magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mocskos kezek Belarusz határainál

Belarusz az egyetlen kelet-európai ország, mely elkerülte a gyarmatosítást. Igen, még Oroszország se tudta elkerülni ezt a sorsot, a 90-es években Oroszország kőkemény liberális irányítás alatt áll és a nyugat csicskaállamaként funkcionált. Ez ma már múlt, azóta Putyin sikeresen visszaszerezte Oroszország függetlenségét és szuverenitását. Belarusz viszont sose került ebben a szomorú sorscsapásba.

Hogyan is? 1991-ben Belarusz kilépett a Szovjetúnióból, kinyilvánítva függetlenségét (a gyakorlatban ez 1992-ben lépett hatályba). Az orosz vezetésnél jóval óvatosabb belarusz vezetés már a kezdetben várakozó álláspontot foglalt el, látva milyen gazdasági katasztrófát okoznak Oroszországban a nyugat által követelt "reformok". Már a kezdetben a 2 fő politikai erő szuverenista volt, s a nyugatmajmoló erők kispártnál sose tudtak nagyobbra nőni.

Az orosz és az ukrán zuhanás hatására azonban Belarusz 1994-ben teljes fordulatot hajtott végre, a nyugatnak tetsző reformok helyett a nép érdekeit helyezte első helyre a belarusz vezetés. Ezt megerősítette jelképeiben is az 1995-ös népszavazás, mely a függetlenségkori zászló helyére visszaemelte a szovjetkori belarusz zászló új verzióját (ez a szovjetkori zászló kommunista jelképek nélkül).

zászló (1991-1995)

zászló (1995-)

Azóta Belaruszban "diktatúra" van, értsd: a vezetés nem azt teszi, ami jó a nyugatnak, hanem azt, ami jó a belarusz népnek.

Persze emiatt számtalan alkalommal igekeznek a belaruszellenes külső és belső erők destabilizálni az országot. Jellemzőn százfős, de milliárdokkal finanszírozott csoportok igekeznek "forradalmat" kirobbantani. A jól ismert receptek alapján, lásd Saul Alinsky.

Jelenleg, 2020 májusa óta kétségtelenül az eddigi legsikeresebb provokáció zajlik, a koronavírus helyzetet kihasználva sikerült átverni sok embert, így most a belaruszellenes liberális erők képesek immár akár 15-20 ezer fős tüntetéseket is szervezni, ami hatalmas eredmény, korábban az 1 ezer főt se voltak képesek elérni.

A mozgató kéz persze ugyanaz. Az mely Szerbiában akarja megdönteni a demokratikus kormányt, ugyanaz, mely Hongkongban hazaárulókat cukkol. A világ urai nehezen tűrik, hogy Belarusz népe ellenáll a gyarmatosításnak.

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2216126584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.08.12. 21:24:54

Úgy látom, hogy ez a blog ugyanaz, mint a bircahang.org, csak itt lehet kommentelni Indapassos felhasználóval is. De jó!

A témához: elképesztő, hogy akinek van egy kis esze, annak TELJESEN NYILVÁNVALÓ ez, de mégis emberek milliói (főleg nyugaton) hiszik el az ellenkezőjét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.13. 08:06:06

@fofilozofus:

Csak egyoldalú infót kapnak a nyugati emberek, hatalmas ott a cenzúra.

Gery87 2020.08.13. 15:01:16

"Azóta Belaruszban "diktatúra" van, értsd: a vezetés nem azt teszi, ami jó a nyugatnak, hanem azt, ami jó a belarusz népnek."

jaj, istenem...

"Csak egyoldalú infót kapnak a nyugati emberek"

Miért most mit kaptunk? meg lett mondva hogy ez is a milliárdokkal pénzelt Soros buzik műve...

@fofilozofus:

Teljesen nyilvánvalóan hülyeség az egész.

mgdé 2020.08.15. 12:45:18

Ja, ja, az MTZ traktorgyár tulajdonosa pedig maga a Soros György :D, aki azzal a zsarolással zavarta ki az utcára a dolgozóit, hogy aki nem megy tüntetni, az ki lesz rúgva, ráadásul a vállalat jogászai még milliókra be is perelik szerződésszegésért ...

Szóval, pontosan hogy is akarod te a "kisemberek" érdekeit a Természetes Jó hős szerzeteslovagjaként bármi áron megvédeni, ha - oppsz - szerinted Lukasenka a kisember, és az MTZ dolgozói meg a csúf oligarchák? (Nincs véletlenül egy jó optikus ismerősöd? Keresd fel!)

(Hidd el, at MTZ-sek sokkal jobban tudják mi a napi valóság ott - hisz nap mint nap a bőrükön érzik -, mint te.)

Birca, Birca, ha így folytatod, lassan kicsiződerdész leszel te magad is, az meg azért - lássuk be - mérhetetlenül gáz ám ... :P

ui.:
Valamint, mint már jeleztem neked: Vlagyimir Vlagyimirovics még nem döntött.
Simán jöhet még akár valamilyen "belső váltás" is, valami ottani emberarcúbb vezetőre. (lásd Kádár.) Úgyhogy az elemzéseidben - ha már -, kéretik meglátni a többszínűség (nem csak fekete-fehér), a többvektorosság, és ezek eredőjeként a többféle lehetséges kimenet valóságát.

Gery87 2020.08.18. 23:24:42

Több százezer ellenzéki tüntet és teljesen egyértelmű hogy a nép változást akar.
persze te is csak akkor hivatkozol a népre meg a "kisemberre" ha az neked tetszik meg a te álláspontod képviseli!
Ez a "külföldi zsoldosok" meg "drogos fiatal lumpenek" mantra meg marha ciki már....
Ki hiszi el? istenem bazmeg.
Szánalmas.

Gery87 2020.08.18. 23:26:45

@mgdé:

Birca nyaral és vmi káder kis pöcs írja a cikkeket, mert ez marha gáz amit művel...vagy végleg becsavarodott:)
Ekkora szemérmetlen szarosnyelvű propaganda szart ami itt megy marha ciki már...

vergyula 2020.08.19. 09:30:54

@MAXVAL bircaman közíró: Nem kizárt, hogy ha Lukesenkát megbuktatják, annak bizony lesznek negatív következményei. Káosz, bűnözés, szegénység. Sok helyen így volt a diktátor távozása után. Viszont azt is kijelenthetjük, hogy a választások eredménye erősen megkérdőjelezhető. A viszonylagos stabilitás és biztonság ellenére, amit nyújt, kinek kell egy illegitim vezető?

mgdé 2020.08.19. 10:25:59

@MAXVAL bircaman közíró:

Nézd, kedves Birca, akkor ezek szerint szegény nyomorult bolgárok, akik számtalanszor fellázadtak legitim vezetőjük, az aktuális bizánci császár ellen, akinek az országa területén éltek ugyebár (lásd az Al-Duna, mint a Birodalom réges-régi és egyben természetes földrajzi határa), azok bizony semmi mások, mint külföldi zsoldosok, drogos fiatal lumpenek, valamint átvert emberek voltak.

Nyugtázd kérlek egy "igen"-nel, hogy egyetértünk. ;)

vergyula 2020.08.19. 11:03:28

@MAXVAL bircaman közíró: Egyszerűen nem hiszem el a választások hivatalos eredményét.

mgdé 2020.08.19. 14:14:37

@MAXVAL bircaman közíró:

Milyen "idegen uralom"? :DD

Ott a szlávok és a bolgártörökök bevándorlók voltak, befogadott "migrik", az a Birodalom földje volt. (Egyedül a thrákok kivételek.)

S ha nem tetszik az ottani legitim uralkodó/vezető, ill. törvények, szokások, adórendszer, stb.. akkor bizony nem kell oda menni lakni, élni ... Én sem költözöm Erdoganbasihoz.

A makedónok talán folyamatosan lázadoztak amikor épp nem a makedón dinasztia uralkodott? Az örmények talán folyamatosan lázadoztak, amikor nem pont Joannész Tzimiszkész uralkodott?
Stb.

Kedves Birca, eszerint mégsem értékelvű a véleményalkotásod, hanem mégiscsak vagy haszonelvű, vagy igen erősen elfogultan érzelmi alapú ... ?

Amennyiben az első eset állna fenn, akkor tulajdonképpen mi is bajod a protestáns/liberális/(khm) libsi/mittudomén fejlődéstörténettel? Hisz egykutya a tieddel ... :P

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 14:19:03

@mgdé:

Bulgária a VII. században megalakult, Nézz utána.

Hogy jön ehhez, hogy ki és hová vándorolt be?

Értékelvű vagyok teljesen.

Gery87 2020.08.19. 14:41:23

@MAXVAL bircaman közíró:

Persze nektek mindenki "áruló" meg "libernyák" meg "átvert" aki nem azt csinálja ami nektek tetszik!
marha érdekes....
És senki nem veszi már ezt be.

Gery87 2020.08.19. 14:43:47

@vergyula: @MAXVAL bircaman közíró:

nyugodtak lehettek, az oroszok bele fognak szólni még abba hogy ki legyen az elnök és mi merre....nem lesz itt totálisan nyugatpárti ország Beloruszból...és a nép sem akarja.
Lukasenka nekik is meg a ruszkiknak is kényelmetlen volt már.....jön helyette egy elfogadottabb ember az ellenzék közül aki a ruszkiknak is megfelel.

Gery87 2020.08.19. 14:44:50

@MAXVAL bircaman közíró:

Miért lenne más?
A belső elnyomás oké? csak a külső nem?
ostobaság ez...

Gery87 2020.08.19. 14:46:19

@MAXVAL bircaman közíró:

Róma előbb volt a Balkánon mint a bolgárok....erre akart utalni!
A logikád szerint tehát az "idegenek" a bolgárok a bizánciak pedig a legitim erő, hatalom....na.

mgdé 2020.08.19. 14:59:58

@MAXVAL bircaman közíró:

Minek nézzek utána? :DDD

VII. sz., ja. A bolgártörökök, a szlávok segítségével, megverték a bizánci hadsereget.
Ettől lett meg a dunai Bolgária.

Aztán a bizánci hadsereg verte meg a bolgár hadsereget, s lett ismét a Birodalom földje.

Miért gondolod, hogy az egyik csata/háború eredményeként "jogos" a föld megszerzése,
a másik csata/háború eredményeként meg "nem jogos" ugyanazon föld megszerzése? :D

(S még egyszer, csakis az igazság kedvéért:
az alapfelállás az az, hogy kettőjük viszonylatában az a föld eredetileg Bizánc földje volt.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 15:03:52

@Gery87:

Aki hazáját idegen, liberális uralom akarja hajtani, az mi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 15:04:34

@Gery87:

S mi jelentősége annak ki volt előbb? Ez hogy kapcsolódik a témához?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 15:11:08

@mgdé:

Minden területszerzés "jogos". Értelmetlen eleve a "jogos" és "jogtalan" erre. Azé a terület, aki képes meghódítani és megtartani. De ez hogy jön ide?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 15:12:35

@mgdé:

"kettőjük viszonylatában az a föld eredetileg Bizánc földje volt"

Na és? Azelőtt meg - Róma előtt - másé.

S ezt egyébként tagadja bárki szerinted?

mgdé 2020.08.19. 16:29:15

@MAXVAL bircaman közíró:

Azaz, elismered, hogy a bolgárok unos-untalan lázongásai bizony mind jogtalanok voltak (sikeresek ettől még lehettek :D), hisz Bizánc szent földjén lázadtak a legitim bizánci uralkodó ellen. :P

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 16:31:20

@mgdé:

Mindenki lázonghat. Aztán vagy sikeres vagy sikertelen. Az erő dönt.

Mi az, hogy jogos és jogtalan lázongás? Csak sikeres és sikertelen van.

mgdé 2020.08.20. 00:08:28

@MAXVAL bircaman közíró:

"Csak sikeres és sikertelen van."

sikeres ...

Akkor mi bajod is volt/van a Majdannal? :DDD

(Vagy épp az istenadta Romanovok kivégzésével?
Vagy a reformáció megszületésével és sikereivel?
stb.)

Mondom én - bármit próbálsz is elhinteni magadról -, hogy a szorgos munkával felépített látszat ellenére mégiscsak haszonelvű vagy, s kizárólag a materiális, rövidtávú eredmény érdekel ... Nem vagy te véletlenül afféle, khm, fideszes, vagy netán mégaffélébb tőzsdei nagykavaró, mint Uncle Dzsordzsi? ;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.20. 08:57:47

@mgdé:

Haszonelvűség lenne, hogy nem értek egyet a rossz célokkal?

mgdé 2020.08.20. 17:24:28

@MAXVAL bircaman közíró:

A barbár török muszlimok Európába betörését jelentősen elősegítő, illegitim bolgár lázongásokkal Bizánc Szent Földjén mégis egyetértesz. Azaz, mindegy mit mondasz, a gyakorlat bizony mást mutat.
:P

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.20. 17:32:11

@mgdé:

Róma földje nem szent. A Szentföldet Róma elvesztette a VII. században, a bolgár államalapíás előtt fél évszázaddal.

A török betörést sok minden elősegítette, a bolgár függetlenség visszaszerzése meg a XII. sz. végém hogyan tudta segíteni a török hódítást?

mgdé 2020.08.21. 01:16:04

@MAXVAL bircaman közíró:

A szeldzsuk az nem török? :P
Bizánc szándékos gyengítése nem előbb az araboknak, majd a törököknek (szeldzsuk majd oszmán) előnyére szolgált?

Hol hát a híres 'objektivitásod'? :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.21. 07:12:41

@mgdé:

S mi köze a szeldzsuk törököknek ehhez? Semmi.

Bizánc úgy gyengült, hogy volt területe egy részen keresztény államok lettek, lásd BG és Szerbia. Azaz ez nem releváns a muszlim hódítás szempontjából.

Teljesen objektív vagyok. Kivéve az értékeket, abban abszolút szubjektív vagyok, mert a jó mellett kiálok, a rosszat pedig ellenzem.

mgdé 2020.08.21. 09:58:31

@MAXVAL bircaman közíró:

"a rosszat pedig ellenzem"

Hiába is tagadod, rendszeresen orvul hátba támadtátok Európa Kis-Ázsia felőli, élet-halál harcokat vívó őrét, ajtónállóját, s ezzel egyértelműen elősegítettétek a muszlim hódítást. Arab, szeldzsuk, oszmánli, egyre megy ... Ennyit a rossz állítólagos ellenzéséről! :P

Ideje lenne hát megbánnod eddigi téves gondolataid, s Belorusszia vonatkozásában is a valódi KISEMBEREK - pl. az MTZ dolgozói - mellé állnod!!

mgdé 2020.08.21. 10:26:12

(S bizony az előbolgár thrákok is ilyenek voltak: Európa és Ázsia első nagy háborújakor, Dareiosznak és Xerszésznek a görögök, a szabadság elleni támadásakor is - ahelyett, hogy hősiesen, a hírükhöz méltó vadsággal harcoltak volna a vártán (hisz ugyan mi másért tette őket oda az Úr) - az önkényuralom, az ázsiai hódítók, a perzsák oldalára álltak ...)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.21. 10:35:44

@mgdé:

Ilyen a reálpolitika, szövetségek köttetnek. MI ezzel a gond?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.21. 10:36:35

@mgdé:

Belaruszban a tüntetés az ország jó irányítása ellen van, ezért ellenzem, ennyi az egész.

mgdé 2020.08.21. 11:11:37

@MAXVAL bircaman közíró:

Tévedsz:
Belaruszban a tüntetés nem az ország jó irányítása ellen, hanem az önkényuralom ellen van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.21. 11:17:00

@mgdé:

Egyébként meg - de ez mellékes - a trákok nem csak a bolgárokban olvadtak be, hanem a szerbeke, albánokba, görögökbe is.

Bár tény, én magam trák vérvonallal rendelkezem, de ez csak a bolgárok kb. harmadára igaz.

mgdé 2020.08.21. 22:23:41

@MAXVAL bircaman közíró:

Ez nyilvánvaló, az ellenzéki jelöltek a választások előtti bebörtönzése, a maradék jelölt a választások után az országból történő kitoloncolása, e mellé igen nagy valószínűséggel a választási eredmények meghamisítása is, mind-mind a szerinted való Jó viselkedésének oly tipikus jellemzői, mindig és mindenhol. Ügyes! ;P

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.22. 07:13:21

@mgdé:

Aki törvényt sért, azt időnként bebörtönzik.

A belarusz liberálisok jól tudják, esélytelenek, a nép nem akarja őket, ezért eleve direkt törvényt sértenek, hogy a hatalom reagáljon, azaz ez egy színjáték.

Ahogy Oroszországban most a Navalnij komédia. Előre megszervezett színjáték. Csak Soros rendező nem vette észre, hogy a Berlinbe szállítása a "betegnek" rossz emlékeket hoz elő, hiszen így Navalnij pont azt teszi, mint kollaboráns dédszülei, akik szintén Berlinbe próbáltak menekülni 1944-ben...

vergyula 2020.08.22. 09:50:52

@MAXVAL bircaman közíró: Nehéz elhinni, hogy a téeszelnök 26 éve tisztességesen nagy arányban nyeri meg a választásokat, és a tüntetők, a sztájkoló traktorgyártók és köztévé-alkalmazottak csak meg vannak vezetve, esetleg levannak fizetve Soros által.

Gery87 2020.08.22. 10:34:02

@MAXVAL bircaman közíró:

Csak egyesek szerint akarják ezt, ez nem tény, ez csak feltételezés, rosszindulat...hazugság.

Gery87 2020.08.22. 10:35:21

@MAXVAL bircaman közíró:

Azt írod "idegen uralom"....tehát te hoztad fel azt a nézőpontot hogy vagyunk mi, helybeliek, őslakosok, meg vannak akik csak jöttek, az idegenek....

Gery87 2020.08.22. 10:36:27

@MAXVAL bircaman közíró:

Választási csalás, ellenzékiek bebörtönzése, elűzése....cenzúra....

Gery87 2020.08.24. 15:43:31

@MAXVAL bircaman közíró:

Mondod te, meg Putyin, meg Orbán.... a világ többi demokratikus része szerint meg nem így van.

Gery87 2020.08.24. 15:45:21

@MAXVAL bircaman közíró:

A helyiből is őslakos lesz egyszer, de amúgy hülyeség ezen rugózni, valóban nincs jelentősége.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása