magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Dőlnek a tabuk

Lássuk hol állunk! Összegyűjtöttem a 90-es évek ballib szellemi diktatúrájának kedvenc alaptalan lózungjait, a számomra legemlékezetesebb 12-t.

Találatm 8 politikai és identitásbeli tabut, ezek:

  • A humor mindig ellenzéki.
  • Nem létezik cigánybűnözés.
  • Kádár, a jó vezető.
  • A szovjet megszállás jósága.
  • Hülyeség a népességcsökkenéssel foglalkozni.*
  • A közvetlen államfőválasztás a diktatúra előszobája.*
  • Politikusok helyett szakértőket! *
  • A kommunizmus feltételes rossz, míg a fasizmus feltétlen rossz.

S 4 gazdaságpolitikai:

  • A piac mindent megold.*
  • Mindegy kié a tőke.*
  • A szent GDP, meg a többi makrogazdasági mutató jól mutatják az életszínvonalat.*
  • A minimálbér emelése hiba, a termelékenységet kell növelni.

Csilaggal * jelöltem azokat, melyekben egykor magam is hittem (szeretek őszinte lenni),.

Lássuk hol nem változott a ballib hivatalos vélemény!

"A humor mindig ellenzéki." - Ezt a marhaságot máig ismételgetik a ballibek, pedig ezzel azt állítják: a humoristák szélkakasok, hiszen mindig az ellenkezőjét mondják, mint a hatalmon lévő kormányzat. A valóságban sokféle nézőpontú humorista van a világban, de kényszeres "ellenzéki" nincs. Valójában a ballibek se várnak el a ballib humoristáktól ellenzékiséget ballib kormány alatt.

"Nem létezik cigánybűnözés." - A direkt félreértés esete. Hiszen a cigánybűnözés állítása szociális, nem biológiai kérdést takar, azaz aki erről beszél, az nem feltétlenül fajelmélet-hívő.

"Politikusok helyett szakértőket!" - Ez máig szajkózott marhaság, persze szakértő alatt mindig csak ballib értendő. Aki bármilyen szakmában jó, de nem ballib, annak a szakmaiságát is megkérdőjelezik a ballibek - így próbálják feloldani a kérdés abszurditását.

"A piac mindent megold." - Ez örökzöld. Bár nehezen magyarázható ki, hogyan egyeztethető össze Zorbán hibáztatása, hogy nem avatkozik be, azzal, hogy nem jó a beavatkozás.

Lássuk most azokat a pontokat, ahol változott a ballib Pártküzpont direktívája!

"Kádár, a jó." - Mivel az új szokás Orbán új Kádárnak nevezni, ezért értelemszerűen ma már nem szabad Kádárt dicsérni ballib körökben.

"A szovjet megszállás jósága." - Az oroszellenesség ma már a ballibaizmus kötelező pontjainak egyike, s ezt ki kell terjeszteni a múltra is. Ma már ezért a ballibek nem ujjonganak április 4-én.

"Hülyeség a népességcsökkenéssel foglalkozni.* - Mivel 2010 óta elment Magyarországról kb. 300-400 ezer ember, így kénytelenek voltak a ballibek a népességcsökkenést rossznak átkategorizálni. Korábban fasizmusnak számított a témáról akárcsak beszélni is. A téma fő, 90-es évekbeli megmondóemberét, Fekete Gyulát pl. kötelező volt hahotázva kiröhögni minden magára valamit is adó ballib szalonban.

Kiváncsi leszek azonban e téma fejlődésére, mert ma már a nyugati vezető liberális körökben örülni kötelező a csökkenő népességnek, hiszen ez segíti a kamu-klímavészhelyet megoldását. Szóval nem lennék most ebben a ballib stratégák helyében: hogyan is lehetne egyszerre hibáztatni a ronda Zorbánt a népességcsökkenés miatt, közben meg rázni az öklöt a népességet csökkenteni nem hajlandó fasiszták felé.

"A közvetlen államfőválasztás a diktatúra előszobája.* - Egyes ballibek elhitték, hogy majd valamikor egy ballibet fog a nép elnöknek választani, így ma már nem támogatják az elnök parlament általi választását.

"A kommunizmus feltételes rossz, míg a fasizmus feltétlen rossz." - Mivel a ballib mitológia szerint orosz=kommunista és orosz=rossz, így ma már utálni kell a kommunizmust.

"Mindegy kié a tőke." - Óriási tabu volt ez, kötelező volt röhögni azon, aki felvetette, hogy nem jó, ha a tőke nagy része idegen. Az egyik ballib érv az volt, hogy "nem veszi a hátára a gyárat, nem csempészi ki a határon".

"A szent GDP, meg a többi makrogazdasági mutató jól mutatják az életszínvonalat." - Aki akár csak meg merte említeni, hogy a makromutatók nem mérik az átlagember életét, azt őrültnek kellett nevezni korábban. Mivel az Orbán-kormány makroszámai túl jók, ezért a ballib fordulat.

"A minimálbér emelése hiba, a termelékenységet kell növelni." - Talán ez volt a legszentebb ballib dogma. Amikor 2000-2002. között Orbánék összesen 96 %-kal emelték a minimálbért, egyöntetű felháborodás volt minden ballib médiában, s minden fegyverre fogható ballib tudós "szakértő" hónapokig lovagolt a témán. S a jóslatok biztosra ígérték az ország teljes összeomlását. Ma viszont a mai sokkal magasabb minimálbért is keveslik a ballibek, s számon kérik Orbánon, miért nem éri el a magyar bérszint a skandinávot.

Összegezve: nehéz követni a ballibaizmus kanyarait. Tegyük azonban hozzá: ha egy vélemény jó irányba változik, az jó. Akkor is jó, ha oka szimpla taktika, képmutatás, demagógia.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3715419082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.29. 08:46:07

A magyar népesség egyébként 1867 óta csökken zuhanórepülésben. Foglalkoztam a témával, sokkal szomorúbb a helyzet, mint gondolnánk.

2020.01.29. 11:37:28

"hogyan is lehetne egyszerre hibáztatni a ronda Zorbánt a népességcsökkenés miatt, közben meg rázni az öklöt a népességet csökkenteni nem hajlandó fasiszták felé."
- a válasz: úgy, hogy Orbán szándéka nem ez volt, és főleg, ezek az emberek nem kihaltak, hanem elmentek és máshol szennyeznek. A csökkenés úgy jó nekik, ha a születések csökkenéséből fakad.

"nehéz követni a ballibaizmus kanyarait."
- igen, a szélkakaskodás a progresszív liberalizmus sajátja, mivel a trendek és az igények túl gyorsan változnak

Gery87 2020.01.29. 23:38:12

@Deak Tamas:

Miért csökkent volna? (a területi változás okozta népességcsökkenés az más) kb 1980-ig nőtt a népesség, népsűrűség...miközben volt két világháború...Amerikába vándorlás...spanyolnátha...56...

Nem a népességcsökkenés a gond, hanem az elöregedés és a születésszám csökkenése....a képzetlen, szociálisan integrálatlan tömegek arányának növekedése...

Ezt csak bevándorlással lehet megoldani: integrálható, asszimilálható bevándorlással: pl ukránok: a cseheknél már ezzel nő a népesség...
Ha most minden nő szül egy kazal gyereket, akkor se lesz rózsás a helyzet évtizedekig!
Úgyhogy ez nem megoldás....meg hova, mire? Nincs állami nagy lakásépítési projekt sem....

Gery87 2020.01.29. 23:46:52

@zavaleta:

Orbán és a Fidesz is sokat változott 30 év alatt...és a világ is....persze hogy nem maradt minden és mindenki ugyanolyan.
Ez nem ballib jelenség...

A jobboldal erősen antiszemita volt, ma inkább iszlámellenes
A Keresztény Európát tekintette igazodási pontnak, ma kelet felé is tekintget és erősen euroszkeptikus...
a munka törvénykönyve is mutatja, a jobboldal is hisz a termelékenység növelése, a multik kiszolgálásának elvében...
A GDP-vel meg egyéb mutatókkal ma is kérkednek....

"Ma viszont a mai sokkal magasabb minimálbért"

Mihez képest magas? a béka seggéhez?
A szar forinthoz? az elszállt ingatlanárakhoz....?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.30. 08:32:07

@Gery87: családkutatással is foglalkozom. 1850 környékén az átlag gyerekszám a magyar nemzetiségű családokban kb. 10 volt, 1870 környékén 6, 1900 környékén 3, 1940 környékén 2, 1980 óta praktikusan nulla. Az elvándorlás semmilyen gondot nem okozott a magyarságnak (minden hazudozással ellentétben a kivándoroltak döntő többsége nem magyar volt, lásd Jancsó Benedek Emlékkönyv, részletesen foglalkozik a témával). Magyarországon a bevándorlás, betelepítés mindig tragédiákhoz vezetett, kezdve Új-Barcelonával zárva az 1850-es években tömegessé váló zsidó bevándorlással. Nem minden nőnek kell szülni kazal gyereket, hanem azoknak akiknél utána a megfelelő értelmi és érzelmi hátterrel nőnek fel a gyerekek. De oda minél több kell.

Gery87 2020.01.30. 17:08:48

@Deak Tamas:

Amikor 10 volt...abból megérte a felnőtt kort max 3...élt 50 évig....
Amikor 3, akkor abból megérte a felnőttkort 3....élt 70 évig!
...stb.
érted ugye?

"Magyarországon a bevándorlás, betelepítés mindig tragédiákhoz vezetett, kezdve Új-Barcelonával zárva az 1850-es években tömegessé váló zsidó bevándorlással."

Ha a mai országterületet vesszük akkor itt a bevándorlók magyarrá lettek, növelték a népességet, szóval miért lenne tragikus?
A zsidókkal már megint mi a baj? A németek mellett a legjobban integrálódó és asszimilálódó réteg volt.....

Mr. Hyde 2020.01.30. 19:25:00

@Deak Tamas:

Nem a felső középosztály gyermekvállalását kellene egyedi extrajuttatásokkal ösztönözni/jutalmazni, hanem mindenre kiterjedő általános szociálpolitikával biztosítani a körülményeket a gyermekvállaláshoz.
Ez lakásépítéseket, egészségügyi fejlesztéseket, közlekedési lehetőségeket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, nevelőket és pedagógusokat, stb jelent.

Kissé hatásvadász és talán provokatív példaként Kubát és Észak-Koreát hoznám fel, ahol előbbi esetben 1,5 millióval, utóbbi esetben közel 6 millió fővel nőtt a népesség az elmúlt 30 év során az általános gazdasági nehézségek ellenére.

vergyula 2020.01.30. 20:23:11

@Deak Tamas: "1980 óta praktikusan nulla" - gondolom, ez valami nagyvonalú kerekítéssel jött ki. De, ahogy Gery87 is célzott rá, a kevesebb néha több. És ahogy Te is mondtad: "Nem minden nőnek kell szülni kazal gyereket, hanem azoknak akiknél utána a megfelelő értelmi és érzelmi hátterrel nőnek fel a gyerekek." - Így van. Persze ezt szabályozni lehetetlen, hagyjuk meg álomnak. "De oda minél több kell." - Nem biztos, hogy ahol 1-2, akár 3 gyermek megfelelő értelmi és érzelmi háttérrel nő fel, ott 8-10 gyermeknek is sikerülne. Sőt.

vergyula 2020.01.30. 20:32:28

@Mr. Hyde: Teljes mértékben egyetértek a szükséges szociálpolitikai igényekkel. A példákkal kapcsolatban Kubát megértem. A gazdasági nehézségek ellenére tudták ösztönözni a népesség növekedését. Észak-Korea kicsit meglepett, nem ismerem a hátterét az említett "bővülésnek".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.31. 08:09:17

@vergyula: ahol 3 gyerek megfelelő érzelmi háttérrel nő fel, ott 8-10-nek is sikerül. Persze, itt keresztény (sőt, katolikus !) nagycsaládokról van szó, sokat ismerek közülük.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.31. 08:10:15

@Mr. Hyde: abszolút a felső középosztály gyermekeinek számát kell növelni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.31. 08:11:11

@Gery87: olvasd el az 1929-ben kiadott Jancsó Benedek Emlékkönyvet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.31. 08:17:02

@Gery87: "Amikor 10 volt...abból megérte a felnőtt kort max 3...élt 50 évig.... Amikor 3, akkor abból megérte a felnőttkort 3....élt 70 évig!" - saját családfámból mondom akkor (de a típus általános): az 1850-es 11 gyerekből 9 élte meg a felnőttkort, 7 a hetvenet, az 1870-es 9-ből 7 a felnőttkort, 6 a hetvenet, a századfordulós 5-ből 3 a felnőttkort és a hetvenet. Tagadhatatlan, az 1830-as generációból a 11-ből 5 érte meg a felnőttkort és csak három a hetvenet, de tétel úgy szól : 1867 óta zuhanórepülésben van a gyerekszám, egyértelműen amúgy a kapitalisztikus viszonyok miatt. Érdemes elolvasni az egyes szakcéhek jegyzőkönyveit, gyakorlatilag csak a munkaképteleneket tartják el és mennek tönkre villámgyorsan a hetvenes évektől kezdve.

Mr. Hyde 2020.01.31. 09:05:14

@Deak Tamas:

Akkor úgy érted, hogy a középosztályt kell bővíteni.

Ennek jóval praktikusabb és eredményesebb módja a társadalmi felzárkóztatás erősítése, tehát az egyenlőtlenség csökkentése.

A középosztály nem egy speciális faj, amit tenyészteni lehet, hanem egy társadalmi státusz, amibe minél szélesebb rétegeket lehet beemelni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.31. 09:21:10

@Mr. Hyde: az egyenlőtlenség csökkentése nem fog menni "társadalmi felzárkóztatással", magyarul társadalommérnökösködéssel, én úgy érzem az elmúlt 70 év ezt alaposan bebizonyította. Az egyenlőtlenség akkor fog csökkenni, ha magukban az érintettekben születik meg a döntés, hogy játékgép helyett könyvre megy a segély.
De akkor megint családi példa: az általam emlíett századfordulós generáció, tehát nagyszüleim, a huszadik században háromszor szenvedtek el 100%-os vagyonvesztést (1920, 1944-45, 1947 és ezt szó szerint kell érteni. A rajtuk levő ruhán kívül más nem maradt nekik). Hogy lehet vajon, hogy én mégsem egy szabolcsi zsákfaluban, vagy a Hős utcában leledzek most?

Mr. Hyde 2020.01.31. 12:19:34

@Deak Tamas:

Amikor a múlt rendszer korlátozta a "kapitalisztikus viszonyokat" akkor évtizedeken keresztül nőtt a népesség és a várható élettartam, valamint a társadalom anyagi és kulturális értelemben vett polgárosodása is szépen zajlott.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.31. 12:24:40

@Mr. Hyde: A múlt rendszer népességnövekedése nem a kapitalisztikus viszonyok csökkentésén múlott, hanem a szigorú abortusztilalmon és negyvenes évekbeli népességcserén. Ha kulurális polgárosodásnak vesszük a balatoni gebinesszemlélet terjedését, a pitiáner, pillanatnyi hasznot leső gondolkodásmódot, a tisztességes, minőségi produktumok iráni elvárás teljes eltűnését, akkor ez valóban siker. (Én mondjuk nem érzem annak)

Mr. Hyde 2020.01.31. 12:25:12

@Deak Tamas:

Hogyan?
Hát úgy, hogy kommunisták nélkül a társadalom 90%-a zsellér lett volna Kelet-Európában továbbra is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.01.31. 12:30:17

@Mr. Hyde: a kommunisták nélküli világban pedig a polgárosodás és a zsellérség eltűnése még sikeresebben zajlott le. Amúgy hazánkban a kommunisták előtt már rég nem voltak zsellérek, lásd Kovács Imre: A parasztéletforma csődje. Amúgy az ugye ismert, hogy a "Hárommillió koldus" hazugsága egy bizonyos Oláh György nevű író hasoncímű könyvéből ered?

Mr. Hyde 2020.01.31. 19:31:17

@Deak Tamas:

Hogy mennyire volt sikeres a polgárosodás a kommunisták előtti legfejlettebb világban is, arról meglehetősen jó képet adnak Charles Dickens regényei - ha már az olvasmányélmények felidézésénél tartunk.

vergyula 2020.02.01. 05:40:29

@Mr. Hyde: Visszanézve a XXI. századból Dickens világát tekinthetjük afféle átmeneti állapotnak a polgárosodás felé vezető úton, ahonnan már sikerült tovább lépni.

Mr. Hyde 2020.02.01. 09:56:01

@vergyula:

Visszatekintve az összes olyan civilzációs előrelépés amely a társadalom viszonyainak általános javulását eredményezte a kapitalizmusban az a munkásmozgalomnak köszönhető.

Előre tekintve viszont a kapitalizmus is csak egy átmeneti időszak az emberiség történelmében.

vergyula 2020.02.01. 10:26:49

@Mr. Hyde: Az elsőben egyetértek, a másodikat meglátjuk, nem vagyok jós.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.02.01. 21:36:47

@Mr. Hyde: ez így van. Csak az épp nem a kommunistáktól és nem a munkásmozgalomról (volt ilyen? Mindet a Marx-Rozsnyai-féle értelmiségiek agyalták ki ...) lett jobb.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.02.01. 21:44:35

@vergyula: A munkásmozgalom semmilyen eredményeket nem ért el, hiszen nem létezett. (Talán a ludditákat leszámítva) Istenigazából azt kellene már valakinek megvizsgálnia baloldali kényszerképzetektől mentesen, hogy a pauperizálódás valójában hogyan zajlott le. Marxot még a marxista diktatúrák uralomrajutásá előtt már megcáfolták:

valtozomult.blog.hu/2018/11/16/marx_90_dr_wolfner_pal
valtozomult.blog.hu/2018/11/16/marx_90_sombart

Mr. Hyde 2020.02.02. 09:54:02

@Deak Tamas:

Nehezen vehető komolyan egy olyan szerző amelyik anélkül vállalkozik a marxizmus cáfolatára, hogy egyáltalán olvasta volna a vonatkozó műveket, amelyeket megkritizálni készül.

Valójában a marxi életmű pontosan azoknak a felületes nézeteknek a tudományos elemzéséről szól, amiket a blogposztban a szerző összegyűjtött.

A marxizmus modern "cáfolatai" egytől egyik azoknak a vélekedéseknek az újra elsimétlése amelyeknek tarthatatlanságát Marx bizonyította be.

A vita véget ért.

Egyedül a marxizmus meghaladására van esély - ami a kapitalizmus meghaladásával következik majd be.

A napi munkaidő 8 órára korlátozásának követelését az l. Internacionálé hirdette meg 1866-ban.

A 8 órás munkanapot először a szovjet Munkatörvénykönyv rögzítette 1918-ban, a gyermekmunka teljes eltörlésével együtt.

Ezeket a szabályozásokat a kapitalista országok innen veszik át később, sok más általános civilizációs vívmánnyal együtt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.02.02. 18:32:09

@Mr. Hyde: A szerző olvasta Marxot meg a többieket is, már csak életkori okokból is, plusz mellé még olvasta a gyermekmunkát eltörlő 1872-es magyarországi törvényt:
net.jogtar.hu/ezer-ev-torveny?docid=87200008.TV
meg az ipari munkásokról biztosításáról szóló 1907-es törvényt is
net.jogtar.hu/ezer-ev-torveny?docid=90700019.TV

Mr. Hyde 2020.02.03. 09:11:08

@Deak Tamas:

A 10 éves gyermekek foglalkoztatásának iparhatósági engedélyhez kötése és a 14 évesek napi munkaidejének 10 órában korlátozása (16 évesek esetében 12 órában korlátozása) a gyermekmunka szabályozását jelenti és nem pedig annak eltörlését.

Egyébként ezeket a korlátozásokat az angliai szakszervezetek harcolták ki először a saját országukban, szóval nem ajándékba kapta ezt sem a munkásosztály a burzsoáziától.

Mr. Hyde 2020.02.03. 09:24:32

@Deak Tamas:

Az 1907-es magyar törvény lényegében a bismarcki német szabályozás átvétele, aminek bevezetésére azért került sor, mert szakszervezetekbe törmörült német ipari munkásság társadalmi forradalommal fenyegette a birodalmat.

A bevezetett intézkedések egyébként a Gothai Programon alapulnak.

A történelem elég jól mutatja egyébként, hogy tényleges civilizációs haladást jelentő társadalmi szolidaritásra csak akkor képes a burzsoázia, ha komolyabban fenn áll a kockázata annak, hogy a gulágra kerül.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.02.03. 10:35:43

így igaz, ezért kezd el akasztatni a bolsevizmus, mihelyst hatalomra kerül, Oroszországtól Kubáig, megelőzendő/megoldandó a problémákat. Ha ez nem elég hatékony, akkor bevezeti a gyerektúszok kivégzését (Drimmel Mária, Buczolich János, Füles, 1919 április, Prókay Erzsike, Eger, 1919 május) a Dunába lövést (Hollán Sándor és fia, 1919 április). Mint talán az is ismert, 1959 januárban igen népszerűek voltak Kubában a tévés kivégzések.
Tegnap amúgy véletlenül ráakadtam erre a polgárosodást igen érdekesen bemutató filmrészletre:

youtu.be/GPXSODWAkk8?t=434

youtu.be/GPXSODWAkk8?t=3632

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.02.03. 10:40:48

@Mr. Hyde: "40. § Gyermekek, kik életük 12-dik évét még be nem töltötték, tanonczoknak fel nem vehetők.

Kivételnek csak az iparhatóság engedelmével lehet helye, mely esetben köteles az iparos tanonczát 12 éves kora betöltéséig a népiskolába rendesen járatni."
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása