magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Találkozásom a Szent Jobbbal

Sokáig gondolkodtam, megírjam-e ezt a gyerekkori történetet. Ugyanis szentségtörésnek tűnhet, gyalázkodónak. Pedig minden szava igaz.

A budapesti V. kerületi Szent István Általános Iskolába jártam 1973-1980 között, akkoriban persz a hivatalos neve nem "Szent István", hanem "I. István" volt, ez a Kádár kor virágzó szakasza volt, amikor a hatalom nem igazán "szenteskedett". Az iskola most nem az eredeti helyén van, onnan pár éve elköltözött, de akkor ténylegesen a Szt. István téren volt, a Bazilika mellett.

Szóval gyakran voltunk a templom környékén, annak közvetlen közelében. Pl. a templom udvarában jól lehetett télen hógolyózni. Templomba persze nem jártunk, akkoriban ez teljesen szokatlan dolognak számított. Néha persze bementünk a templomba is puszta kiváncsiságból, de maga a vallás annyira távol állt tőlünk, hogy azt elmondani se lehet.

Aztán egy nap amikor bementünk páran, azt hiszem négyen, a Bazilika előterébe, ahol amolyan kisebb kiállítás volt, pár fénykép és pár műanyag doboz. Ez 1976 késő őszén lehetett, negyedikesek voltunk akkor. Az egyik plexiüveges dobozban ott volt egy ember keze. Nyilván semmit se tudtunk róla, akkoriban senki se beszélt a Szent Jobbról, valószínűleg csak a katolikus hittanra járó gyerekek tudtak erről valamit (érzékeltetem az arányokat, osztályunkban 32 gyerek volt, 2-ről tudtam, hogy járnak katolikus hittanra, ez akkor természetesen iskolán kívüli hittan volt), de akkoriban augusztus 20-án se volt szó a Szent Jobbról.

Csoportunkból a legvagányabb gyerek megfogta a doboz fedelét, s döbbenetünkre, az kinyílt: még csak le se volt zárva. Az osztálytárs persze benyúlt és megrázta a kezet, viccesen kezet fogott vele. Számunkira ez olyan volt, mint a biológiai szertárban a csontváz, melyet el is neveztünk Samunak. Azt hiszem, megbocsátható tett 9-10 éves gyerekeknek.

Egy másik gyerek megjegyezte, ebből baj lehet, ez egy múzeum. Mire én megjegyeztem: nincs semmilyen őrizet. S valóban se kamera, se zár, se őrség - csak egy 70 éves körüli bácsika szunyókált egy széken, de ő is jóval beljebb a templomban, a perselyek környékén.

Hozzászólásom hatott a vagány osztálytársra, aki indítványozta: vigyük el a kezet. S simán megtehettük volna. Végül az egyik osztálytárs elolvasta a címkét a dobozon, majd kijelentette: ez István király keze, nem lenne helyes viccelődni vele. Hihetetlen, de ez a legvagányabb osztálytársat is meggyőzte, így rövidesen távoztunk a helyszínről.

Sajnálom, de mind a mai napig amikor hallok a Szent Jobbról, ez a majdnem 45 éves sztori jut eszembe. S bár akinek eddig elmondtam, kétkedett, arra hivatkozva, a Szent Jobb valóban a Bazilikában volt, de alaposan elzárva. Én nem tudom, mi történhetett, de akkor, abban az időszakban nagyon nem volt elzárva sehogy.

osztályom a 7. évfolyam végén

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5515710702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicmen 2020.05.23. 06:50:47

Nagyon nem ided vág, de Kádár fejét ki vihette el, miért és hol lehet?

vergyula 2020.05.23. 07:10:13

@cicmen: Talán az említett - azóta még vagányabb - osztálytárs.

vergyula 2020.05.23. 07:19:54

Ez a Szent Jobb dolog nagyon morbid. Egy valaha élt ember keze. A földben lenne a helye a teste többi részével együtt. Mutogatni, hordozni gyakorlatilag hullagyalázás, de akár a bálványimádást is rá lehet mondani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.23. 07:23:01

@vergyula:

Ereklye. Ősi keresztény szokás.

Egyébként én se szeretem az ilyesmit.

cicmen 2020.05.23. 07:23:30

@vergyula: :D Ez jó poén volt!

@MAXVAL bircaman közíró: A gyerekcsínyen lehetne filozófálgatni, mert a kivitelezés felnőttet igényell, viszont aki ilyet csinál bármilyen indíttatásból is, annak az agya egy gyerek szintjén áll!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.23. 09:44:21

Nálunk sok ilyen eset van, Tisza István koponyáját Gesztről, Alexandra Pavlovna cárkisasszony (József nádor első felesége) több csontját, illetve ékszereit az akkor épp eléggé elhanyagolt sírboltjából lopták el, utóbbi egyébként épp a hetvenes években ...

cicmen 2020.05.23. 10:06:37

@vergyula: Egyet ne feledj, régvolt korok embereinek a tetteit hülyeség mai erkölcsi kritériumok alapján megítélni!
Legalább nagy vonalakban tisztában kellene lenni az akkori erkölcsi, vallási, társadalmi és politikai viszonyokkal!

littke 2020.05.23. 16:23:44

Én csupán arra emlékszem, hogy abban az időben a katolikus templomok nyitva voltak és sokszor értéktárgyak között volt az ember egyedül. Feltételezték, hogy mégha nem is vagy vallásos, lopni nem fogsz. Na ez mára tökéletesen megváltozott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.23. 17:12:12

@littke:

S eleve nem gondolták ellopandó értéknek a Szent Jobbot szerintem.

vergyula 2020.05.24. 03:20:48

@cicmen: Értem. Még szerencse, hogy manapság már nem köröznek az emberek a Bazilika körül az ereklyét követve..... ja de.

cicmen 2020.05.24. 07:13:56

@vergyula: A birca már leírta, hogy egy szakrális jelkép és történelmi jelentése is van, tekintve, hogy az államalapítóhoz köthető! Te meg a morbditást és a hullagyalázást látod meg benne! Meg tiszteletlen vagy!
Akkor kiegészítem a felsorolást, a régvolt emberek tetteit ne ítéld meg mai mércével, az ezekhez köthető hagyományt szintén ne, ne próbáld senkire rákényszeríteni az értékrendedet, ha nekik ahhoz van kedvük, hogy a szent jobbal körözzenek, akkor azzal semmi dolgod, téged nem hívtak és nem is kényszerítettek arra, hogy kövesd őket, ne mondd ki a véleményedet sem, pofa súlyba!
Kurva jó, hogy mára a pride már egy ünnepelt felvonulás, a húsvéti körmenetet meg különféle korcsok elkezdik fikázni!

vergyula 2020.05.24. 08:02:13

@cicmen: Ha tiszteletet szeretnél, viselkedj tiszteletre méltóan.
"ne próbáld senkire rákényszeríteni az értékrendedet" - Ezt mikor/hol tettem?
"ne mondd ki a véleményedet" - Veszélyben a vélemény- és szólásszabadság. Vigyázz, Birca még azt hiheti, hogy ballib vagy. (Birca, akadt egy önkéntes moderátorod)
"mára a pride már egy ünnepelt felvonulás, a húsvéti körmenetet meg különféle korcsok elkezdik fikázni!" - Felőlem mehet mindkettő, csak az 1000 éves emberi testrész cibálása/imádata tölt el borzongással. Van olyan perverz, mint a tangás férfiak. Egyébként kiváncsi lennék a 2 halmaz metszetére, biztos nem üres.

fundaluk 2020.05.24. 09:52:00

Hanyas számú vagy a képen?

Gery87 2020.06.03. 23:57:47

Hát én ezt nem hiszem, azért kommunizmus meg kádár ide vagy oda...egy majd 1000 éves mumifikálódott ereklyét nem tesznek így ki védelem nélkül + kizárt hogy ki lehet nyitni a vitrin fedelét mivel szabad levegőn gondolom tönkremenne, tehát attól védeni kell.....
Azt el tudom képzelni hogy egy másolat volt ott....

vergyula 2020.06.04. 11:16:17

@Gery87: Csak nyulak ellen hatásos.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása