magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Liberalizmus

Sokszor írtam már a liberális eszme tarthatatlanságáról. De most vegyük szemügyre csupán a liberalizmus önmaga által is állított fő alapelvét.

Ez az alapelv a lehető legteljesebb egyéni szabadság mint társadalomszervező erő. A liberálisok azt mondják: mindent szabad, míg az más szabadságát nem érinti hátrányosan.

Ha azonban a fő elv egy társadalomban a legteljesebb egyéni szabadság, mi lesz a következmény? Különösen, ha ideológiaként is kimondjuk ezt a szervező elvet. Azaz tagadunk minden szakralitást, transzcendenst, ill. ezeket a magánügy területére száműzzük.

Az eredmény szükségszerűen nem más mint a gyengék elnyomása az erősek által. Az emberek közti kapcsolat, ha azokat az egyéni szabadságra alapozzuk, oda vezet, hogy az erősek lenyomják a gyengéket.

Innen is a liberalizmus rendkívüli hatékonysága. Egyetlen más rendszer se olyan hatékony, mint a liberalizmusra alapozott társadalom, s minél liberálisabb egy társadalom, annál hatékonyabb. A liberalizmus ellenfele sokszor ezt nem akarják elismerni, pedig semmi gond ennek elismerésével, csak azt kell felismerni: a hatékonyság nem feltétlenül pozitív érték.

Valóban hatékony a liberális társadalom, csak éppen a társadalom nagy többségének kárán az, azaz semmi haszna ennek a hatékonyságnak a népesség nagy %-a számára. A % mértéke persze változik, de még a leggazdagabb magállamokban se esik 80 % alá, a legrosszabb helyeken pedig akár 99 % fölé is magasodhat.

Címkék: politika
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2214978640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2019.07.25. 07:58:46

A liberalizmus a kizsákmányolásban hatékony egyedül.
Már pedig a kapitalizmus nem érdekelt más féle hatékonyságban ezen kívül.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása