magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nemi erkölcs

Születésnapom alkalmából egy könnyebb téma.

A keresztény nemi erkölcs azt mondja, házasságon belül bármit, azon kívül (azaz se mellette, se előtte, se utána) semmit.

Az alapötlet természetesen helyes, de a modernitásban alig működik.

Nyilván a megcsalás ma se igazolható. Ezzel nincs gond.

De konkrét ismerős esete. Fiatal pap, akinek a felesége tragikusan fiatalon meghalt. Az egyházi szabályok szerint ilyenkor csakis 2 dolog tehető: az özvegy pap szerzetesi fogadalmat tesz (ami magában foglalja a cölibátust) vagy megszűnik papnak lenni, világi hívő lesz. (Második házasság tilos a papok számára, özvegység esetében is.) Ismerős nem akart más lenni, mint pap, inkább megszegte a szabályokat, magyarul lett egy szeretője. Lassan persze botrány lett, ma már nem pap: kirúgták.

De ez ritkaság. A fő baj a házasság előtti szex. A mai világban egyszerűen része az ismerkedésnek a szex. Egyházhoz hű hívőknél is.

Persze a józan ember különbséget tud tenni a között, hogy a házaspárnak volt szexuális viszonya a házasság előtt is (ez végülis jóvátehető bűn) és a között, hogy valaki szimplán parázna.

A szélsőséges esetek nyilvánvalóak. Személyes találkozásom az első ilyen esettel 1982-ben volt, a Balatonnál, ahol egy társaságban egy 15 éves lány azzal jött, hogy most akkor vele a társaság bármely fiútagja csinálhat "amit akar", s 30 percenként fogadta is a fiúkat. A 6 fiúból 4 élt is a lehetőséggel. Az hiszem, nem kell mondanom, én voltam az egyik, aki ebből kimaradt, 15 évesen is éreztem, ez nincs rendben. Pedig nem is voltam akkoriban tudatos keresztény hívő. A furcsa a másik kimaradó srác volt, mert amolyan kemény gyerek hírében állt, ő valami olyat mormogott, hogy hűséges a barátnőjéhez, de aztán csendben megmondta az igazat "a végén még elkapok valamit ettől a büdös kurvától".

Pedig sose voltam prűd, szexuális érdeklődésem meg már általános első osztályban volt, míg az átlag osztálytársaknak ez csak másodikban, harmadikban jött meg. (Ezek a hetvenes évek, ma nyilván kicsit korábban jelenik meg ez.)

S nagyon is élveztem az erotikus dolgokat, ha azok nem mentek el a durva pornó felé.

Annak idején azt mondtam egy barátnőmnek: akár sztriptízt is bemutathatsz, míg senki más nem nyúl hozzád.

Volt egyfajta természetes hatávonalam. Persze jól tudom: sokkal többet tekintettem elfogadhatónak, mint amennyit a hagyományos keresztény erkölcs annak tekint.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2314999740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2019.08.09. 11:43:58

Nemi erkölcs? Értem hogy miről van szó, meg izé..... de már sok mindent kipróbáltam és ami erkölcsös, az nem az igazi!

Cycmen 2019.08.09. 11:44:01

Nemi erkölcs? Értem hogy miről van szó, meg izé..... de már sok mindent kipróbáltam és ami erkölcsös, az nem az igazi!

Cycmen 2019.08.09. 11:44:02

Nemi erkölcs? Értem hogy miről van szó, meg izé..... de már sok mindent kipróbáltam és ami erkölcsös, az nem az igazi!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása