magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sajnos ezt nem értik

Nézem a Háttérkép múltkori adását, s csodálkozva látom, Bayer és Boros egyáltalán nem értik a háttér képét, s az azt értő Bogár magyaráza alapján se értik.

Bogár László valószínűleg a legokosabb ember a fideszes holdudvarból, ezt sokszor tapasztaltam.

Bayer okos ember, de nem lát messze, mert érzelmei a földhöz szögezik, ami miatt nem látja meg a nem közvetlen összefüggéseket.

Természetesen az amerikai elnökválasztásról szóló részre utalok.

Nyilván marha egyszerű mindent betuszakolni a "jó jobboldal" és a "csúnya baloldal" narratívába, csak éppen ennek semmi értelme. Ezzel nevezetesen hatalmasat bukott már Bencsik András is 20 éve, amikor lapjában 2000-ben erősen lelkendezett a "nemzeti" Bush mellett, a "komcsi" Al Gore ellenében, majd jött a pofára esés: Bush emberei még keményebben nyomták az akkori Orbán-kormány elleni szöveget, mint az ellenfele.

Ugyanilyen marhaság a kommunistázás, mely eleve a másik oldal agyatlan fasisztázására a viszontválasz, de kb. ugyannyit is ér, nagyjából semmit.

Szóval mi is a helyzet Amerikában. Az amerikai liberális demokrácia arról híres, hogy még kevésbé ad választási lehetőséget, mint egy nyugat-európai liberális demokrácia. Amerikában van két rendszerpárt, köztük a különbség mikroszkópikusan se látható, s minden más alternatíva hatalmi szóval el van fojtva. Ez a hatalomkoncentráció akkora, hogy még a kiutat keresők is kénytelenek a rendszeren belül lázadni.

A republikánusok esetében hatalmas jelentőségű esemény volt Trump győzelme, mert a fősodorral szemben győzött, fő ellensége saját pártja volt. Ez akkor is igaz, ha azóta a fősodor beállt mögé, próbálva enyhíteni a Trump által okozott "kárt".

Szóval nem komcsizni kell az egyébként nem is kommunista Bernie Sanderst - politikai álláspontja kb. olyan, mint egy skandináv szocdemé -, hanem örülni annak, hogy immár az amerikai demokrata pártbam is vesztére áll a liberális fősodor.

Ha az USA-ban - a világliberalizmus egyetemes központjában - annyira megrendül a liberális narratíva, hogy az mindkét rendszerpártban immár képtelen akaratát érvényesíteni, az olyan hatással lesz a liberális eszmére, mint a kommunista eszmére volt Gorbacsov peresztrojkája: megsemmisítő erejű.

S lám, Orbán se érti, lásd a mondatát, hogy "a liberális az a diplomás kommunista".

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4915475612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2020.02.25. 15:43:18

A lényeg úgy sem változik...a gazdag elit megőrzi vagyonát és hatalmát...a középosztály valószínűleg zsugorodni fog...a demokráciát elönti a populista szenny...a növekedés orientált gazdaság és a fogyasztói társadalom pedig ugyanúgy megmarad, mert nincs más működő alternatíva...cserébe belefulladunk, belebetegszünk a sok szar szemétbe...meg a zsúfolt városokba.
Viszont egyáltalán nem mindegy hogy ezen belül kik ülnek a nyakunkon.
A Bayer félék meg akiknek a seggét nyalja, a nagyobbik rossz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.25. 16:37:52

@Gery87:

Bayer kifejezetten gerinces ember, sose ment szembe lelkiismeretével. A baj nála, hogy érzelmei túl erősek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.25. 16:38:36

@Gery87:

A jövő szebb. A liberalizmus bukni fog 20-30 éven belül, s ez hatalmas javulást eredményez.

Khonsu 2020.02.26. 16:49:29

Bernie Sanders alapvetően jó szándékú, de a technológiai szektort, és a folyamatok logikáját nem egészen érti, ezért szerintem alul fog maradni Trump-al szemben (pedig úgy gondolom, jobb választás lenne). Ha ki tudna egyezni a tech-szektorral, simán nyerhetne.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása