány felett álló szerv volt. Pl. az MSZMP KB külügyi bizottságában dolgozni vezető pozícióban nagyobb karrier volt, mint miniszterhelyettesnek lenni a Külügyminisztériumban.)

Mind Orbán, mind Gyurcsány abszolút született politikus, ez az életük, értezésük értelme. Ebben semmi eltérés köztük. Ami eltérés: Gyurcsány a szokványos, biztonságos KISZ-es karriert építette, s elég magasra is jutott, racionális döntés, hiszen ki tudhatta volna előre a rendszer bukását. Orbán pedig már akkor is merész, kockáztatós típus lehetett, így inkább egy ellen-KISZ-t alapított annak idején, amikor megérezte a lehetőséget. S mivel jó időben volt jó helyen, el is jutott a csúcsra már 35 évesen.

A ballib hiedelmekkel szemben, Orbánnak nem volt KISZ-karrierje, legmagasabb KISZ-pozíciója a gimnáziumi titkárság volt.

De hogy Gyurcsány valamikor is baloldali, sőt komcsi lett volna? Hát erősen kétlem. Tipikus technokrata nomenklatúra mentalitása van. Mint mondtam sokszor, magam is családilag ebből a rétegből származom, nagyon jól ismerem. Formailag persze mindenki komcsi volt, de közben ez a réteg olyan ultraliberális szövegeket mondogatott már akkor, hogy azt még Reagan és Thatcher is túl szélsőségesnek mondták volna.

Kádár személyzeti politikája pedig olyan volt, hogy a gazdasági, pénzügyi és nyugat felé külügyi posztokra ebből a rétegből választott.

Címkék: politika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4114956950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása