magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sietés

A liberális demokrácia, a polgári társadalom egyik legutálatosabb jellemzője a folytonos sietés.

Folyton futni kell. A reklám is azt mondja "nincs idő a fájdalomra". Más reklámokban az emberek futnak egész nap. Sőt büszkének kell lenni arra, ha az ember egész nap futkározik, aki nem így tesz az egyenesen "lusta disznó".

Liberális erény keveset aludni, este későig dolgozni, korán kelni, éppen csak bekapni egy falatot, s rohanni tömegközlekedéssel vagy saját kocsival a munkába. Persze csak ha az ember nem tartozik az elithez. Az elit ugyanis 24-emeletes jachtokon utazza a világot, közben a hajófedélzeteket topmanökenek mossák fel drága pezsgővel, majd amikor a hajótulaj már megunta a drogozást és a csoportszexet, kaviárt dobál a vízbe. S még ezek a paraziták is munkának hazudják semmittevésüket, ezt a szent tabut ők se merik megsérteni.

A protestantizmus átkozott szellemének egyik találmánya ez: munka a munkáért. A reformátorok szerint az ember van a munkáért, s nem a munka az emberért.

Pedig mindez egyszerű ügy: egyszerűen csak az elnyomók egyre gyorsabban akarják növelni profitjukat, így folyton sürgetik a népet, a kisembereket, termeljenek gyorsabban és hatékonyabban.

Innen a türelmetlenség, mely átragadt a kisemberre is.

A megoldás persze a liberális, polgári rend agyagba döngölése. De addig is, míg kénytelenek vagyunk a liberális iga alatt szenvedve egzisztálni, apró lépéseket tehetünk.

Amikor észreveszem magamon, hogy sietősen haladok vagy valamit gyorsan akarok befejezni, tudatosan magamra szólok "ne légy liberális!". Ebből látható: még én, aki látom a dolog elméleti oldalát, is sokszor tudatlanul beleesem az agyatlan rohanás örvényébe.

Címkék: politika
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr116169782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2020.08.24. 10:30:18

Na, most legalább értem a jelképet. Talán Pató Pál úr képe még jobban illene a témához.

Gery87 2020.08.24. 15:30:18

"Az elit ugyanis 24-emeletes jachtokon utazza a világot, közben a hajófedélzeteket topmanökenek mossák fel drága pezsgővel, majd amikor a hajótulaj már megunta a drogozást és a csoportszexet, kaviárt dobál a vízbe."

Szerintem is lassíthatnának ezek a NER lovagok...sőt, be kéne őket zárni had pihenjenek!

Gery87 2020.08.24. 15:31:48

"tudatosan magamra szólok "ne légy liberális!". Ebből látható"

Ebből is látható hogy nincs minden rendben...:)

fundaluk 2020.08.24. 17:20:59

Én is egyből dolgozni kezdek ha nem figyelek oda. Még jó hogy legtöbbször odafigyelek :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.24. 17:25:07

@fundaluk:

Van egy balkáni mondás:

- Mit kell tenni, ha az embernek dolgozni támad kedve?
- Leheveredik, s várja, míg elmúlik.

Gery87 2020.08.24. 19:42:52

@MAXVAL bircaman közíró:

Pont eléggé azok....
Engem nem vigasztal hogy tized annyit lopott össze mint más....

Sir Galahad 2020.08.24. 22:06:11

Mondjuk ez a "nincs idő a fájdalomra" reklámszlogen tényleg nagyon bugyuta. Elképzelem a főszereplőt, ahogy leül egy fotelba, az órájára pillant és azt mondja: Na, most van időm, ráérek, jöhet a fejfájás...

Gery87 2020.08.27. 18:25:59

@MAXVAL bircaman közíró:

Ez a szervilis jobbágyság gondolkodása...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása