magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Magyar baloldal

Nagyon kedvelem a magyar baloldali szerzők írásait, direkt idézőjel nélkül használva itt a "baloldal" szót, hogy nem az álbaloldali, ballib megmondóemberekre gondolok, akik "baloldal" címszó alatt jobboldali, liberális szövegeket nyomnak.

Természetesen ezek a baloldali szerzők is szinte mindig a ballib vizek szélén eveznek, mert kulturális-politikai okokból nem képesek máshol lenni: bár ők egyik táborral se értenek egyet, se a nemzetivel, se a ballibbel, mégis kevésbé zavarja őket a ballib tábor gazdasági jobboldalisága, mint a nemzeti tábor antiprogresszívizmusa és nacionalizmusa.

Ezek a emberek politikailag nullák természetesen, mert vagy betagozódnak a ballib rengetegbe hátsó szólamként, vagy el vannak némítva. Viszont ezeknek a szerzőknek az átlag pár száz ember által olvasott írásaiban sokszor erősebb kritika van a ballib tabuk ellen, mint a nemzeti oldal szerzőinél.

Én leghűebben az Eszméletet követem és az Új Egyenlőséget. Az előbbi nyíltan marxista, az utóbbi pedig szégyenlősen marxista.

Scheiring Gábor (ex-LMP, jelenleg P) tipikus ballib szélvizeken evező ember. A politikában kiáll teljes szélességben a ballibaizmus mellett, írásaiban pedig érvel ellene. Mivel maga az ember nem érdekel, hagyjuk azt, ez hogyan egyeztethető össze, nézzük csak azt, amit ír. Ebből idéznék pár gondolatot, persze hozzátéve saját értelmezésemet.

Egyik cikksorozatában - lásd itt az első részt, onnan vannak linkek a többi részhez - szépen levezeti a Fidesz-kormányzat 2010-es eljövetelének szükségszerűségét.

Azt írja, a rendszerváltással Magyarországon egy kizárólag az elit által szervezett, annak érdekeit szolgáló rend jött létre, mely mélyen megvetette a kisembert. Az elitben pedig konszenzus volt: mindent privatizálni kell, a lehető leggyorsabban, s lehetőleg mindent a külföldi tőke kezére kell juttatni. Mivel nem szeretem az összeesküvéselméleteket, amikor a dolgok megmagyarázhatók másképp is, itt felesleges bármiféle gonoszságot feltételezni, az okok szerintem 3 fő részbe csoportosíthatók:

  1. kulturális: a liberális értelmiség akkoriban monopol helyzetet élvezett (az ellenoldal, a nemzeti értelmiség marginális volt), s úgy gondolta, a nyugat gazdasági helyzetbe hozása elhozza majd a nyugati kulturális mintákat is, azokat végre beleveri a "mucsai" fejekbe,
  2. "balos" gazdasági: a posztkommunista technokrata elit joggal remélhette, a nyugati tőke csak rá tud majd támaszkodni, így ők lesznek az új rend ha nem is tulajdonosai, de vezető tisztségviselői,
  3. "jobbos" gazdasági: az akkori magyar jobboldal rettegett egy új szerves magyar tőkésosztálytól, mert attól félt, ez kizárólag a volt kommunista elitből jön majd létre, azaz az ellenoldalé lesz, ehhez képest jobbnak tűnt az idegen tőke.

Aztán eltelt 2 évtized, mind a baloldal, mind a jobboldal többször kormányzott, de semmi se változott a kisember szemszögéből, mind a dolgozó kisember, mind a vállalkozó csalódott. A dolgozó ember megunta, hogy nem elég "versenyképes", a vállalkozó meg azt, hogy semmi esélye az idegen tőkével versenyeznie.

Mivel pedig a "baloldal" határozottan kiállt az idegen tőke uralma mellett, ahhoz minden szállal kötődött, a "jobboldal" vállalta magára a kialakult helyzet megváltoztatását. Meglett így a dolgozó kisember, az idegen tőke által elnyomott magyar tőke, s a nemzeti értelmiség szövetsége, aminek eredménye a Fidesz 2010-es győzelme.

A szerző egy másik cikkében szintén érdekes témáról ír, mely elemzi többek közt a rendszerkritikusságot napjainkban. A szerző rámutat: ma a liberális konzenzus fő kritikája nem a baloldalon, hanem a jobboldalon van. Míg a baloldal összefonódott a pénzügyi elittel, addig a jobboldal legalábbis részben hajlandó nyitni a Keynes-típusú, államfejlesztő közgazdaságtanra.

A baloldal így lett az elit pártja, a jobboldal meg az alsó rétegé.

A szerző még azt is ki meri mondani, mi a rejtély a baloldaliak nyitottsága és a jobboldaliak kirekesztő attitűdje mögött: a baloldali elit az idegen bevándorlóban olcsó munkaerőt lát, mely majd még kevesebb pénzért fogja őt szolgálni, a jobboldali kisember pedig konkurrenciát lát benne, mely lenyomja a béreket.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr616193398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2020.09.13. 10:30:53

A jószándékú baloldali értelmiségtől a legtöbb ami várható az egy idealisztikus szociáldemokrácia vízió.
Mivel ők egytől-egyik a felső középosztályból kerülnek ki, ezért státuszuk ösztönös védelméből adódóan sosem lesznek képesek egy radikálisabb alternatívát felvázolni, így megmaradnak az elemzés & moralizálás szintjén.

Ezzel át is engedik a politizálás és hatalomtechnikai innováció lehetőségét az új jobboldalnak, amely kiválóan él vele.

midnight coder 2020.09.13. 14:26:30

"Én leghűebben az Eszméletet követem és az Új Egyenlőséget. Az előbbi nyíltan marxista, az utóbbi pedig szégyenlősen marxista."

Ami azt jelenti, hogy nagyjából annyira lehetnek kártékonyak mint anno Szálasiék voltak, csak szerencsére mára már eléggé marginalizálódtak ahhoz, hogy a lőtéri kutyát ne érdekeljék.

midnight coder 2020.09.13. 14:29:16

@Mr. Hyde: Szerinted volt olyan valaha a történelemben, ahol a radikális baloldal győzött, és utána az átlagpolgár helyzete tartósan jobb lett ?

ulpius66 2020.09.13. 15:11:28

"A baloldal, illetve baloldali politika jellemzője, hogy nagy hangsúlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra. A baloldali politika támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását, támogatja a szabadságjogokat, és általában támogatja a kulturális sokszínűséget, gazdaságilag pedig a nagyobb állami szerepvállalást."

Figyusz!

Ebből mi jellemző a magyar baloldalra?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.13. 17:37:40

@midnight coder: az Eszméletet Krausz Tamás, az ELTE professor emeritusa szerkeszti, aki tudtommal mindmáig előad. A professor emeritus nem automatikus cím, az egyetem ítéli oda annak, aki szerinte megérdemli.

Mr. Hyde 2020.09.13. 19:02:06

@midnight coder:

Számomra a baloldaliságnak nincsen értelme önmagában, egyedül a kommunizmus értelmezhető számomra.

Ezzel kapcsolatosan a tények viszont azt mutatják, hogy ahol valamire való kommunista fordulat bekövetkezett, ott viszonylag rövid idő alatt korábban soha nem látott mértékben javultak a társadalom legalább abszolút többségét kitevő társadalmi rétegek élefeltételi, szociális- és kulturális körülményei.

Ez mintegy járulékosan hátrányosan érintette a felsőbb társadalmi osztályokat, de ennyi belefér. Persze jobb lenne, ha tényleges érdeksérelem nélkül lehetne megoldani a társadalmi problémákat az elkövetkezőkben, de ha nem megy úgy, akkor az sem baj.

Gery87 2020.09.13. 20:18:19

Én "dolgozó kisember" vagyok, a "nemzeti tőke helyzetbehozásával" se lenne bajom (feltéve ha piacképes és nem egy közpénzből telepumpált alibicég) meg hogy "hazai" stb...stb..

Csak épp a Fidesznek meg a Döbrögieinek nem hiszem el hogy ezt képviselik!
Ez csak a látszat....

Gery87 2020.09.13. 20:21:50

"soha nem látott mértékben javultak a társadalom legalább abszolút többségét kitevő társadalmi rétegek élefeltételi, szociális- és kulturális körülményei. "

Már akit nem küldtek a Gulágra meg Recskre....vagy fosztották ki mert "kulák"....vagy egyszerűen területi kvóta alapján nem gyűjtötték be rabszolgának Szibériába...

Mr. Hyde 2020.09.13. 20:33:58

@Gery87:

Ez a kérdés engem is foglalkoztatott. A témában elérhető statisztikai adatok azt mutatják, hogy még a cári Oroszországban is magasabb volt a büntetésvégrehajtási intézményekben a fogvatartottak száma, mint a szovjet gulágokon.

Mr. Hyde 2020.09.13. 20:38:52

@Gery87:

Ezek mellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kommunista rendszerekben hányan jutottak hozzá oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, alapvető civilizációs viszonyokat biztosító lakhatáshoz, színvonalas kultúrához, mint a korábbi elaggott uralkodóosztályok által meghatározott rendszerekben.

Tudom, hogy a jómódú polgári rétegek számára egy feldolgozhatatlan tragédia volt (és lesz), hogy elveszítették a korábbi státuszukat, befolyásukat. De attól ez még összességében jól van így.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.13. 21:36:18

@Mr. Hyde: az bőven igaz is lehet, hiszen a Gulág szigetcsoporton nyilvánvalóan sokkal többen pusztultak el lényegesen rövidebb idő alatt mint a cári börtönökben. Маgasabb a cár börtöneiben éves időszakban bebörtönözöttek száma, akik aztán ki is jöttek onnan mint a Gulágokon éves időszakban "alacsony" számban bebörtönzöttek száma, akik aztán nem tértek vissza sohasem.
Ajánlom figyelmébe a Nehézsorsúk című sorozatot.

2020.09.14. 08:36:41

@Mr. Hyde: Attól tartok, hogy ezek csak részben a kommunizmus eredményei. A kommunizmus olyan időszalban jutott hatalomra, amikor ezekre a változásokara amúgy is széles társadalmi igény volt, és a technikai fejlődés is világszinten meglódult. Magyarul amúgy is megvalósult volna. Példa erre a Weimari Köztársaság.
Tény, hogy a baloldali gazdaságpolitika fényévekkel jobb bármilyen szabadpiaci elképzelésnél, de az állam által történő radikális elnyomás és értékformálás nélkül.

@Gery87: Erről már volt poszt. A Fidesz csak annyiban jobb a ballibeknél, hogy egy árnyalatnyival kevésbé tőkepártibb náluk. Ez minden.

@Deak Tamas: Pontosan.

Mr. Hyde 2020.09.14. 10:05:26

@Deak Tamas:

A gulágon a fogvatartottak többsége 2-5 évet töltött. Átlagosan nem haladta 2 000 000 főt a fogvatartottak száma éves szinten, leszámítva a világháború idejét, amikot német hadifoglyokat helyeztek el nagy számban a börtöntáborokban.

@zavaleta:
Amit a weimari köztársaság megvalósított az nácizmus helyzetbe hozása volt.

A társadalmi igényt és az általános technológiai fejlődést egyaránt a kommunista politizálás volt képes végrehajtani. Ennek eredményei állították kihívás elé a kapitalista világot amely a saját rendszerének stabilizálása érdekében átvett szocialista elemeket átmenetileg. Ezt már sokszor átbeszéltük.

Az állam általi politikai elnyomás és értékrend erőltetés mindenképpen adott az osztálytársadalmak keretein belül. Most például a neokon-liberális rendszerideológia érvényesül és a magántulajdon karhatalmi védeleme a közösségi szempontokkal szemben.
Ez van.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.14. 10:17:11

@Mr. Hyde: Nohh, azért pl. Placeid atyának sikerült a tízes, pedig ő még német sem volt. De Háy Magda sorsa különösen tanulságos:

www.youtube.com/watch?v=u5GBmmSIFc8

Ennek a Háy Lászlónak, a meggyőződéses sztálinistának a lányáról van szó, akinek emberi nagyságát mi sem példázza jobban, hogy a Kazahsztánban üdülő lányának a gyerekeit a sajátjának hazudta. (Mert nemcsak Gulág volt ám a Szovjetunióban)

mek.oszk.hu/05400/05405/html/kozgazfirkak0006.html

Mr. Hyde 2020.09.14. 10:52:51

@Deak Tamas:

A korábbi munkám során rendszeresen forgattunk riportfilmeket börtönökben és készítettünk interjúkat rabokkal. Az elbeszéléseik szinte kivétel nélkül az ártatlanságuk bizonygatásáról szóltak.

A személyes élményeket dramatizáló, érzékenyítő történetekkel nem nagyon tudok mit kezdeni. Akkor sem, ha baloldali összefüggésben vezetik elő. Kifejezetten idegesít. Minden megnevezett, személyes tragédiára százezer névtelen szenvedést lehetne hozni - és fordítva. Ezzel nem megyünk semmire.

Engem a történelemből nem az érdekel, hogy az egyes személyek vagy csoportok miként élték meg az eseményeket, hanem az, hogy mi történt valójában.

A képmutató kegyeskedés és a liberális szentimentalitás nem jellemző rám. Nem nyűgöz le az emberi szenvedés.

Az én világnézetem kommunista. Így az a kérdés foglalkoztat, mi a társadalmi folyamatok történelmi eredménye és mi a haladás ára.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.14. 11:13:06

@Mr. Hyde: én ezt egyszer már kérdeztem de akkor sem jött rá válasz. Ha nem nyűgözi le az emberi szenvedés, miért akar rajta a kommunizmussal segíteni?

Mr. Hyde 2020.09.14. 11:35:16

@Deak Tamas:

Nem a szenvedés nyűgöz le, hanem a létformánk kollektív intellektusában rejlő hihetetlen potenciál.
Csak egy szupercivilizáció lehet képes a létezés totalitásának megértésére. Ennek viszont nyilvánvaló korlátja a tőketulajdon és az árugazdálkodás rendszere.

Gery87 2020.09.14. 22:19:49

@Mr. Hyde:

Ha így is lenne - nem hiszem - akkor is miben jobb egy kommunista terrorállam mint a cári? Semmiben. Nem látom az előrelépést.

Gery87 2020.09.14. 22:21:25

@Mr. Hyde:

ezt a "liberális polgári demokráciában" is megkapták a tömegek! ez nem érv...
Ez a félfeudális monarchiákkal szemben előrelépés...de az meg nem nehéz. Szóval továbbra is az van hogy nem jobb a kommunizmus a polgári rendszerrel szemben, csak a még elmaradottabbal szemben....

Gery87 2020.09.14. 22:23:58

@zavaleta:

A Fidesz max szavakban tőkekritikus, de ugyanúgy kiszolgálja a multikat..lásd 2 éves munkaidőkeret...
A fideszmaffia holdudvara meg köz- és unióspénzek milliárdjait kapja és eltapsolja a gecibe!
Semmi fejlesztés és innováció nincs.....látom, nekem ne mondja senki hogy "nemzeti tőkésosztály" ez csak duma....

Gery87 2020.09.14. 22:25:56

@Mr. Hyde:

Most tényleg van pofád amellett kiállni hogy "csak" X ember volt a Gulágon....nem is olyan rossz....?
Ez borzalmas!
Normális rendszer nem küldi a polgárait rabszolgasorba megdögleni, e mellett nincsenek erkölcsi, etikai érvek, ez szimplán embertelen tömeggyilkosság és rabszolgamunka semmi több.....mindegy mi a máz.

Mr. Hyde 2020.09.15. 06:49:58

@Gery87:

A polgári demokráciákban többek között a 8 órás munkaidőt, a nők általános szavazati jogát és a gyermekmunka megszüntetését is azt követően voltak kénytelenek bevezetni, hogy a bolsevikok ezt megtették 1918-ban.

A polgári demokráciák a szovjet gulágok előtt már évszázadokkal munkatáborokban dolgoztatták a saját rabjaikat is a gyarmatokon. Kényszermunka táborokban.

A szovjetrendszerek céljai és módszerei még a legrosszabb formájukban is humánusabbak voltak mindennél, amit a kapitalizmus képes volt kiizzadni magából.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.15. 06:53:44

@Gery87:

A Fidesz nagyon csúnya párt: egyszer nem támogaja kellően a jóságos kölföldi befektetőket, másszor meg lefekszik a csúnya idegen összeszerelőüzem-tulajoknak!

Rodney_2 2020.09.17. 09:16:14

@Mr. Hyde: Gondolatkisérlet: téged belőnek a Dunába és az anyagi javaidat szétosztják a nálad szegényebbek között. Ezt társadalmi igazságosságnak nevezik el. Támogatnád? Én ezt támogatnám minden elmebeteg kommunista állat esetében demonstrációs jelleggel.

A szélső balos és "progresszív" ideológia olyannyira káros hogy megfontolandó az ezeket propagálók "eliminálása" preventív jelleggel. Pl a Szingapúri gazdasági csoda annak köszönhető hogy a koszlott halászfalu minden baloldali aktivitáját és szakszervezeti emberét bírósági tárgyalás nélkül bebörtönözték és 25-30 évig börtönben tartották. Meg lehet nézni az eredményt :) Ezzel szemben szintén meg lehet nézni hova jutott Bolívia vagy Észak Korea. Lehet választani.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása