magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Magas szintű újságírás

Soros Magyar Hangját nem olvasom napi rendszerességgel, de most a bolgár tematikájú cikküket megnéztem. Mégiscsak tudnom kellene milyen a profi, szakmailag alátámasztott, független újságírás, nem?

Nincs erőm a cikk összes marhaságát és primitívségét sorra venni, ezért csak a legfontosabbak. De így is lesz idézet minden bekezdésből.

"Ráadásul ma már nemcsak a korrupt politikus-oligarchák fejét követeli a tömeg, hanem az egész kormány távozását" - A valóság: eleve a kormány és a főügyész távozását követeli a tüntetéssorozat, a kezdetektől.

"A mostani eseménysorozat közvetlen előzménye egy incidens volt, amely egy nyilvános strandon történt még július elején. Bulgáriában a tengerpart és az ahhoz tartozó földsáv köztulajdonban van, azt senki nem zárhatja le vagy sajátíthatja ki magának. Ám a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (MRF) egykori elnöke, a mostanra dúsgazdaggá vált Ahmed Dogan ezt máshogy gondolta, így trükkösen úgy alakította ki tengerparti luxusotthonának környezetét, hogy azt csak magánterületeken keresztül lehessen elérni." - A valóság: a tüntetés első napja arra volt reakció, hogy a főügyész házkutatást tartott a köztársasági elnök két alkalmazottjának irodájában.

"Hriszto Ivanov, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője" - A valóság: a Demokrata Párt egy jogilag még létező, a valóságban nem működő párt. Hriszto Ivanov pártjának neve: Igen Bulgária Mozgalom, parlamenten kívüli liberális-konzervatív kispárt, a legutóbbi parlamenti választáson 3 %-ot szerzett, így nem tudott bejutni a parlamentbe, ez egy alapvetően szófiai párt, vidéken alig vannak szavazóik, viszont a 24 szófiai kerületből 8-ban ez a párt nyerte a kerületi polgármesterválasztást.

"Rumen Radev államfő azt követelte Boriszovtól, hogy rendelje vissza a jelenleg semmiféle állami megbízatással nem rendelkező Dogant védő kormányőröket." - A valóság: semmi ilyesmit nem követelt Radev. Eleve nem is tehette volna, mivel a Kormányőrség az ő, azaz a köztársasági elnök ellenőrzése alatt van.

"nem is beszélve Dogan pártjáról, amelynek elemi érdeke, hogy maradjon minden a régiben" - A valóság: Dogan pártja megszavazta a szocialisták által indítványozott bizalmatlanságot a kormány ellen. A 240-fős bolgár parlamentben 102 képviselő szavazta meg az indítványt: az összes - 77 - szocialista és az összes török - 24 - képviselő, valamint 1 független képviselő, egy az oligarchikus kapcsolatai miatt előző héten a szocialista frakcióból kizárt képviselő. Ellene szavazott az összes - 94 - GERB (a miniszterelnök pártja) képviselő, valamint az összes - 21 - képviselő a 2 kisebbik nacionalista kormánypárt közös frakciójából (Egyesült Hazafiak). Ellene szavazott még 1 képviselő az Akarat pártból, s 8 független képviselő (6 ex-Egyesült Hazafiak, 1 ex-szoci, 1 ex-török). Tartózkodott 11 Akarat-képviselő.

"ma a tömeg már nemcsak a főügyész, hanem a kormány távozását követeli" - A valóság: sose volt olyan pillanat atüntetéssorozatban, hogy ne követelték volna a kormány távozását.

"nem sok jót ígér Boriszovnak a tavasszal tartandó parlamenti választásokon, ahol már egy korántsem széthúzó, hanem egyre inkább összetartó ellenzékkel kell majd felvennie a versenyt" - Ez meg már szín hazugság, gondolom Soros Magyar Hangjának irodájában a hangszóró egész nap az "összefogdodás, összefogdosás!" dallamot játssza, ennek hatása alatt áll a szerző. A bolgár ellenzék sose volt annyiar szétesve, mint most, s a tüntetések ezt csak erősítették.

Csak kb. leírom kik lesznek a fő ellenzéki erők a jövő évi tavaszi választáson:

  • a mostani parlamenti ellenzékből:
    • a szocialisták,
    • a török párt,
    • a nacionalista Támadás párt (ex-Egyesült Hazafiak, jelenleg képviselői függetlenek) - valószínűleg nem fogja elérni a 3 %-ot, s kizárt, hogy az Egyesült Hazafiakkal közösködne, a pártelnök erősen elmebeteggyanús,
    • Akarat párt;
  • a mostani parlamenten kívüli ellenzékből:
    • alternatív török párt (a fő pártból szakadt ki pár éve, radikálisabb),
    • az említett Igen Bulgária liberális-konzervatív párt,
    • Demokraták Erős Bulgáriáért - egy másik liberális-konzervatív párt, mely azonban gyűlöli az Igen Bulgáriát, bár tavaly az önkormányzati választásra végül összeálltak és Szófiában majdnem 15 %-ot szereztek, szóval ha esetleg összeállnak a parlamenti választásra is, országosan esélyesek 5-8 %-ra,
    • egy a múltkor 1 %-ot elért nacionalista, radikálisan nyugatellenes párt, mely most nagyon kiáll a tüntetések mellett;
  • s persze - ez a bolgár politikai élet nagy sajátossága - az új messiások, akik "minden párt ellen", "mindent újra", "nem kellenek pártok", "angol típusú választási rendszert" szövegekkel jönnek:
    • egy volt szocialista képviselő, aki a tavalyi szófiai polgármesterválasztáson függetlenként indult és második helyezést ért el,
    • az egyik legismertebb bolgár televízós személyiség (a 90-es évek elején egy humoros műsorban kezdte pályafutását, majd amolyan magyar Fábry Sándor bolgár verziója lett, ma már multimilliomos médiavállalkozó, saját tv-csatornát üzemeltet, ahol ő maga vezeti a főműsort minden este).

az említett médiaszemélyiség saját csatornáján

S mivel a bolgár választási rendszer arányos (csak a 4 %-os küszöb hoz aránytalansági elemet belé), így eleve nincs előzetes koalíciós kényszer. Plusz a legtöbb esetben kizárt az együttműködés ideológiai vagy személyi okokból.

Ami a forrást illeti, kb. mint ha én most írnék egy cikket a namíbiai belpolitikáról, fél órás "kutatás", értsd 2 darab namíbiai netes cikk elolvasása után. Bár valószínűleg én kicsit informatívabb cikket írtam volna, mert legalább a Wikipédia "Namíbia" szócikkét megnéztem volna. Dehát én nem nem vagyok profi, magasan képzett, független szakújságíró...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3016076912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.08.05. 10:10:31

A Magyar Hang első száma volt jó, beetetésképp volt egy nagyon korrekt cikk a kárpátaljai magyarokról (gondolom a magyarnemzetesek beetetése miatt). De már a második is a mostani hangot ütötte meg, vissza is tettem szépen a polcra anno.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása