magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

YouTube cenzúra

Néhány közérdekű infó, amit a nem tapasztalt felhasználók nem tudhatnak.

A három legnagyobb liberális internet cégcsoport cenzúrázási technikája más és más.

Azért kell így írni, hogy "legnagyobb liberális", mert ma már - hála Istennek - a kínai cégek is bekerültek a legnagyobb netes cégek közé.

A valóságban a három legnagyobb ilyen cég az Amazon, a Google és a Facebook.

Az Amazon érdektelen a mi szempontunkból, ők csak az egyes termékekhez adott véleményeket cenzúrázzák, aminek a közéleti jelentősége kb. nulla. Marad hát a Google és a Facebook.

A Facebook nyílt sisakkal cenzúráz, egyszerűen jön a tiltás és kész, üzenetet is küldenek erről, s van lehetőség fellebezésre, ami azt jelenti, egy élő ember megnézi újra az esetet. A Facebook gyakorlatilag fenntartja a jogot bárminek a törlésére, ami nem tetszik nekik.

A Google sokkal rafináltabb. Igazi tiltást kapni tőlük nehéz, gyakorlatilag csak szerzői jogsértéssel, nyílt gyűlöletkeltéssel, tiltott pornóval lehet ezt elérni, s akkor is csak egy adott platformra vonatkozik a tiltás, lásd ha pl. letiltják valakinek a YT-profilját, attól még marad pl. a Blogger vagy a Gmail profilja.

Viszont a kommenteknél a Google nagyon érdekes. Egyrészt robotok törölnek kommenteket kulcsszavak alapján, pl. a magyar "zsidó", "holokauszt", "néger" szavak leírása szinte mindig törlést eredményez, fellebezni nem lehet, s nem küldenek üzenetet a törlésről. Másrészt az egyes YT-csatornák tulajai által letiltott kommentelők továbbra is kommentelhetnek az adott csatornán, de kommentjük csak a csatorna tulajdonosa és a kommentelő számára látható. A tapasztalatlan kommentelő nem is veszi tehát észre, hogy kommentje nem látható senki más számára. A módszer neve angolul "shadow ban". Szerintem a lehető legszemetebb megoldás: úgy tiltanak valakit, hogy arról nem is szólnak neki.

így kell csinálni (természetesen én ilyet sose alkalmaztam senki ellen)

Mivel a nyugati, modern világban élek, én is a nagy nyugati cégek szolgáltatásait használom. Pl. a Google keresőjében keresek, s csak akkor keresek valamit a cenzúramentes Yandex keresőben, ha a keresett téma érzékeny és feltételezhető, hogy a Google cenzúrázza a találati listát.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3515904688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2020.06.30. 12:20:40

1. Nem létezik olyan, hogy liberális cég.
2. A Facebook nincs olyan helyzetben, hogy bárkinek is megtiltsa vagy szankcionálja a gondolatainak nyilvánosságra hozását, tehát nem tud cenzúrázni. A "hálistennek" növekvő kínai internetes cégeknél létezik állami cenzúra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.30. 14:50:48

@chrisred:

Liberális cég az, mely a liberalizmust terjeszti.

Mindenhol van cenzúra, a kérdés mit cenzúráznak.

2020.06.30. 15:33:00

Jvasolt ezért legalább 2 fiókot fenntartani az adott szolgáltatónál és nézni, hogy látszik a főfiók tartalma. Keresőnek pedig a Duckduckgo is megfelel.

A liberális cenzúra azért kártékonyabb az állami, pl. kínai cenzúránnál, mert letagadja a cenzúra tényét. Éppen azért teszi ezt, amit valamelyik nem régi posztban is írtál: univerzálisnak tartja magát, tevékenységét pedig az egyedül üdvösnek.

Khonsu 2020.06.30. 18:15:35

Ezek nem közszolgáltatások, hanem profitorientált magánvállalkozások. Ezért teljesen jogosan azt cenzúráznak vagy nem, amit csak akarnak. A szűrés pedig ezeknél (minden ellenkező látszat ellenére) nem ideológiai, hanem üzleti szempontok szerint történik. Azt szűrik ki, ami szerintük rontja az üzletet, mert a hirdetők (akikből élnek) nem szeretnének bizonyos tartalmak mellett megjelenni, esetleg túl sok felhasználójukat zavarja, vagy mondjuk valamely állam törvényeibe ütközik. Szóval elhihetitek, hogy ezeket a cégeket az ideológia pont nem érdekli, csak a pénz. Persze jobb, ha nyíltan csinálják és még jobb, ha előre figyelmeztetnek is rá.

2020.06.30. 21:23:52

@Khonsu: A profitorientáltság keveredik az ideológiai irányultsággal. Beleértve azt is, hogy az utóbbi is jelenthet profitot. De a lényeg az, hogy fontosságuk és az univerzális technológia részben felfedezésével, részben kisajátításával ezeknek a cégeknek a felelőssége sokkal nagyobb, mint bármilyen más magáncégnek.

Egyébként pedig az ellenséggel szemben nincs helye a megértésnek.

chrisred 2020.07.01. 05:52:25

@Khonsu: Nem cenzúrázhatnak, mert nincs rá felhatalmazásuk. Csak azt tehetik meg, hogy a saját magántulajdonukon nem biztosítanak lehetőséget a véleménynyilvánításra. Ahogy bárki megteheti, hogy a saját lakásába azt enged be, akit akar. Az állami szervek viszont felhatalmazással rendelkeznek, hogy valakit kitiltsanak az ország egész területéről. Ez lényegében a cenzúra megfelelője. Aki egy internetes portálra regisztrál, elfogadja az üzemeltető feltételeit, ezáltal magánjogviszonyba kerül vele. Az esetleges kitiltás ennek a két fél közötti jogviszonynak a szabályai szerint alakul, semmi köze semmi közhatalmi jogosítványhoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.01. 06:39:57

@chrisred:

Egy magánlakás és egy közfelhasználásra adott fórum nem ugyanaz?

Logiád alapján kizárhatom a boltomból a cigányokat, hiszen a bolt a magántulajdonom.

gegeki 2020.07.01. 08:04:21

Ezért jó a kínai internetet használni, ott nincs ez a nagy és néha alattomos liberális cenzúra. Ott sokkal szabadabbnak érzi magát az internetet használó kisember.

chrisred 2020.07.01. 13:41:37

@MAXVAL bircaman közíró: Megteheted, amennyiben úgy gondolod, hogy ez megfelel azoknak a fogyasztóvédelmi szabályoknak, amiket magadra nézve kötelezőnek fogadtál el, amikor megnyitottad az üzletedet a fogyasztók előtt.

Khonsu 2020.07.01. 16:04:18

@zavaleta:

"Beleértve azt is, hogy az utóbbi is jelenthet profitot."

Igen, annyiban jelenik meg benne az ideológia, amennyiben az profitot hoz, mert találkozik a hirdetők és a felhasználóik többségének nézeteivel. Szóval nem politikai, hanem üzleti célból. Ha politikai célból terjesztenének ideológiát, akkor az általuk elért tömeg puszta létszáma és az algoritmusaik hatékonysága miatt már rég ezen cégek delegáltjai ülnének az összes demokratikus állam összes főhivatalában, mert ezzel összemérhető médiája senki másnak nincs.

Erre amúgy szerintem a nem túl távoli jövőben akár sor is kerülhet, amennyiben a létező politikai erők túl nagy veszteségeket okoznának ezen cégeknek és partnereiknek a hülyeségeikkel, ezért úgy döntenének, hogy ők is beszállnak a küzdelembe.

Khonsu 2020.07.01. 16:15:23

@chrisred:

A szűrés jobb szó rá valóban. Bizonyos tartalmak szűrésére pedig épp az adott állam törvényei kötelezik őket, amelynek területén a szolgáltatásuk elérhető, így sok esetben csupán az állami cenzúrát valósítják meg. Ezt pedig a törvényhozókon kellene számonkérni, nem a szolgáltatókon.

chrisred 2020.07.02. 06:10:56

@MAXVAL bircaman közíró: Magyarul: megteheted, ha vállalod utána a következményeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 07:38:33

@chrisred:

Ezen az alapon minden megtehető, azaz ez a definíciód értelmetlen.

A köznyelvben a "megteheted" nem ezt jelenti.

chrisred 2020.07.02. 10:55:13

@MAXVAL bircaman közíró: Dehogynem, pont itt van a kutya elásva. Egy jogrendbe ütköző magatartást próbáltál egy kalap alá vonni olyanokkal, amiket a jogrend nem tilt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:42:44

@chrisred:

A jogrend nem egy objektív valami, az uralkodó érdekektől függ.

chrisred 2020.07.03. 12:07:53

@MAXVAL bircaman közíró: A közösség által elfogadott értékektől, akár az erkölcs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.03. 12:21:31

@chrisred:

Mikor fogadta el a közösség, hogy a liberális propaganda szabad, más meg tilos?

chrisred 2020.07.04. 05:46:52

@MAXVAL bircaman közíró: Ha a más alatt a rasszizmust érted, évezredekke ezelőtt.

chrisred 2020.07.04. 12:58:58

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, csak azt, hogy egyedül ezt a példát hoztad.

Deansdale 2020.07.04. 15:09:15

Ilyen az amikor a szélsőséges libertáriusok és a gerinctelen progresszívek megkülönböztethetelenek egymástól :) Persze ez a libertáriusoknak intő jel kellene hogy legyen, dehát na.

A lényeg rövden: nem, az nem egy normális világ ahol a telefontársaság lehallgatja amit beszélsz és ha más politikai nézeteid vannak mint nekik akkor szerződést bontanak veled. Főleg nem, ha világviszonylatban 3-4 fő telefontársaság létezik ami mind ugyanazt a poliktikai cenzúrát tolja nyilvánvaló összehangoltsággal és szervezettséggel.
A szocmédia felületeken pár évvel ezelőtt minden kommunikációt háromoldalúvá tettek, már nem csak a közlő és a fogadó között zajlik a párbeszéd, de beszállt maga a platform is, ami mondjuk elég érdekes, mondhatni orwelli. Valójában se a twitternek, se a redditnek, se a facebooknak, se semelyik google fő- vagy leányvállalatnak nincs semmi köze ahhoz hogy te a kommunikációs szolgáltatásukon MIT mondasz, ők ugyanis csak a vonalat biztosítják. Nem tartalomszolgáltatók, hanem csak technológiai hátteret adnak a felhasználóik EGYMÁSSAL VALÓ kommunikációjához... vagy legalábbis így volt ez kb. 10 évvel ezelőttig. Már az is túlkapás hogy egyáltalán beleolvasnak/hallgatnak az emberek dolgaiba, az pedig egyenesen agyrém hogy kontrollálni akarják ki mit mondhat és mit nem.

Kedves libertárius barátaim, aki a 21. században még ott tart, hogy elnyomni csak az államszervezet képes, úgyhogy a nemzetközi gazdasági rendszer zömét uraló politikai mozgalom ámokfutása kritikán felül áll, az minimum 10 év lemaradásban van a világ változásaihoz képest, és a véleményére is 10 évnyi ostobaság porosodott rá.

Az meg külön röhej, hogy a sok szargerincű progresszív aki otthon a konzervatívok tömeges elnémítására maszturbál túl gyáva ezt nyíltan beismerni és inkább libertárius érvek mögé rejtőzik, amikre amúgy köpni szokott, és a libertáriusokat (is) simán átnevelőtáborba küldené, ha tehetné.

Deansdale 2020.07.04. 15:16:20

@chrisred: "Ha a más alatt a rasszizmust érted, évezredekke ezelőtt. "

Ha a balosokat csak egy fikarcnyit is érdekelné a rasszizmus akkor milliószám törölnék a nyíltan és durván fehérgyűlölő cikkeket és kommenteket, de inkább bátorítják és jutalmazzák ezeket, szóval ennyit a "rasszizmusról". Nagyon, NAGYON nagy gyökérség ez a burkolt rasszistázós duma egy olyan közegben ahol egy rassz gyűlölete voltaképpen már kötelező, és pont azok köteleznek rá akik egyfolytában ontják a krokodilkönnyeket a rasszizmus létezése miatt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása