magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

"Neoliberálisok"

Éber Márk Áron írásait érdemes olvasni, akkor is, ha a következtetései gyakran tévesek, mert viszont az elemzései nagyon jók. Most a Mérce is népszerűsíti a két héttel ezelőtt az Új Egyenlőségen megkezdett cikksorozatát.

A cikk célja bemutatni, hogy a "neoliberalizmus" Magyarországon nem a rendszerváltoztatással indult. Persze a "neoliberális" szó eleve hibás, erről már sokszor írtam. A "neoliberális" szó használatának egyetlen oka: így szeretnék a balos szerzők elkerülni, hogy liberális haverjaik megharagudjanak rájuk, hisz ők lám nem a liberálisokat szidják, csak a "neoliberálisokat". Aki pedig unja a baloldaliak közül a "neoliberális" szót, annak tarsolyában ott van még a "piaci fundamentalista" szülemény ugyanarra.

A valóságban persze itt liberálisokról van szó, mert a "neoliberalizmus" egyenlő a klasszikus liberalizmussal, nincs benne semmi "neo" az eredeti eszméhez képest. Mert lássuk mi is a libveralizmus egyetlen mondatban: az az eszme, mely szerint az egyéni szabadság a legideálisabb társadalamszervező elv, mert a maximálisan szabad egyének önérdekkövetése és önzése kiegyenlíti egymást, valamint az ellenérdekek így képesek önmaguk megoldani az ellenérdekek ütközése miatti konfliktusokat. Sose létezett olyan klasszikus liberalizmus - ahogy ezt egyesek állítják manapság -, mely ne lett volna kapitalizmuspárti, mert a liberalizmus a kapitalizmust tekinti az egyéni szabadság kifejezése lehető legjobb keretének. Valójában ha van "neoliberalizmus", azaz a liberalizmus valamilyen újabb verziója az éppen a szocialista eszmékkel vegyített liberalizmus, a szociáldemokrácia, melynek lényege, hogy az eredeti liberális eszméket korlátozza a társadalmi igazságosság nevében.

Magam is írtam erről a témáról. Családilag is érintett vagyok, szüleim a nyugatpárti kádári nomenklatúra alsó részéből származnak, egész gyerekkoromban az e körből származó emberekkel voltam körülvéve, érintkezésben a nomenklatúra középső részeivel is. 16 éves koromig kb. szentírásnak is hittem azt, amit ez a réteg hitt és mondott. Majdnem tucatnyi cikket szenteltem e témának, lásd ezeket itt, de a téma szempontjából ez a cikkem a lényeg (ezeket a cikkeket mind apám 4 évvel ezelőtti halála után tettem közzé, nem akartam ezzel "bajt" okozni, bár apám elfogadta, hogy másképp látom a világot, mint ő). Nagyon röviden a három fő dogma, amiben ez a réteg szentül hitt:

  • a piac mindent megold, a lehető legkisebb állam kell,
  • a szakemberség valami objektív tényező, azaz nincsenek más szempontok, a politika kizárandó a "szakmából",
  • a szocializmus marhaság, különösen a kommunista verzió, de a szociáldemokrata változata is súlyos téveszme.

Vannak az embernek meghatározó élményei életében. Ezek jellemzően pillanatok, de ezekre az ember a legapróbb részletességgel emlékezik. Pl. le tudom írni máig annak a lánynak az arcát, a sminkjét, a haját, minden ruhadarabját, aki az első nő volt, aki színmeztelenre vetkőzött előttem 35 éve. Életemben van talán 20-25 ilyen pillanat. De a cikk szempontjából a releváns pillanat 12 éves koromban volt.

Állunk a madridi repülőtéren, várva a havannai járatra, jelen van 4-5 magyar család, mind diplomata beosztásúak havannai vagy madridi állomáshellyel és azok családtagjai, s mind a technokrata kádárista elitből (a kádárista elit két részből állt: "technokraták" és "munkáskáderek"). Kiderül: valakinek a csomagjai elvesztek. Ha a Malév a hibás, az nem hír, hiszen magyar, azaz "rossz" cég. De kiderült: a hibás az Iberia nevű akkor még egyedüli spanyol légitársaság. Ezt az egybegyűltek nem értették, hogyan tehet ilyet egy nyugati, azaz "jó" cég, de aztán az egyik magyar diplomata megfejtette a "rejtélyt": tavaly államosították az Iberiát! Megkönnyebbülés érződött a magyar csoportban: hát persze, hogy szarul működik, ha egyszer állami tulajdon!

Nagyjából erről ír Éber is. A magyar közgazdász és pénzügyes elit - mely szinte teljesen technokratákból állt már a 70-es években is, de különös a 80-asakban - semmi kapcsolatban nem állt a marxizmussal, a marxizmus csak a kötelező fedőszöveg volt, de senki se vette komolyan. Ténylegesen ez a két terület már hosszú évekkel a rendszerváltozás előtt teljes konszenzusban volt a tekintetben, hogy a liberális eszmék az egyedül helyesek, minden más tévedés, sőt a liberalizmus a "szakmaiság", a tiszta szakemberség, minden más pedig indokolatlan, politikai indíttatású, téves "belepofázás" a "szakemberek" dolgába. A hatalmi pozícióban lévő technokraták fő feladata pedig a technokrata konszenzus szerint a szovjet függőség miatt lebonthatatlan kommunista politikai rendszer keretein belül a gazdaság totális reformja, a kapitalizmus lehető legteljesebb becsempészése a rendszerbe.

Amikor Medgyessy Péter - aki szintén a kádárista technokrata elit rész volt, nyilván magasabb pozícióban mint az én rokonságom - 2002-ben azt mondta védekezésként a kiderült hírszerzői ügye kapcsán, hogy ő a Szovjetúnió ellen kémkedett, sokan ezen röhögtek, s okkal is, hiszen ez ebben az alakban abszurdum, de én tudom: Medgyessy ezt teljesen komolyan hitte. Amit Medgyessy mondott az abszolút jellemző volt: a "konzervatív" magyar pártvezetés (lásd Biszku, később Grósz, Fejti, stb.) orra előtt, valahogy észrevétlenül, továbbá a moszkvai fővezérség reformellenes szárnya elől eltitkolva nyomatni a "reformokat", mindenkit kész helyzet elé állítva, hogy aztán már ne legyen visszaút.

Természetesen a technokrata elit mindenben élvezte Kádár támogatását. Kádár politikája az volt, hogy az elit két részét egyszerre támogatta, egymás ellen, s mindkettőnek megvolt a maga monopóliuma: a kereskedelemben, a gazdaságban, a pénzügyekben a technokraták diktáltak, míg a honvédelemben, belügyben a munkáskáderek. S mind a két elitnek megvoltak a kiváló moszkvai kapcsolatai, ugyanis a szovjet vezetésben is volt egy reformista és egy reformellenes szárny.

A kádárista egyensúly 1986-ban bukott csak el, amikor Moszkvában az új vezér, Gorbacsov nyíltan meghirdette a reformista kurzust, ezzel kihúzva a talajt az ellentábor alól a csatlósállamokban, Magyarországon is. A többi közismert: a magyar pártelit 2 része (nyugatosok és nemzetiek, nevekkel ez kb. Németh és Pozsgay) egyesült a reformellenesek (ez kb. Grósz lett, miután maga Kádár immár működésképtelen állapotba került) ellen, s fényes győzelmet arattak. (Az már az 1989-1991 közti kor eseménye, hogy a volt technokraták kiközösítették a pozsgayistákat, azóta az MSZP egy tisztán liberális párt.)

Ezért is utálom, amikor fideszesek elkezdenek mindenkit egyszere kommunistázni. Ahogy ezt Éber is írja, ez az elit sose volt semmiben kommunista, nyilván a teljesen formális párttagságot leszámítva.

Éber elég jól leírja a későbbi folyamatokat. A liberális eszmék kötelezőek lettek az ellenzékben (elsősorban annak fő erejében, az SZDSZ-ben), s ez közel hozta ezt, a már részben, szakértőkön keresztül eleve kötődő, posztkommunista elithez, mely gyakorlatilag semmiben se vallott mást, leszámítva persze azt, hogy az egyik rész ellenezte a kádárizmust, míg a másik a reformfolyamat kezdetének tekintette azt. Jobb név híján ez lett a "baloldal", ez megfelelő volt mindkét elemnek:

  • jó volt a volt technokrata elitnek, hisz így azt állíthatta, ők már korábban is a baloldalon voltak, s eleve a liberalizmus az végülis baloldal (a valóságban persze a liberalizmus jobboldal),
  • jó volt a volt ellenzéknek, hiszen így, miután az MDF-kormány magát jobboldalinak határozta meg, adott volt a "baloldal" szerep, bár persze röhejes, hogy miért lennének baloldaliak azok, akik Antallt azért kritizálják, mert nem eléggé "piacpárti".

Azaz nem az volt - sajnos máig ez a vezető "jobbos" narratíva -, hogy az SZDSZ-es ellenzék elárulta tisztességét, majd lepaktált a komcsikkal, hanem az, hogy két szinte mindenben egyetértő liberális csoport egymásra talált.

Szóval így lett az a sajátos magyar bal-jobb értelmezés, hogy:

  • baloldali az aki progresszív liberális, globalista, ateista, s vakon hisz mindenben ami nyugati, feladatának pedig a "mucsai" magyarok megnevelését látja,
  • jobboldali pedig az, aki konzervatív harmadikutas, nacionalista, keresztény, hisz a magyar önállóságban, feladatának pedig a magyar sajátosságok védelmét látja.

Éber külön érdeme, hogy elismeri: a "piaci fundamentalizmus" ellenzéke Magyarországon a "jobboldalon" jelent meg, nem a "baloldalon", s ma is így van ez. Azt is bátran leírja, van egy hagyományos liberális jobboldal, s egy újjobb, mely átvesz sokat a rendszerkrikusságból.

Éber nyilván a ténylegesen nemlétező antiliberális baloldal híve. S mint ilyen azt mondja: nem szabad nekik szövetségre lépniük a liberális "baloldallal". Erre kiváncsi leszek, mert eddig minden tapasztalat az ellenkezőjét mutatja: a éles helyzetben a törpeméretű magyar rendszerkritikus baloldal mindig kiáll a "hagyományos baloldal" mellett.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6116182686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2020.09.02. 06:57:17

Mindez Hruscsov revizionizmusára vezethető vissza.
A jobboldali liberális frakció ezért örült felettébb a Sztálin halálának, mert így felszabadult és átvehette az kezdeményezést a politikai ideológia formálásában.

Pár éve akadt a kezembe egy könyv (G.Sz. Liszicskin) amit a 60-as években adtak ki a Szovjetunióban. Elméleti közgazdaságtani esszékből áll amelyek azt bizonygatják, hogy miért a piaci reformok a legjobb módszer a tervgazdaság megjavítására. Parádés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 09:06:26

@chrisred:

Olvastam.

Nem teljesen haszontalan a cikk, de a témáról éppen hogy nem tisztáz semmit.

chrisred 2020.09.02. 09:21:36

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor itt van néhány szempont a modern liberális állam és a neoliberalizmus közti tételes különbségek bemutatására a belinkelt cikkekből:

"A neoliberalizmus tartalmi körülhatárolásához érdemes először Wolfgang Streeck nyomán az azt megelőző keynesiánus jóléti időszak sajátosságait összefoglalni:

– politikai cél a teljes foglalkoztatás;
– széles tagságú szakszervezetek kollektív és iparági bérmegállapodásokat kötnek;
– vegyes gazdaság, iparpolitika,
– a versenyképesség növelése az ágazati bérminimumok emelésével (ez az úgynevezett Rehn–Meidner-modell);
– biztonságos megélhetést adó széles közszféra, amely versenytársként felhúzza a magánszféra foglalkoztatási gyakorlatát;
– univerzális szociális jogok;
– az egyenlőtlenséget szűk korlátok között tartó adó- és jövedelempolitika;
– a bérek folyamatos emelésére törekvő, anticiklikus, keresletet menedzselő politika a stabil növekedés elősegítésére;
– erőteljes antikorrupciós intézményrendszer a magas adóztatás értelmes felhasználásának biztosítására.

A keynesiánus, jóléti kapitalizmus ezen modelljének jellegzetességei élesen elválnak az ezt követő neoliberális korszaktól, melynek célja a gazdasági elit és az általa irányított nagyvállalati szektor érdekeinek megfelelően:

– az adók csökkentése,
– az újraelosztás, a jóléti állam szolidaritást és mobilitást lehetővé tevő kiadásainak leépítése a költségvetési „stabilizáció”, a megszorítások ideológiájának segítségével,
– a privatizáció,
– a liberalizáció, a dereguláció, a közbeszerzések nagyvállalatok általi megszerzése,
– a szakszervezetek és a munkavállalók jogainak csorbítása, a munkapiaci „rugalmasság” ideológiájának álcázva (lásd erről a Nobel-díjas amerikai közgazdászt, Solow-t)
– A folyamatos megszorítás, amelyen keresztül a nagyvállalatok által foglyul ejtett állam a polgárokkal fizetteti meg a nagyvállalatoknak és a felső osztálynak juttatott állami támogatásokat, adócsökkentést, adókedvezményeket, az adósságállományuk állami átvállalását."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 10:07:16

@chrisred:

Vedd észre, éppen Keynes az ELTÉRÉS a klasszikus liberalizmushoz képest, számos nem liberális, hanem SZOCIALISTA elemet vett át. S a "neoliberalizmus" a vissztérés az eredeti klasszikus liberalizmushoz.

Szóval e logika szerint a klasszikus zene helyes neve "neozene":

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.02. 10:32:56

@Mr. Hyde: A Terv és piac címűről van szó? Pedig messze az volt a legjobb a múltkor ajánlottak közül.

midnight coder 2020.09.02. 13:43:21

@MAXVAL bircaman közíró: És ezek a szocialista elemek tették a rendszert versenyképtelenné. Ez a versenyképtelenség pedig hosszabb távon vagy csődöt eredményez, vagy a fenti szocialista elemek leépítését, de mindenképpen az átlagpolgár hosszú távú elszegényedését. A szocialista elemek túltolására a legjobb példa a béketábor volt, ahol előbb az elszegényedés jött, majd a csőd. Ennél egy fokkal enyhébb az amit az EU művel e téren, de itt is a tartalékok felélése zajlik.

chrisred 2020.09.02. 13:52:42

@midnight coder: Nekem úgy tűnik, hogy a neoliberális gazdaságpolitika sokkal gyorsabban halad az átlagpolgár elszegényedése felé, mint a XX. század keynesi liberalizmusa azokkal a szociális vívmányokkal.

chrisred 2020.09.02. 14:02:07

@midnight coder: A béketábor valóban szociALISTA volt, tehát a társadalmi újraelosztás állami ideológia volt. Ezek a fenti elemek pedig szociÁLIS vívmányok, vagy a közösségen belüli szolidaritás elemei.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 14:14:43

@midnight coder:

A kérdés az, mi a cél? A hatékonyság vagy a jólét.

Ha a hatékonyság, akkor a Pinochet-Clinton-Blair-Reagan-Thatcher féle liberális gazdasági modell a legjobb.

De ha a jólét, akkor ez a legrosszabb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 14:16:55

@chrisred:

Ez nyilvánvaló.

A gond az, a szocialista elemekkel kevert liberalizmus nem működőképes, ha nincs hozzá a világ nagy része, mely megfizeti a rendszert. Magyarul: jóléti állam csak kevls országban lehet egyszerre, mert kell hozzá a kizsákmányolás az összes többi országban, amit el lehet aztán sajátítani a jóléti államokban való elköltésre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 14:19:00

@chrisred:

A kettő ugyanaz.

A liberalizmus és a szocializmus egymás ellentétei. Nyilván lehet az egyes elemeket kevernik, aztán azoknak más nevet adni, de ez csak propagandacélokra hasznos.

Hogyan lehet ugyanis valami szociális, ha nem szocialista? Sehogy.

chrisred 2020.09.02. 14:34:19

@MAXVAL bircaman közíró: Ez a XIX. századi közgazdaságtan, vagyis a klasszikus gazdasági liberalizmus alapdkotrínája, a szűkösség elve. A piacot az mozgatja, hogy az áruk nem mindenki számára elérhetőek, mert kevés van belőlük. Ami adott árukra, adott korban igaz lehetett, de univerzálisan megkérdőjelezhető. És ez a piaci elv önmagában mesterségesen megteremti a szűkösséget, mert minden piaci résztvevő arra törekszik, hogy az árujából hiány legyen a piacon, hogy minél értékesebb legyen. Például minden ország/multi egyedül igyekszik kifejleszteni a maga Covid vakcináját, ahelyett, hogy összedobnák az erőforrásaikat és megosztanák az eredményeiket, hogy a saját termékükből annyi legyen a piacon, amennyit ők akarnak.

chrisred 2020.09.02. 14:42:42

@MAXVAL bircaman közíró: "Hogyan lehet ugyanis valami szociális, ha nem szocialista? Sehogy."

Minden egyes állami rendszer előbb közösségeken belüli szolidaritási alapú kezdeményeken alapul. A társadalombiztosítás például az egyes hasonló körülmények között, veszélyes munkát vágzők önkéntes adopmányokból összegyűjtött alapjaiból (Magyarországon a bányatársládák) fejlődött ki. Az államszocializmusban ennek a folyamatnak az abszurd példája a szakszervezeti rendszer volt, ami mindennek volt mondható, csak függetlennek nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 15:07:46

@chrisred:

A liberalizmus alapgondolata az, hogy szolidaritás helyett szabadság kell, mert a szabadság több jólétet teremt, mint a szolidartitás.

chrisred 2020.09.02. 15:18:30

@MAXVAL bircaman közíró: A szabadság és a szolidaritás csak abban az esetben ütközik egymásssal, ha a szolidaritást kötelezővé teszik, mint a szocializmusban az állami erőszakkal kikényszerített kollektivizálásnál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 15:24:26

@chrisred:

A nem kötelező szolidaritás a jótékonyság. Arra nem építhető társadalom.

chrisred 2020.09.02. 15:26:11

@MAXVAL bircaman közíró: Vagy a közös érdekből fakadó, mint például a szakszervezet.

sync 2020.09.02. 16:01:34

Ez természetes. Bizonyos mértékben szélsőbalról is ugyanúgy néz ki a táj, mint szélsőjobbról, hiszen mindkettő irányzat elitellenes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.02. 16:04:23

@sync:

Részben csak.

Mert a szélsőbal egy része új elitet hoz létre, a szovjet rendszer ilyen volt.

S a szélsőjobbnál pedig a náci irányzat még inkább ilyen.

Mr. Hyde 2020.09.02. 21:29:04

@Deak Tamas:

Mit talált benne jónak?

midnight coder 2020.09.03. 10:43:19

@chrisred: "A piacot az mozgatja, hogy az áruk nem mindenki számára elérhetőek, mert kevés van belőlük. Ami adott árukra, adott korban igaz lehetett, de univerzálisan megkérdőjelezhető."
Miért, ma mit kapsz ingyen a piacon ? Max. szoftvert. De bármit ami mögött materiális erőforrás van, pénzért kaphatsz - de igazából a legtöbb szellemi terméket is (már ha nem lopod).

"Például minden ország/multi egyedül igyekszik kifejleszteni a maga Covid vakcináját, ahelyett, hogy összedobnák az erőforrásaikat és megosztanák az eredményeiket, hogy a saját termékükből annyi legyen a piacon, amennyit ők akarnak."

Nem. Azért akarja mindenki kifejleszteni a maga Covid vakcináját, mert ha te kifejlesztesz egy gyógyszer, akkor tiéd a szabadalom. Onnantól kezdve, bárki aki ilyet akar, tőled kell hogy megvegye vagy a gyógyszert, vagy a szabadalmat. A Covid vakcina is csak olyan termék mint bármi más.

chrisred 2020.09.03. 10:46:17

@midnight coder: "Miért, ma mit kapsz ingyen a piacon ?"

Mondjuk pár hónapja a kőolajt?

"Nem. Azért akarja mindenki kifejleszteni a maga Covid vakcináját, mert ha te kifejlesztesz egy gyógyszer, akkor tiéd a szabadalom. Onnantól kezdve, bárki aki ilyet akar, tőled kell hogy megvegye vagy a gyógyszert, vagy a szabadalmat. A Covid vakcina is csak olyan termék mint bármi más."

Ugyanazt elmondtad más szavakkal.

midnight coder 2020.09.03. 14:35:26

@chrisred: "Ugyanazt elmondtad más szavakkal. "

Amúgy nem nagyon látom, hogy miért is lenne jó az, ha ahelyett hogy 10 helyen próbálják párhuzamosan megoldani ugyanazt a problémát, mint ha egy nagy sóhivatal próbálja meg megtenni ugyanezt ? A gyógyszeriparnak pont az a baja, hogy kevés a szereplő fejleszt a roppant körülményes és nehézkes (szerintem szándékosan nehezített) engedélyeztetési rendszer miatt, így nincs igazi verseny. Ráadásul minél nagyobb egy szervezet, annál kevésbé az életképes ötletek és a tehetséges emberek kerülnek előtérbe a softskillek helyett.

midnight coder 2020.09.03. 14:35:45

"Mondjuk pár hónapja a kőolajt?"

Hol ?

chrisred 2020.09.03. 14:43:04

@midnight coder: "Amúgy nem nagyon látom, hogy miért is lenne jó az, ha ahelyett hogy 10 helyen próbálják párhuzamosan megoldani ugyanazt a problémát, mint ha egy nagy sóhivatal próbálja meg megtenni ugyanezt ?"

Milyen sóhivatal? Arról volt szó, ha megosztanák egymással a kutatási eredményeket, felosztanák egymás között a feladatokat, akkor felgyorsulna a folyamat, mert nem menne rá több oldalról is erőforrás és idő ugyanannak a részfealadatnak a megoldására.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.13. 13:17:42

@Mr. Hyde: a korabeli lehetőségekhez képest életszagú volt a könyv, olyan kérdéseket tárgyalt amelyek láthatóan a gyakorlatban előfordultak és valódi problémák voltak, nem az ideológia vasbetonságában képzelt nemlétező helyzetek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása