magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miután meghal az MSZP

Úgy néz ki, jövőre a 6 magyar rendszerváltó pártból már csak a Fidesz fog maradni.

A Kisgazdapárt, az SZDSZ, a KDNP, az MDF már rég a múlté. Az senkit se tévesszen meg, hogy jogilag ma is van KDNP, ez már egy másik párt, s eleve a mostani csak egy Fidesz-ügyosztály.

Az MSZP-nek az idei volt minden valószínűség szerint az utolsó választása. 2022-ben még biztosan lesznek egyéni jelöltjei, de már csak az "összefogás" részeként, listásan pedig a párt már nem fogja elérni a szükséges 5 %-ot.

Ezzel végképp meg fog szűnni az a rész a ballib oldalon, mely legalábbis szavakban baloldali programot. Feláll tehát ellenzékben 2022-ig egy monolit ellenzéki tömb, ultraliberális gazdasági elvekkel és ultraliberális kulturális üzenetetekkel. Gyakorlatilag az a domináns ballib erő, mely a Fidesz előtt mindent meghatározott. Nyerni még nem lesz képes, de meggátolni a Fidesz könnyű kormányzását már igen. Lesznek persze harcok apák - DK - és fiúk - Momentum - között, de ez csak személyes, nem politikai harc lesz.

Vissza fog jönni 2002-2010, amikor két közel egyforma erős tömb játszik a politikai téren. Akkor a liberális rész volt kicsit erősebb, most a nemzeti rész lesz az, de bármikor fordulhat a kocka: ha a Fidesz komoly hibát vét, az automatikus nyerést fog jelenteni az ellenoldal számára.

A "baloldal" számára a legnagyobb veszély az volt, esetleg baloldali politikát fog folytatni. Nos, ez a "veszély" elmúlt, ma a baloldalon totális ismét a liberális túlsúly.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4115290992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.11.07. 06:50:06

Igazából az MSZP nem hal meg, csak DK-sodik. Kb. ugyanaz lesz, mint amikor még Fletó állt az MSZP élén, csak most máshogy hívják a Pártot.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása