magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mit jelent magyarul a baloldal és a jobboldal fogalma

Azt tudjuk mi a "baloldal" és "jobboldal" szó eredeti jelentése. A polgárosodással, a liberális demokráciával egyidős ez a két fogalom, s jelentésének lényege a tőke-munka ellentéthez való viszony: a jobboldal a tőke mellett van, a baloldal pedig a munka mellett.

Magyarországon viszont mára e két szó jelentése a labanc-kuruc, másképp urbánus-népi lett.

A két irány eredete 500 éves nagyjából: amióta Magyarország megszűnt független állam lenni Mohács után (az akadékoskodóknak: jogilag persze nem szűnt meg akkor se a független Magyarország, de a gyakorlatban igen):

  • a jobboldal szerint önállóknak kell maradnunk, a szuverenitás önmagában feltétlen érték, az identitásunk nélkül nem érdemes élni,
  • a baloldal szerint viszont először is jól kell lakni, mert éhes gyomorral nem lehet senki büszke semmire, s mivel a jólét letéteményes a nyugat, így a nyugatra kell figyelnünk, be kell oda tagozódnunk, hisz nincs úgyse erőnk szembeszálni vele.

Ma ezt nevezik jobboldalnak és baloldalnak becézik, ami persze abszurdum, hisz semmi köze az eredeti fogalomhoz. Sőt, a szó eredeti értelmében a magyar "jobboldal" balosabb a magyar "baloldalnál".

S persze ez a logika megvolt már István idejében is, kezdetlegesen.

Hozzáteszem: egyik irányzatot se szabad eredendőnek gonosznak mondani, ezek inkább alternatívák. Ez szimpla értékválasztás kérdése. Nyilván a jobboldali válasz romantikusabb, míg a baloldali a gyakorlatiasabb, így az ember hajlamosabb a jobboldalt eleve jobbnak gondolni. Én viszont nem érzelmi, hanem gyakorlati alapon állok ehhez hozzá: a baloldali út egyszerűen járhatatlan szerintem, így még gyakorlatias szemmel se választandó.

Valójában minden ember életében kicsiben is lezajlik ilyen útelágazás. Próbáljak nagyon gazdag lenni, s majd aztán szabad lehetek vagyonom segítségével - ez a "baloldali" út. Vagy inkább próbáljak eleve szabad lenni szellemben, akkor is ha anyagi függőségben vagyok kénytelen élni - ez a "jobboldali" út. Miért járhatatlan a "baloldali" út? Mert kevesek lesznek igazán gazdagok, olyan gazdagok, hogy amiatt szabadok lehetnek, s akik el is érik ezt, addigra elfelejtik mi is a szabadság.

S a politikában is így van: a "baloldali" út, értsd, az urbánus, labanc, liberális út járhatatlan. Mert akihez a "baloldaliak" fel akarnak zárkózni, az nem akar felzárkózókat, már eleve széles az elitklub, tagságát nem növelni, hanem csökkenteni szeretnék. Kiszolgáló személyzetre persze mindig szükség van, különösen alkalmasak erre azok az ostobák, akik azt hiszik: ha bekerülnek az elitklubba takarítónak, akkor esélyes, hogy hamarosan törzstagok lesznek.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9016191858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.09.12. 07:26:52

Akiket előbb érdekli a jólétük, mint az elveik, azok nem gyakorlatiasak, hanem (bármilyen sz@rul is hangzik) vágóállatok. Nem azért etetik őket, hogy jó legyen nekik, hanem hogy hízzanak, és mindig csak annyit kapnak, hogy még egy kicsit akarjanak, és még egy kicsit szolgáljanak. Persze egy életen át, de erre csak a végén jönnek rá, és akkor se mind.

A jobboldali viszont egyáltalán nem romantikus, sokkal inkább gyakorlatias, hiszen aki maga dönt önmaga felől, az a céljait is meghatározhatja. Márpedig sokkal több önbecsülést ad a magunk által létrehozott érték, mint a kapott jólét.

Az életében mindenki szeretne permanens jóérzéssel létezni. A jóérzés forrása viszont nem mindegy, hogy büszkeség, vagy szolgálat. Az előbbiért meg kell dolgozni, ebből van az önbecsülés, az utóbbiért meg jó sok segget kell kinyalni, ebből van az elvtelenség. Talán épp azért nehéz baloldalról észhez térni, mert mindig minden segg arra emlékezteti, hogy belőle táplálkozott. Onnan már jobb a jóllakott butaság, mint a józan valóság.

midnight coder 2020.09.12. 11:36:12

Alapvetően a fenti dolognak semmi köze a jobb-bal oldalhoz. Az, hogy történetesen most épp az egyik törésvonal a két oldal között az EU vs szuverenitás igazából két dolog következménye:

- Jobb oldalról azé, hogy nyugat-európában a különböző színűre festett kommunisták a meghatározó erő. De nem volt ez mindig így, 30 éve még az akkori jobboldal is a nyugatot tekintette a mentsvárnak.

- Balról pedig egyrészt ugyanezért csak ellenkező előjellel, másrészt a magyar baloldalnak mindig megvolt az a hagyománya, hogy kellett egy segg neki amit kinyalhasson. Az, hogy most ez keleten volt vagy nyugaton van igazából lényegtelen, de e nélkül nem tudna létezni, mert az önálló gondolkodásra képtelenek.

De nem ettől bal vagy jobb oldali valami, ez csak az egyik mellékes tulajdonságuk.

A fő törésvonal a kettő között az, hogy a jobboldal az egyéni képességekre és jogokra épít, a baloldal pedig a kollektivizmus híve, és csak úgy tudja elképzelni a társadalmat mint egy gépet sok-sok kis lecserélhető csavarral és fogaskerékkel.

cicmen 2020.09.13. 08:29:49

Ezek elavult fogalmak, mára mindkét oldalra az ellenezője (sem) igaz, mint amit eredetileg jelentett!
Voltaképpen a libsik erőltetik a használatát, szokásuk szerint címkeként használva,.
A libsi címkézés ócska, de jó trükk, ezek a címkék egyben vezényszavak is és ha ráköpik valamire, valakire, akkor pavlovi reflexszel kéretik az elvárt reakciót prezentálni!
Így lesz a hazafiból náci-fasiszta, a heteroból homofób, ők pedig, az erőszakos, mindenbe beleugató, mindent ellenőrizni és a saját szájuk íze szeriont szétkúrni akaró, örökké szabályokat kitaláló, de azokat ők be nem tartók, pedig a szabadelvűek, a megengedők, a demokraták!
Lassan fel kéne lépni ellenük, világossá tenni, hogy mi mit jelent, igazából ki kicsoda és hogy mi vagyunk többen, csak nekik túl nagy a pofájuk, ezért tűnnek soknak. Ne játsszunk már tovább az ő játékszabályaik szerint, ne fogadjuk el ezentúl, az ő fogalmi rendszerüket!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.09.13. 09:53:06

@cicmen: Egyetértve a véleményeddel, meg kell jegyeznem, hogy az eszközöket óvatosan kell megválasztani. Régen kollégiumi környezetben az ilyen nagypofájú csimbókokat szokták megpokrócolni, nem is kis eredménnyel. Ide azonban ez a megoldás nem lenne jó ómen. Az ismeretek terjesztése, egyesek viselt dolgainak ismeretben tartása annál inkább. Én egyszer akartam elhagyni ezt az országot, de akkor sem tettem. Az volt az ok, hogy győzött Medgyesi bandája, pontosabban GyF-é, de az akkor még nem volt transzparens. Nem OV bukása verte ki a biztosítékot, hanem az, hogy kire lett lecserélve. Szóval én akkor akartam elmenni, mert nem tudtam elhinni, hogy van annyi idióta ebben az országban, aki 40+4 év kommunista ámokfutás után nem ismeri fel, hogy a legszarabb jobboldali berendezkedés sem okoz annyi kárt egy országnak, mint egy balliberális. Mostanra kicsit jobb a helyzet, bár nem hiszem, hogy az emberek esze lett több, és nem az ellenzéki impotencia miatt van még hatalmon OV.

cicmen 2020.09.13. 11:15:05

@F.M.J.: Az eszközök tekintetében eléggé lágy szívű vagy, ugyanis a ballib próbál állandóan lázadást, forradalmat szítani, ők állnak elő sorozatosan mindenféle műbalhéval, tehát erre már nem a elnéző fejcsóválás a megfelelő válasz! Egyébként is, ha megnézed őket, akkor lehet ezekkel értelmes emberi hangon tárgyalni?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.09.13. 21:33:49

@cicmen:
"Az eszközök tekintetében eléggé lágy szívű vagy"
- Nem mondanám. Számomra ez csak csürhe. Viszont azt is tudom, hogy pont az a céljuk, hogy valaki felpofozza már őket, hogy legyen mire panaszkodniuk hazudozás nélkül. Tudjuk, hogy "csupán" hatalmat akarnak. Ahhoz viszont választást kell nyerni. A választás nyeréshez kellenek támogatók, szavazók. Abból meg sajnos inkább van több emocionális, mint józan. Nem szabad őket megsajnáltatni, mert fel lettek pofozva. Meg kell értetni mindenkivel, hogy kik ők és valójában mit akarnak. Akkor majd nem megsajnálni fogják őket, hanem maguk akarják felpofozni. Na így nem lesz belőlük sosem kormánypárt. Lágyszívű lennék, nem hiszem. Csak használom ellenük a saját fegyvereiket.

"lehet ezekkel értelmes emberi hangon tárgyalni?"
- Azt csak értelmes emberekkel lehet. Gondolom a kérdés költői volt :).
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása