magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Iskolai erőszak

A liberális konszenzus szerint az erőszakért mindenki felelős, az erőszaktevő környezete, a rokonsága, a szomszédok, az egész város, meg mindenki aki létezik a bolygón, egyetlen ember nem felelős: maga az erőszaktevő. Ő ugyanis áldozat, tehát az erőszaktevő által megvert emberrel azonos módon kezelendő.

Tévedés. Az erőszak csak elfajul, ha nem fojtjuk el. S elfojtani csak egy módon lehet: nagyobb erőszakkal. Magyarul: a kis erőszakos szaros diákot meg kell verni, ebből megérti, hogy az erőszak nem jó, mert esetleg lesz nála erősebb is, aki őt veri meg, s az pedig már nem akkora élvezet. Ezt megszokja, s normális ember lesz belőle.

Az pedig, hogy kell-e iskolarendőrség másodlagos kérdés. Kádár alatt se volt iskolarendőrség, mégis kezelni tudták az akkor is létező iskolai erőszakot. Mert iskolán belüli erőszak mindig volt, a kommunizmusban is, csak akkor keményen felléptek ellene.

Személyes emlékem másodikos koromból. Egyik osztálytársamat 1974-ben . nagyon gyorsan zárt intézménybe küldték, miután harmadszor is zaklatta osztálytársait. Ma hónapokig hagynák az ilyet tombolni. Pszichológusok jönnének, simogatnák, becézgetnék az erőszaktevőt, s hibáztatnák az áldozatot.

Akkor a rendőr jött, pedig az egy 8 éves gyerek volt, nem egy kemény kamasz. Se előtte még az igazgató is a gyerek pofájába öklözött párat, hogy folyt a vére. Kizárták az iskolából, egy évre javító-nevelőbe került, s aztán se jött vissza a mi iskolánkba. Nem tudom mi lett vele, sose láttam többet, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a rendszer működött, nem hagyta az erőszaktevőket szabadon garázdálkodni, s az áldozat kapott védelmet a rendszertől.

Az iskolai erőszak egyetlen ellenszere a nagyobb erőszak. Erős állam kell, gyors és kemény fellépés. Ez az erőszakoskodó hajlamú gyerekeket észre téríti. S akin meg ez se segít, az úgyis bűnöző lett aztán, rájuk meg vár a börtön. Probléma megoldva.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8315976030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gegeki 2020.07.07. 06:37:39

Az a tanuló aki nem tudja megvédeni magát egy jó kis ökölbunyóban egy renitens-erőszakos diákkal szemben, nem érdemli meg, hogy az igazgató védje meg. Szóval ne ilyen nyámnyila kis árulkodó puhányokat neveljen ki egy jó magyar iskola, hanem kemény öklű, erős akaratú és egyenes gerincű kisembereket.

vergyula 2020.07.07. 07:49:52

@gegeki: Tehát a renitens-erőszakos diák csak a természetes kiválasztódás eszköze...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.07.07. 08:16:41

Ilyen minálunk is bőven volt, a nyolcvanas évek közepén, hasonló fellépéssel. Az erőszakoskodó kölkök társadalmi és egyéb háttere pontosan azonos volt a mai probléma okozóival.

Mr. Hyde 2020.07.07. 09:36:17

Végső esetben kell az erőszak, de nem csak az erőszak kell.

Kultur- és szociálpolitika is kell. A tanárok képzése és jogköreinek bővítése, az oktatási intézmények fejlesztése, közösségi-napközis programok. Példamutatás és a tényleges társadalmi mobilitás lehetősége.

Szóval ez egy összetett probléma.

Kell a makarenkói pofon, de nem csak az kell.

csi szi 2020.07.07. 11:09:13

@gegeki: Ma már sajnos nem csak egy ilyennel szemben kellene megvédenie magát.

Sztbeni 2020.07.07. 17:36:36

@gegeki: Azért ez nem mindig így van. Több tanár ismerősöm is van, amiket mesélnek néha alig tudom elhinni. Hogy védje mondjuk meg magát egy negyedikes a nála 3-4 évvel idősebb, többszörösen bukott gyerektől? Ezek általában pont a kisebbeket szeretik verni, mert a vele egy súlycsoportban lévővel már nem mernek leallni, hátha vesztenek. Ráadásul egyre gyakoribb a tanárok elleni erőszak is. Mit tud kezdeni pl egy 50 kilós tanárnéni egy 90-100 kilós kezelhetetlen agresszív állattal?

Sztbeni 2020.07.07. 17:36:37

@gegeki: Azért ez nem mindig így van. Több tanár ismerősöm is van, amiket mesélnek néha alig tudom elhinni. Hogy védje mondjuk meg magát egy negyedikes a nála 3-4 évvel idősebb, többszörösen bukott gyerektől? Ezek általában pont a kisebbeket szeretik verni, mert a vele egy súlycsoportban lévővel már nem mernek leallni, hátha vesztenek. Ráadásul egyre gyakoribb a tanárok elleni erőszak is. Mit tud kezdeni pl egy 50 kilós tanárnéni egy 90-100 kilós kezelhetetlen agresszív állattal?

littke 2020.07.07. 18:44:40

Én azt hiszem, hogy majdnem minden ember felnövése alatt egyszer kétszer kerül ilyen helyzetbe és alkalma lesz megtanulni hogyan kezelje ezt a szituációt, ami hasznos, mert elkerülhetetlenül később is találkozni fog erőszakos emberekkel.

A javíthatatlanul erőszakoskodó diákot végső soron el kell távolítani, de ezt a légkört, meg a klikkeskedést megszüntetni nem lehet.

Madarász Henrik 2020.07.08. 00:32:54

Ez egy nagyon jó cikk volt, az erőszakos fickók csak a megtorlásból értenek, a humanizmust bátorításnak veszik a további erőszakra.

Gery87 2020.07.08. 00:34:37

Egyet kell értsek!
Nem vagyunk egyformák: akinek fejlett az érzelmi intelligenciája és normális nevelést, mintát is kapott az nem bánt másokat kedvtelésből, unalomból, hatalomból...vagy idővel a belső rossz érzés, bűntudat miatt még kamaszkorban kinövi.
Ezért is vagyunk emberek.
Akinek alacsony az érzelmi intelligenciája és normális mintát, nevelést sem kap ami elítélné az erőszakot és mellé még buta is, tehát ésszel sem jön meg a belátás.....az menthetetlen....csak a fizikai erőből (annak fájdalmából) és a hierarchiából ért mint egy állat: ha bánt másokat őt is bántani kell, következetesen és hitelesen és éreztetni kell vele hogy ez azért van mert erősebbek vagyunk nála és nem menekülhet...szemet szemért....ez tartja egyedül vissza....akkor is ha gyerek, nem számít.
Az ejnye bejnye meg a rosszalló tekintet, intő ezeknél nem elég....ebből azt vonja le hogy "érinthetetlen" felettünk áll, nincs arányban a büntetés azzal az okozott fájdalommal és mások feletti hatalmaskodással amit ő okoz és örömét leli benne! Tehát nem elégséges.

A cél egyik módszerrel sem lehet az hogy "rendes ember legyen belőle" mert nem lesz az, ez naiv hülyeség....el kell fogadni hogy a genetikai hajlam, a félrevitt nevelés, vmi trauma, egy életre elcsesz embereket és ezen a buksi simogatás meg verés sem segít!
Épp ezért a többség védelme érdekében rendre kell utasítani.
A szándékos fizikai erőszak egyének között semmilyen társadalomban nem megengedhető, ez az állam monopóliuma!

Ha félelemből, ha belátásól marad nyugton már mindegy....
ha nem: akkor ahogy írod is: börtön lesz a vége vagy a hullazsák...és kész....ez van.

Gery87 2020.07.08. 00:38:05

@gegeki:

Az erőszakos diákok mögött általában ott áll a közönyös tömeg meg a támogatók csoportja 8félelemből vagy haverságból)....egyedül ezért nehéz fellépni...főleg ha fizikai hátrány is van.
És ne becsüld le a lelki traumát sem amit a bántalmazás okoz és bénítólag hat...
Nem olyan egyszerű ez mint elsőnek tűnik hogy csak vissza kell ütni!
persze ha van erre lehetőség és erő akkor meg kell tenni, sőt mg erőteljesebben kell visszavágni!

Gery87 2020.07.08. 00:40:53

@Mr. Hyde:

Magyarán Polgárosodni kéne végre!
Felszámolni a proliskodást meg cigánykodást végre valahára!

Gery87 2020.07.08. 00:51:44

@littke:

Kevesebb óraszám, több lehetőség az otthon tanulásra és decentralizálás (tanuló választja a tantárgyait, óráinak idejét, sorrendjét a tanulóközösség így változatos...több kapcsolat, ismeret...), rugalmasság...

Az hogy 8 évig egy kényszerközösség tagja vagy - ami vagy jól sül el vagy rosszul - heti 5 nap, minimum 6 órában....közös kirándulások...mindig ugyanazokkal, az roppant mérgező tud lenni és semmi de semmi értelme....főleg olyan korcsoport esetén ami alakul, változik és érzelmileg labilis.....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása