magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bibó és a zsidókérdés

Bevallom, csak idén jutottam el Bibó István Zsidókérdés Magyarországon 1944 után 1948-ban írt művéhez. Nagyon érdekes mű, mindenkinek ajánlom, megállapításai nagyon pontosak. Ingyenesen letölthető egyébként, de van hangoskönyv verziója is, egy jólélek feltöltötte a Youtube-ra.

Nem szándékom elismétleni a könyvet, csak 3 gondolat ami megragadt bennem, ill. ezt tovább is gondolva.

Miért van az, hogy a iszlám uralom alatt jobb volt zsidónak lenni, mint a keresztény uralom alatt? Mert az iszlám nem a judaizmussal harcban jött létre, így nem is tekintette alapból ellenségnek a zsidóságot. Ma már ez nyilván nem igaz, de ma ennek oka politikai: a zsidó állam megalakulása és sikeres létezése.

Kelet-Európában a kapitalizmus gyarmati képződmény, nem volt semmi helyi alapja. A lakosság számára idegen, nyugati uralom volt, mai szóval "külföldi befektetők". A helyi lakosság között pedig azok tudtak a legjobban alkalmazkodni az új, kezdődő kapitalista viszonyokhoz, akik a legkevésbé voltak integrálódva a korábbi, premodern viszonyokban. Azaz a leginkább marginális elemek tudtak élni az új lehetőségekkel, innen a zsidók túlaránya a kelet-európai tőkés osztályban.

A legrosszabb mindig a kettős állapot. Ha egy csoport asszimilálódott, az egy helyzet, akkor is, ha megmaradt ősi tudata valamilyen szinten. Ha meg egy csoport kisebbség, az is tiszta helyzet. A "se így, se úgy" állapot viszont megoldhatatlan helyzetet eredményez.

S még valami: ha Bibó a 90-es években írta volna meg a könyvét, kirekesztették volna a "szalonból", s bevették volna írását az antiszemita művek liberális indexébe.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1414979966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2019.07.26. 12:12:58

Bocs. Miért nincs soha bunyeváckérdés? Bocs.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása