magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hallucináció a középosztályról

A Mérce érdekes cikket tett közzé nemrég. Vannak benne igaz megállapítások keverve tévesekkel, de a narratíva teljesen téves, a következtetések pedig abszurdak. Szóval igazi mércés cikk.

Természetesen igaz, hogy abszurd cél a középosztálybeliség kitűzése általános célként, persze ha középosztály alatt a magállamok átlagpolgárának életszínvonalát értjük. Még a magállamok lakosságának a 10-40 %-a se él ezen a szinten! Nem beszélve más országokról, ahol ez a szám még kevesebb, pl. Kelet-Európában ez a középosztálybeliség a lakosság 5-15 %-ra igaz csupán.

Szóval természetesen igaz, hogy a középosztálybeliség a szerény gazdagság udvarias szinonímája. Ahogy az is igaz, hogy nincs "középosztálybeliség" kizsákmányolás nélkül. Persze nem kell személyesen is kizsákmányolónak lenni, elegendő olyan helyzetben lenni, ahol az ember haszonélvezője a kizsákmányolásnak.

Van egy adat, melyet egy liberális se szeret. Ha a világ egyetlen gazdaság lenne, nagyjából egyenlő életszínvonal mellett, akkor az átlag Föld-lakó életszínvonala kb. olyan lenne, mintha a jelenlegi magyar árszint mellett a havi jövedelme nettó 130 ezer Ft körül ingadozna. Ez a jelenlegi magyar életszínvonal nagyjából 60 %-a. Kellemetlen igazság: az 56 európai ország közül alig 9 van a világátlag alatt*, mind ex-kommunista ország és egyik se EU-tag (közülük 7 ex-szovjet).

De most jön a marhaság a cikkben. Trump természetesen valóban a milliárdosok érdekeit képviseli, de ez lényegtelen, mivel az ellenfelei se tesznek mást, ők is a milliárdosok érdekeit képviselik. Az eltérés: a Trump-tábor igyekszik észrevenni az alsóbb osztályok és a lecsúszó középosztálybeliek érdekeit is, míg ellenfele csak bizarr kisebbségek - bevándorlók, homokosok, feministák, többbneműek, stb. - érdekeit nézik.

A baloldal általános bukásáról van szó. Nagyjából a 80-as években ért véget a baloldal liberálissá züllésének folyamata. Azóta a baloldal mindenkit támogatni akar, kivéve a szegény sorsú vagy legalábbis a lecsúszástól félő normális átlagembereket - őket nemhogy nem támadja, de nemritkán ellenségnek kiáltja ki. (Ennek jó példája a magyar ballibek hozzáállása a hajléktalan-kérdéshez: szerintük ebben az ügyben mindenkinek igaza van, csak az átlagembernek nincs, aki nem szeretne pisis-szaros aluljáróban közlekedni.)

Ezek után vajon miért nem szavaz a normális alsóosztálybeli a baloldara? Vajon tényleg azért, mert az "álhírek" becsapták, ahogy ezt a liberálisok állítják, vagy egyszerűen azért, mert a baloldal ellenséges erő lett számára, mely lemondott az ő érdekei képviseletéről, sőt ellene fordult?

Természetesen nem a "természeti katasztrófa" az akadálya a középosztályosodának, hiszen a Föld képes lenne egészségesen eltartani a mainál 3-4-szer több embert is, hanem gazdasági: egyszerűen nincs elegendő pénz ehhez az életszínvonalhoz.

A szerző ezután önellentmondásba keveredik: szerinte is igaz, hogy a magyar alsó réteg többségében nem szavaz a baloldalra, míg a felső 10 % zöme pedig ellenzéki, mégis Orbán kénytelen lesz valamilyen titokzatos okból elnyomni az alsó rétegeket a felsők érdekében. Ezt nem kommentálnám, mivel se füle, se farka. Ahogy a következtetés is abszurd: az ellenzék fordljon a középosztály ellen, az alsó rétegek felé. Ez még egzisztenciálisan is röhejes: valószínűleg egyetlen ellenzéki megmondóember se létezik az országban, aki ne lenne középosztálybeli. S egyetlen ellenzéki politikai vagy média projekt se lenne életképes, ha nem kapna gazdag finanszírozást nemhogy a középosztálytól, de egyenesen a globális elittől (lásd Soros).

Tipikus Mérce cikk: hogyan védjük meg a liberalizmust baloldali mondatokkal, majd orbánozzunk egy nagyot. Még arra is képes a szerző, hogy a cikk végén megcáfolja pár bekezdéssel korábbi saját magát, s kijelentse, a magyar felső rétegek fideszesek.

  • * - Abházia, Albánia, Dél-Oszétia, Grúzia, Karabah, Koszovó, Moldova, Transznisztria, Ukrajna

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8916174760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.08.30. 10:18:35

Ez az egész kizsákmányolás dolog egy kommunista marhaság. A nyomor pont azokban az országokban van, ahol nincsenek "kizsákmányolók" ergo nincs munkahely. Ehelyett Kunta-Kinte túrja a földet az ásóbotjával mint a dédapja, csak a dédapja idején tizedennyi ember sem lakott ugyanott, de már a dédpapa is szarabb körülmények között élt mint a pesti hajléktalan, csak az akkor és ott nem tűnt fel, mert mindenki úgy élt és nem volt TV amiben látták hogy lehet ezt másképp is.

A baloldal pedig nem annyira arról ismert, hogy megdobná az életszínvonalat. Anno a béketábor is egy nagy nyomortanya volt, még a csúcson, a 80-as évek közepén idehaza is, pedig mi kirakatország voltunk. De amikor idejött az olasz átlagmelós a hiper-szuper Fiatjával (ami kb. a mai alsó kategóriás Suzukinak felelt meg) ő volt nálunk a menő csávó, a "dígó". A remek kis Bulgáriád pedig egy vicc volt akkoriban, párszor sikerült megfordulni ott turistaként még a szüleimmel. Mi kb. az 50-es évek elején tarthattunk ott, Rákosi Pajtás Elvtárs idején. Onnan hazajönni kb. olyan élmény volt, mint amikor innen kimentél az osztrákokhoz.

midnight coder 2020.08.30. 10:19:40

A másik dolog pedig a jövedelmet globális szinten nézni. A belga hajléktalan bevételéből Etiópiában már bőven a középosztályban lennél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.30. 10:22:32

@midnight coder:

A magyar-bolgár árukínálat eltérés dinamikusan változott az évek során.

Az utolsó kommunista években (1986-1989) személyes tapasztalatom:
- ha Bécs az 100 pont, akkor Budapest az 40 pont, Szófia meg 10 pont,
- egyéb helyek: Moszkva az 4 pont, Havanna meg 2 pont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.30. 10:27:55

@MAXVAL bircaman közíró: @midnight coder:

S kb. 1993-ban jött el az a piialanat, hogy már fel se merült, hogy Budapestről vinni kellene vaklamilyen árucikket Szófiába, hiszen már azonos lett az árukínálat.

midnight coder 2020.08.30. 10:29:16

@MAXVAL bircaman közíró: Pontosan erről beszélek. És nem csak az árukínálat, de az emberek vagyona is. Volt "szerencsém" Szófiában autószerelőnél járni. Amik ott kocsik álltak, hát szerintem a magyar közlekedési múzeum lábon megvette volna őket már akkor. Ma amúgy lehet hogy egy vagyont érnének, már ha nem ette volna meg őket közben a rozsda :-)

És amúgy szvsz még Moszkva sem a béketábor alja volt...

Amúgy a balliberalizmusban pont nem a liberalizmus a fő probléma, hanem a bal. A liberalizmus - amíg túl nem tolják - alapvetően egy szép, nemes eszme. A gond az, amikor a baloldalisággal van megfertőzve. A baloldaliság és a liberalizmus alapvetően tűz és víz, és ennek a kettőnek a keveréke sikeresen hozza mindkét irány minden rossz tulajdonságát, azok jó oldalai nélkül.

midnight coder 2020.08.30. 10:30:15

@MAXVAL bircaman közíró: 93-ban már Bécsből Budapestre sem. De akkorra már vége volt a szocializmusnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.30. 10:31:33

@midnight coder:

Te tipikus fideszes vagy, abban hiszel, hogy van egy szép "nem bal" liberalizmus. Nekem teljesen más az álláspontom.

A bolgár autópark ma is rosszabb a magyarnál, azt mondanám, kb. 3 évvel idősebb az átlagautó. Nem kevés ismerősöm van 20 éves autóval.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.30. 10:35:04

@MAXVAL bircaman közíró:

Igen, így igaz.

Nekem a nagyobbik fiam Szófiában született, smég a kommumisban. Budapestról hozattuk bébiételt, mert egyszeráen nem volt helyben elég választék. S a cumisüveget dolláros boltban kellett venni, mert a normál leváért kapható olyan rossz minőség volt, hogy kifolyt belőle a tej a gyerekre, plusz nehéz volt fogni.

A második fiam szintén Szofiában süzletett, de mér a kapitalizmusban. Akkor már fel se merült, hogy valamit hozatni kellene.

Mr. Hyde 2020.08.30. 13:07:15

@midnight coder:

A kizsákmányolás egy morália kategória hanem objektív gazdasági viszony. A munkás soha nem kaphatja vissza az általa megtermelt javak teljes ellenértékét munkabérként vagy szociális szolgáltatás formájában, mert akkor a vállalat tulajdonosának nem keletkezne profitja.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a kizsákmányoltság nem fogyasztási vagy életszínvonalat jelent. Például lehet a szilicium-völgyi programozó jobban kizsákmányolva a non-stop munkaidejével, mint a félállású-minimálbéres kelet-európai bolti eladó, miközben a fogyasztási és életszínvonalukban akár 15x-ös eltérés is lehet.

A kapitalista rendszer lényege, hogy a kizsákmányoltak kizsákmányolását folyamatosan növeli kell, miközben a kizsákmányoltak száma fluktuál, de tendenciálisan csökken.

Ennek az eredménye a megállíthatatlanul növekvő roncstársadalmi prekariátus milliárdos tömege amelyikre se fogyasztóként se kizsákmányolt munkaerőként nincsen szüksége a rendszernek a profittermeléshez.

Ennek a problémának mind a végkifejlete, mind a megoldása horrorisztikus lesz.
A jobboldal népírtó genocídiumot kezdeményez majd a "fölösleges sörpedék szaporulatának" visszaszorítására, ami sikertelen lesz és csak brutális társadalmi háborút generál.
Ez utóbbi fogja eltörölni az idealisztikus-liberális "alapjövedelmező" baloldalt és egy radikális civilizációs programot állít helyébe. Ami a kozmopolitka középosztály számára státusztvesztéssel járó szenvedéstörténet lesz a tőkemonopolisták számára pedig a teljes megsemmisülés.

Mr. Hyde 2020.08.30. 13:08:44

@Mr. Hyde:

*
A kizsákmányolás _nem _egy morális kategória hanem objektív gazdasági viszony

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.08.30. 16:39:06

Valahol azt olvastam jó régen, hogy a Föld eltartóképessége akár százmilliárd ember is lehet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.08.30. 19:07:14

@MAXVAL bircaman közíró: Én úgy emlékszem, hogy ezt valami optimista hetvenes évekbeli földrajzos kiadváyban láttam, és betűvel volt leírva, így nem lehetett elírás.

midnight coder 2020.08.31. 08:02:44

"A munkás soha nem kaphatja vissza az általa megtermelt javak teljes ellenértékét munkabérként vagy szociális szolgáltatás formájában, mert akkor a vállalat tulajdonosának nem keletkezne profitja."

Ez pontosan így van. De ez alapvetően nem is baj. Ma a magyar átlagpolgár a napi 8 óra melójáért cserébe olyan életszínvonalon él, amilyenen 300 éve az uralkodók sem.
Akkor nem mindegy neki, hogy van egy gyáros aki még magasabb életszínvonalon él ?

"Például lehet a szilicium-völgyi programozó jobban kizsákmányolva a non-stop munkaidejével, mint a félállású-minimálbéres kelet-európai bolti eladó, miközben a fogyasztási és életszínvonalukban akár 15x-ös eltérés is lehet."

Előfordulhat, de az épeszű munkavállaló ilyenkor egy idő után feláll és átmegy egy normális céghez. Ugyanis igazából nagyon nem éri meg túlhajtani a programozót, mert az nagyon a minőség rovására megy. Van egy-két cég aki a hajrában megteszi (Pl. játékfejlesztőknél amikor karácsonyra ki kell adni a játékot, ha szar állapotban akkor is), de Pl. egy banknál nem fogják ezt megtenni, mert ott az fontosabb hogy ne számoljon hülyeséget a program. A játéknál meg majd kijavítja az n+1. patch.

"A kapitalista rendszer lényege, hogy a kizsákmányoltak kizsákmányolását folyamatosan növeli kell, miközben a kizsákmányoltak száma fluktuál, de tendenciálisan csökken."
Ez így ebben a formájában nem igaz. A probléma inkább a nem kizsákmányoltak, a rendszeren kívüliek számának drasztikus növekedésével van. Azaz a harmadik világban szaporodnak mint a nyulak. Az elmúlt 30 évben majd a duplájára emelkedett az emberiség lélekszáma. És ezt a duplázódást nem a fejlett országok produkálták. És ez a folyamat úgy a 60-as évek óta zajlik.

"Ez utóbbi fogja eltörölni az idealisztikus-liberális "alapjövedelmező" baloldalt és egy radikális civilizációs programot állít helyébe."
Ami aztán úgy 40 éven belül ismét csak csődbe megy mint az előző próbálkozás, a fellázadt nép pedig kiirt mindenkit akinek a száján kiesik a szó hogy baloldal. Az, hogy ez nem történt meg csak egy Gorbacsov nevű fickónak köszönhető.

midnight coder 2020.08.31. 08:04:39

@Deak Tamas: Ja, csak ehhez az kell, hogy a napi fejadagod egy pohár víz, 10 kockacukor és némi műanyag ami a rostokat szimulálja, a napi teendőd pedig az, hogy a pisit és a kakit összegyűjtöd és leadod, hogy a pisiből kivonják a következő napi pohár vizedet, a kakiból pedig a műanyagot ami a rostokat szimulálja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.08.31. 08:12:48

@midnight coder: mondom, ezt a számot valamikor a hetvenes években írták valami kiadványvan, akkor még az általad említett technikai lehetőségek nem léteztek. A legfüggetlenobjektívebb portál is kiszámolta, hogy a mostani 7 milliárd egymás mellé állítva egy magyar megyényi se lenne. Ne legyünk ennyire pesszimisták, a szomorú jövőképet hagyjuk meg a kommunisták víziójának.

Mr. Hyde 2020.08.31. 09:09:11

@midnight coder:

Pontosan nem mindegy neki, mert a szegénység nem abszolút, hanem relatív. Ami abszolút, az az egyenlőtlenség, hiszen a termeléshez képest részesedik egyre kisebb arányban a munka a nemzeti jövedelemből (a bér/GDP arány csökkenése nagyjából 40 éve folyamatos - alapvetően ez áll az amerikai zavargások hátterében is.)

A "normális cég" az kizsákmány, ahogy tud. Ha nem zsákmányol ki, akkor elveszíti a piaci versenyt és tönkre megy. A piacgazdaságban ez utóbbi a "nem normális cég".

A probléma összetett. A tőkerendszer fenntartásához egyre több élőmunkát kell felhasználni a költségek egyre szigorúbb csökkentésével. Ez az ellentmondás ahhoz vezet, hogy fokozni kell a kizsákmányolást, tehát egyre többet dolgoznak egyre kevesebben egyre kevesebbért.
A rendszeren kívüli "leírt" prekariátus abszolút és relatív mértékben is növekszik (ahogy írtam és ahogy írtad). Ezt a problémát nem tudja megoldani a kapitalizmus a rendszer elméleti szintjén sem, gyakorlatilag meg egyáltalán.

A múlt századi szocializus a gyakorlat szintjén nem tudta maradéktalanul megoldani ezt (elsősorban a globális kiterjedtség hiánya miatt), de elméleti szintem egyedül csak az képes rá.
Kínában például megoldja.

@Deak Tamas:
A kommunisták (mint én) furcsa lények, mert az optimizmusuk lényege éppen abban áll, hogy megértik a kapitalista rendszer korlátait.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.08.31. 09:29:15

@Mr. Hyde: a kapitalista rendszer korlátait körülbelül mindenki érti, és abban is bizonyos vagyok, hogy elég kevesen vannak a hívei "as is". Azonban én abban vagyok még az előzőnél is sokkal bizonyosabb, hogy a megoldás nem gulágokkal, táborokkal, kuláklistával, koncepciós perekkel, а sztálinizmus nevében felvállalható bátor barbarizmussal hajtható végre mégha ez állítólag mérnököket tömegtermelne is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 09:59:49

@midnight coder:

Nyilván a szint relatíve nézendő.

Egy XV. századi magyar földesúr kb. 5-ször élt jobban, mint a szegénysorsú jobbágya. S 2-szor jobban, mint az uradalmi intézője.

Ma egy multicég tulajdonosa meg 1000-szer jobban, mint az alacsonyrangú alkamazottja, s 50-szer jobban, mint egy középvezető a cégnél.

Ahol én dolgozom, a helyi részlegem főnöke 7-szer többet keres, mint én. A cégcsoport középvezetői nálam 20-szorosan keresnek. A cég nagyfpnke - aki egyben a főrészvényes is - pedig 200-szor többet.

Mr. Hyde 2020.08.31. 10:12:22

@Deak Tamas:

Én is abban bízom, hogy ezúttal csak majd "mindegy fegyver csövébe tűzünk egy virágot".
Mindenkinek jobb lenne. Tényleg.

De ha valaki fegyveresen harcol azért, hogy a továbbra is szabadon lehessen gyermeket dolgoztatni és lányokkal kereskedni, akkor mit teszel?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.08.31. 10:14:21

@Mr. Hyde: ezt valamelyik kapitalista állam csinálja? Most 2020-ban?

Mr. Hyde 2020.08.31. 12:23:28

@Deak Tamas:

A centrum katonai ellenőrzése alá volt, bukott államokból álló perifériákon pontosan ugyan ez zajlik. Jelenleg teljes Líbia, Afganisztán, Szomália, Szudán, Kongó, Puerto Rico, Jemen ilyen káoszövezet, ahol a milíciák, funadamentalista terrorszervezetek közvetlen üzleti kapcsolatban állnak a nagyvállalatokkal.
De vannak olyan országok, ahol még működik valamilyen kormányat, de ugyan ez valósul meg a közvetítésükkel. Ukrajna, Mexikó, Panama, Bangladesh, Mianmar stb.

Bandaháborúk, dróncsapások, kényszermunka, emberkereskedelem, gyermekprostitúció, tomboló betegségek, éhezés, vízhiány, csonkítás, kőolaj és ásványkincs kitermelés, kénbányászat, gyémánt bányászat stb.
A globális fogyasztói társadalom járulékos vesztesége.

De gondolom ezt Ön is tudja nagyon jól, hiszen olvassa a híreket, tanulmányokat, jelentéseket így nem csak művelt, de széleskörűen naprakészen tájékozott is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.02. 10:41:26

@Mr. Hyde: én azért nem hinném, hogy a felsorolt, jellemzően iszlám fundamentalista hatás alatt álló országokban az említett erőszakjelenségek közvetlen kapcsolatban lennének bármilyen nagyvállalati tevékenységgel hiszen ezeket már a keresztes háborúk korában feljegyezték. Önnek igaza lehet, ez vezethet erőszakhoz, csak nem a jobboldali szélsőségesek fognak népet irtani, hanem majd az iszlamista terroristák, hiszen a hatvanas évek óta másról sem szól a világ, kezdve a repülőgépeltérítésektől zárva a Bataclanig.
Ukrajna Mexikó, Panama viszonylatában a bandaháborúk kivételével azért a többi jelenség nem nagyon van jelen.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása