magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szorbok

A szorbok a legnyugatibb és legkisebb szláv nép. Maradványai az egykor egész Kelet-Németországot lakó szláv törzseknek, akiket aztán a germán törzsek keletebbre szorítottak, ill. asszimiláltak.

Jelenleg kb. 60 ezer szorb él mind a mai napig eredeti szülőhelyén, Németország szászországi tartományának keleti részén. Önálló identitásuk mind a mai napig megmaradt, viszont ma már a szorbok kivétel nélkül kettős szorb-német anyanyelvűek, s egyre nagyobb mértékben a német nyelvtudásuk az erősebb.

A helyzetet nehezíti, hogy két szorb nyelv van, felsőszorb és alsószerb, mely két rokon, de egymástól különböző szláv nyelv, alapszinten persze kölcsön9sen érthetőek, de mégse annyira, hogy ezt 2 nyelvjárásnak lehetne mondani. A felsőszorb a cseh nyelvhez áll közelebb, az alsószorb a lengyelhez.

a szorb zászló

A hívő szorbok többsége katolikus, egy kisebb rész luteránus.

Modern történelmük szerencsésen alakult: meglepőnek mondható módon sem a náci, sem a kommunista uralom nem üldözte őket, sőt kifejezett támogatást kaptak mindkét egyébként elnyomó rezsimtől. Míg a nácik szláv nyelvű “ősi germán” törzsként tekintettek rájuk, addig a keletnémet kormányzat pedig mint a “nagy orosz nép” kicsi, helyi szláv rokonaira. A támogatás ellenére a szorbok életképessége kérdéses, egyszerűen túl kevesen vannak ahhoz, hogy ellen tudjanak állni a német környezethez való természetes asszimilációnak.

Érdekesség, hogy Szászország német szövetségi állam miniszterelnöke és a német felsőház elnöke egy időben Stanisław Tilich (németül: Stanislaw Tilich) szorb nemzetiségű politikus volt.

Tillich szorbul mond beszédet

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4915572558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2020.03.31. 16:59:02

"Jelenleg kb. 60 ezer szorb él mind a mai napig eredeti szülőhelyén"

Lassan holt nemzet és nyelv...elsöpri a történelem.

"Tillich szorbul mond beszédet"

Elég németes hanglejtéssel beszél..hiába ez van, kis nép, saját állam kellett volna (kedves nagy orosz elvtársak!!!!), mert ez így veszett ügy.

Sztbeni 2020.04.01. 15:09:31

Ha jól tudom a szorboknál a felső-alsó besorolás zavaró lehet egyeseknek akik a felsőről rögtön az északabbra élőkre gondolnak, akárcsak a németben, mivel a felső szorbok laknak délen, az alsók pedig északon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.01. 15:14:47

@Sztbeni:

Igen, a felső, alsó a folyók szerint van, azaz észak az alsó, s dél a felső.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása